10 modele de case 100% bio

10 modele de case 100% bio

Andreea Gluh, redactor

Auzim din ce in ce mai des cuvantul "bio": mancare bio, cosmetice bio, mijloace de transport bio. De ce nu ar exista si case de acest fel? La acest lucru s-au gandit si arhitectii pasionati de ecologie cand au inceput sa puna cap la cap planurile pentru asemenea locuinte. Ideea de baza este ca o casa bio sa fie autosustenabila, energia fiind obtinuta din surse naturale, iar materialele din care este construita nu trebuie sa afecteze in niciun fel ecosistemul.

Iata 10 modele de case 100% bio, care te-ar putea inspira daca vrei sa iti construiesti o locuinta prietenoasa cu mediul in viitor!

O casa bio pentru viitorul tau si al planetei

Casa Zero, cum a fost supranumita aceasta locuinta, este o adevarata minune a arhitecturii si a tehnicii. Cladirea este realizata din prefabricate si este prevazuta cu o serie de panouri solare si cu o baterie, astfel incat energia astrului zilei este convertita cu scopul de a fi folosita de catre proprietari. Apa din precipitatii este si ea colectata intr-un rezervor, iar in ceea ce priveste deseurile menajere, acestea sunt procesate prin intermediul unui sistem aflat in subsolul casei.

Acesta casa bio din Danemarca face parte dintr-un proiect intitulat "Case pentru viata" si este capabila de a produce mai multa energie decat ar putea consuma proprietarii. Secretul consta, din nou, in folosirea panourilor solare, chiar si podelele incaperilor fiind incalzite prin intermediul energiei provenite de la astrul zilei.

Daca pana acum ti-ai inchipuit ca o combinatie intre lux si bio-sustenabilitate nu exista, a venit momentul sa iti dovedim contrariul. Aceasta vila din Costa Rica, situata la 20 km de oras, a luat nastere ca urmare a dorintei unor arhitecti de a crea locuinte "prietenoase" cu natura si pentru cei care isi doresc sa se bucure de tot confortul unei case de vacanta.

Cand vine vorba de incalzirea locuintei, proprietarii de case din California nu se pot plange de facturi prea mari. Totusi, la fel ca in orice alta parte a lumii, electricitatea si apa calda sunt indispensabile. De aceea, arhitectul care a proiectat-o a plasat-o spre sud si a adaugat o serie de panouri solare care ajuta la conversia lumii in energia necesara activitatilor de zi cu zi ale proprietarilor.

  

Arhitectii si inginerii elvetieni au dus ideea de casa bio cu un pas mai departe, folosind o modalitate noua de a depozita energia solara acumulata prin intermediul panourilor in adevarate rezervoare. Si aceasta locuinta care a fost extrem de apreciata de catre cunoscatorii care beneficiaza de un asemenea sistem. 

Iata inca o casa bio de vacanta! De aceasta data este vorba, insa, despre una de mici dimensiuni, aflata pe costa Atlanticului, si care aduce mai degraba cu o cabana. Spatiul si utilitatile de care dispune aceasta, insa, sunt suficiente pentru o familie care vrea sa petreaca un sejur in armonie cu natura. Panourile solare sunt si de aceasta data principalul mijloc de obtinere a energiei.

Ce poate fi mai minunat decat sa ai o casa bio care sa iti ofere toate cele necesare traiului zilnic? Ne referim aici si la fructele si legumele care nu trebuie sa lipseasca din meniul tau zilnic. O asemenea locuinta poate fi, in acelasi timp, si o sera. In acest fel, vei simti ca locuiesti in mijlocul naturii. Energia solara este cea care contribuie la buna functionare a sistemului. 

Cine si-ar fi putut imagina ca poate primi aprobare sa locuiasca intr-un parc national? Ei bine, o familie de origine portugheza a apelat la serviciile unor arhitecti cu idei revolutionare, reusind sa construiasca o casa bio intr-un ecosistem protejat de lege din Portugalia. Materialele din care este realizata locuinta nu strica echilibrul ecologic al regiunii, iar energia indispensabila locuintei provine din lumina solara.

Materialele reciclate reprezinta solutia ideala pentru constructia unei case bio. La acest lucru s-au gandit si arhitectii care au realizat o locuinta dintr-un container folosit, de obicei, pentru a transporta diverse marfuri pe vas. Pe langa faptul ca nu a fost taiat niciun copac, ideea ca si materialele care nu sunt biodegradabile pot fi folosite intr-un scop nobil, cu minim de cheltuiala, reprezinta un pas inainte pentru industria caselor bio.

Poate ca o ideea de a locui in mijlocul desertului nu ti se pare chiar atat de buna, insa daca ai avea o casa bio, cu siguranta ai fi incantata. Un sistem bazat pe energia geotermica contribuie la incalzirea sau racirea locuintei, iar energia solara sta la baza obtinerii electricitatii, asadar valorea facturilor scade simtitor, indiferent de anotimp, in comparatie cu cele calculate in cazul unei locuinte obisnuite.

Casele 100% bio reprezinta viitorul, iar cei care se gandesc si la binele planetei, nu numai la beneficiile lor, merita toata admiratia noastra!

Surse foto: freshome.com; choices.co.uk; sunset.com; lifebuzz.com; inhabitat.com; ronenbekerman.com

Articolul urmator
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Test de cuplu: cat de mult va iubiti?
Incepe quiz
Test de cuplu: cat de mult va iubiti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.