Beauty Fridays

8 fructe cu tepi benefice pentru sanatate

Joi, 03.03.2016
de Paula Rotaru
Au inceput sa apara si in supermarketurile romanesti tot felul de fructe cu tepi care mai de care mai colorate. Daca esti curioasa ce denumire poarta si ce gust au, ti-am pregatit o lista cu 8 astfel de trufandale exotice.

Daca de rambutan sau de durian ai mai auzit probabil, cu siguranta despre fructul sarpe sau yangmei nu stii absolut nimic. Pe langa aspectul lor inedit si combinatia de gusturi pe care o poseda, aceste fructe cu tepi sunt adevarate „medicamente”, deoarece au in compozitie numeroase vitamine, minerale si antioxidanti pretiosi pentru sanatate.

Sa descoperim impreuna 8 fructe cu tepi exotice si proprietatile lor curative!

8 fructe cu tepi de care nu ai mai auzit

Majoritatea fructelor tropicale pe care urmeaza sa ti le prezentam isi au originile in continentul asiatic, unde sunt consumate la ordinea zilei. Sa fie ele motivul pentru care asiaticii au cea mai mare speranta de viata din lume si cea mai scazuta rata de aparitie a cancerului?

Iata 8 fructe cu tepi ciudate pe care trebuie neaparat sa le incerci si beneficiile lor pentru sanatate!

Durian, regele fructelor

Acesta este considerat „regele fructelor”, chiar daca mirosul sau este complet respingator. Cei care se incumeta sa guste din acest fruct ar trebui sa stie ca mirosul lui este asemanator cu cel al sosetelor murdare sau al rosiilor putrezite! Insa odata ce depasesti acest obstacol olfactiv, te vei bucura de gustul sau puternic si de textura cremoasa. Alfred Russel Wallace, un celebru naturalist, a descris pulpa durianului ca „un amestec de mustar cu gust pregnant de migdale”, iar specialistii de la revista stiintifica Smithsonian spun ca s-au simtit „divin” atunci cand au mancat pentru prima data acest fruct.


Beneficii ale consumului de durian:

- este o sursa excelenta de energie, fiind indicat in special atletilor si persoanelor care fac foarte multa miscare; consumul unui fruct intreg iti asigura necesarul zilnic de carbohidrati;

- regleaza tranzitul intestinal si previne constipatia, datorita continutului bogat in fibre;

- confera rapid senzatia de satietate, deoarece este bogat in grasimi sanatoase; daca esti la dieta, nu consuma in exces durian, pentru ca are destul de multe calorii (o portie = 350 de calorii);

- contine o cantitate mare de vitamina C, care intareste sistemul imunitar, regleaza nivelul colesterolului, imbunatateste circulatia sangelui si grabeste vindecarea ranilor;

- este bogat in vitamina B, care protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liber, prevenind astfel bolile de inima si imbatranirea prematura; de asemenea, creste nivelul de colesterol bun (HDL) din sange si pe cel al serotoninei, astfel ca vei fi ferita de depresie;

- fierul, cuprul si potasiul continute de acest fruct sunt minerale cu un rol deosebit de important in dezvoltarea si mentinerea sanatatii celulelor rosii, prevenind astfel hipertensiunea arteriala si aritmiile cardiace; de asemenea, contine mangan, care mentine sanatatea oaselor si a pielii;

- durianul este o sursa bogata de triptofan, un aminoacid esential care functioneaza ca un calmant natural si poate remedia problemele legate de somn;

- un alt aminoacid important continut de durian, tiamina, ajuta la metabolizarea eficienta a carbohidratilor si poate favoriza dezvoltarea musculaturii;

- cantitatea mare de folati din durian este benefica pentru femeile insarcinate, aceste substante prevenind malformatiile congenitale si avortul spontan.

Asadar, exista numeroase argumente pentru a consuma acest fruct exotic, insa nu uita ca durianul contine multe calorii, carbohidrati si grasimi, asa ca nu exagera cu el daca vrei sa iti mentii greutatea.

Fructul lui Jack


Acest fruct „cu greutate”, cunoscut si sub denumirea de nangka, este considerat simbol national al Bangladeshului si este cultivat in India de peste 6 000 de ani. Jackfruit (trad. - fructul lui Jack) cantareste aproape 30 de kilograme, mirosul nu este deloc neplacut, spre deosebire de al durianului, iar gustul este dulceag. Cei care au consumat acest fruct au catalogat gustul ca o combinatie de mar, ananas, mango si banana. Datorita texturii asemanatoare cu a puiului prajit, acest fruct este un inlocuitor ideal pentru vegetarieni, fiind adesea ambalat in conserve cu eticheta „carne vegetala".


Beneficii ale consumului de jackfruit:

- este bogat in potasiu, mineral are ajuta la reducerea tensiunii arteriale;

- extractul din radacina de jackfruit este recomandat ca tratament natural pentru combaterea febrei si a diareei;

- contine numerosi fitonutrienti, care au proprietati anticancerigene si antihipertensive;

- amelioreaza simptomele astmului si imbunatateste aspectul pielii, gratie antioxidantilor cu proprietati antiimbatranire;

- are efecte energizante, datorita continutului de fructoza si sucroza, zaharuri naturale care revitalizeaza corpul instant;

- este indicat in caz de constipatie, deoarece contine numeroase fibre, care au efect laxativ, prevenind astfel afectiunile colonului;

- este bogat in vitamina A si betacaroten, care joaca un rol extrem de important in mentinerea acuitatii vizuale, protectia pielii de actiunea razelor UV si prevenirea afectiunilor pulmonare si ale cavitatii orale;

- la fel ca durianul, contine vitaminele B si C, cu efecte benefice pentru sistemul imunitar, si minerale precum potasiu, magneziu, mangan si fier, care protejeaza sanatatea inimii.

Rambutan, fructul „paros”

Denumirea stiintifica a acestui fruct ciudat este Nephelium Laapaceaum, iar originea sa pare sa fie in Indonezia. Numele de rambutan a fost dat de locuitorii din aceasta regiune, datorita aspectului „paros" al fructului (rambut - trad. par). Fructele de rambutan sunt micute si se gasesc in doua variante de culori, rosii sau galbene, fiind acoperite de mici perisori. Gustul rambutanului este dulce, asemanator cu al strugurilor, iar pulpa este zemoasa si usor acida. Consumat ca atare sau folosit in diverse tratamente naturiste de infrumusetare, rambutanul poseda numeroase efecte benefice.

  
Beneficii ale consumului de rambutan:

- este bogat in apa, care previne deshidratarea, carbohidrati si proteine, care confera energie si previn balonarea;

- vitamina C din rambutan ajuta la o mai buna absorbtie a unor minerale importante, cum ar fi, de exemplu, fierul, cuprul si manganul, care ajuta la formarea celulelor albe si rosii din sange si la activarea enzimelor din organism, prevenind astfel anemia;

- contine acid galic, un compus care protejeaza organismul de stresul oxidativ, responsabil de aparitia inflamatiilor;

- fosforul din compozitia rambutanului favorizeaza eliminarea nisipului format la nivelul rinichilor si previne formarea pietrelor; in acelasi timp, contine o cantitate mare de calciu, care intareste oasele si previne afectiunile dentare;

- este o sursa importanta de fibre si contine putine calorii; confera o senzatie de satietate pe termen lung si este indicat frecvent in curele de slabire;

- tinctura din frunze de rambutan aplicata pe tample poate ameliora durerile de cap, iar decoctul din radacina acestui fruct este indicata pentru inlaturarea febrei;

- consumul regulat de rambutan omoara parazitii intestinali si amelioreaza simptomele diareei;

- pasta din frunze de rambutan poate fi folosita pe post de masca de par, pentru hranirea in profunzime a firului. 

Salak, „fructul sarpe”

Cunoscut si sub denumirea de salak, fructul sarpe este originar din Indonezia, iar in Bali este la ordinea zilei consumul acestuia. Culoarea sa maronie si petele, o combinatie care te duce cu gandul la pielea unui sarpe, au dus la numirea acestuia drept „fructul sarpe". Gustul este, de regula, dulceag si usor acid, asemanator cu al ananasului combinat cu suc de lamaie, dar textura sa de mar difera in functie de regiunea in care este cultivat, de la uscata si inecacioasa pana la crocanta si zemoasa. Din pulpa fermentata a acestui fruct poate fi obtinut chiar si vin, care ajunge la o concentratie de 13,5% alcool, asemanatoare cu cea a vinului traditional din struguri.

 

 

   
Beneficii ale consumului de salak:

- contine de 5 ori mai mult betacaroten decat mango si pepenele galben, ajutand la mentinerea sanatatii ochilor;

- combate diareea si ajuta la reglarea tranzitului intestinal, fiind recomandat si in curele de slabire, datorita numeroaselor fibre continute;

- este bogat in potasiu si pectina, care au un rol important in buna functionare a creierului; din acest motiv, salak mai este numit si „fructul memoriei";

- antioxidantii din acest fruct mentin elasticitatea pielii si o feresc de actiunea nociva a razelor UV.

Consumul de salak nu este recomandat femeilor insarcinate, deoarece ar putea favoriza aparitia constipatiei, mai ales ca in aceasta perioada au loc schimbari hormonale majore iar miscarea este limitata.

Pitaya sau „fructul dragon”

Acest fruct creste nestingherit in America de Sud si Asia, iar denumirea sa este datorata aspectului evident de dragon care arunca flacari. Culoarea puternica a fructului dragon este un indiciu important despre antioxidantii pe care ii contine. Pulpa cremoasa alba si semintele minuscule de culoare neagra sunt bogate in numeroase substante nutritive cu proprietati terapeutice de necontestat. Gustul acestui fruct nu este foarte puternic, fiind asemanator cu cel de kiwi sau de piersica.


Beneficii ale consumului de pitaya:


- iti satisface pofta de dulce, dar nu vine la pachet cu multe calorii si cu o cantitate mare de colesterol, asa ca poti consuma linistita acest fruct, fara grija kilogramelor in plus;

- este o sursa importanta de grasimi mononesaturate, care ajuta la reglarea nivelului de colesterol din sange, prevenind astfel bolile cardiovasculare;

- poate fi de ajutor in ameliorarea tulburarilor digestive, in special a constipatiei, gratie continutului crescut de fibre, si confera rapid senzatia de satietate si energie, datorita numeroaselor proteine din pulpa si seminte;

- are proprietati anticancerigene, „responsabili" de acest efect fiind antioxidantii care se gasesc din belsug in acest fruct exotic;

- poate regla nivelul de zahar din sange, prevenind astfel diabetul si complicatiile acestei boli metabolice;

- masca de fata realizata din pulpa de pitaya cu miere ajuta la inlaturarea ridurilor si la uniformizarea aspectului tenului; si persoanele care se confrunta cu acneea sunt sfatuite sa foloseasca o astfel de masca, deoarece pitaya contine niveluri crescute de vitamina C, care reduce aspectul inflamat al pielii;

- sucul de pitaya este excelent pentru a mentine culoarea vie a parului vopsit;

- consumul regulat de pitaya poate preveni si ameliora inflamatiile aparute la nivelul articulatiilor. 

Lychee si yangmei seamana ca doua picaturi de apa

Aceste fructe nu numai ca seamana izbitor, dar gustul lor este aproape identic, fiind dulci si zemoase precum traditionalele capsuni romanesti. Ambele sunt cultivate intens in China, dar fructul de yangmei este mai rar gasit in tarile europene si in Statele Unite, din cauza restrictiilor privind continutul de pesticide. Semintele de lychee, chiar daca nu sunt toxice, ar trebui evitate, deoarece pot cauza tulburari digestive. De asemenea, acest fruct este contraindicat diabeticilor, din cauza indicelui glicemic crescut. Vom prezenta la „pachet" beneficiile acestor fructe cu tepi exotice, deoarece continutul este relativ acelasi. 

  

Beneficii ale consumului de lychee si yangmei:

- fibrele continute de pulpa acestor fructe ajuta la mentinerea greutatii corporale si stimuleaza secretia sucurilor gastrice, astfel incat procesul de digestie este accelerat;

- sunt surse bogate de antioxidanti, vitamine si minerale, cu rol important in buna functionare a organismului;

- compusii polifenolici au proprietati anticancerigene si antivirale;

- asigura o buna circulatie a sangelui si, prin urmare, oxigeneaza eficient tesuturile la nivel celular.

  

Kiwano, castravetele tepos

Chiar daca face parte din familia dovleacului, kiwano este considerat un fruct, datorita originii sale tropicale (Africa) si a gustului asemanator cu kiwi, pepene galben si... castravete, de unde si denumirea de castravete african. Kiwano miroase a banane si poate fi consumat in salate de fructe, la desert, dar merge de minune si la mancarurile cu peste. De asemenea, poate fi folosit si ca element decorativ, coaja sa colorata si inedita fiind potrivita pentru a da un look fresh locuintei.


Beneficilie consumului de kiwano:

- semintele fructului sunt bogate in vitamina E, numita si „vitamina fertilitatii", care are un rol important in tratarea unor afectiuni precum dismenoreea, fibromul uterin, hemoroizii, zona Zoster, litiaza biliara etc.; de asemenea, vitamina E are o actiune puternic antioxidanta si reduce riscul aparitiei cancerului, a cataractei si a bolilor neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer);

- este o sursa grozava de zinc, mineral implicat in metabolismul vitaminelor si proteinelor;

- favorizeaza productia de colagen, gratie nivelului crescut de vitamina C din compozitie; in acest fel este incetinit procesul de imbatranire celulara, iar pielea capata elasticitate.

Tu stiai de existenta acestor fructe cu tepi si de proprietatile lor curative?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016