Alimente pe care le poti folosi ca produse de curatat naturale

Alimente pe care le poti folosi ca produse de curatat naturale

Redactor Alexa Galgau

Daca ar fi sa ne luam dupa reclamele de la televizor, este imposibil sa mentinem curatenia in casa fara sa ne umplem cosul la supermarket cu zeci de produse de igienizare. Noi iti garantam ca nu trebuie sa cheltui o avere pe substante chimice pentru a avea o locuinta impecabil de curata, pentru ca ai deja in bucatarie cateva produse de curatat naturale care fac o treaba la fel de buna, daca nu chiar mai buna!

Descopera cu ce poti inlocui acele marfuri costisitoare si cum iti poti igieniza casa cu doar cateva ingrediente simple din bucatarie!

Produse de curatat naturale pe care le ai in bucatarie

Otetul alb

Aciditatea moderata a otetului alb face ca acesta sa fie perfect pentru a curata suprafetele mate, iar daca faci o solutie din el, poti sa cureti chiar si o podea din lemn masiv. In acelasi timp, otetul alb este un odorizant natural si absoarbe mirosurile neplacute (de exemplu, de fum de tigara), fara a lasa in urma aroma specifica de otet, care se duce indata ce acesta se usuca. Este indicat sa folosesti acest tip de otet deoarece nu are agenti de colorare si nu lasa pete pe nicio suprafata.

Iata doua retete de produse de curatat naturale pe baza de otet alb!

1. Spray de curatare homemade

Ingrediente:

- 1 cana de otet alb;

- 1 cana de apa.

Amesteca ingredientele intr-o sticla cu pulverizator si foloseste aceasta solutie pentru a curata blatul de bucatarie, podele, suprafetele fine si chiar si toaleta. Exista si suprafete mai dificile, precum peretii baii ori usile de la cabina de dus, iar pentru acestea poti sa pui putin solutia la microunde, pana devine calduta, apoi sa o aplici pe zonele murdare, sa o lasi sa actioneze 10-15 minute, dupa care sa le freci cu o carpa si sa le clatesti. Cu acest produs de curatare natural poti indeparta urmele de sapun intarite si chiar si calcarul depus pe robinete.

2. Otet alb nediluat

Otetul nediluat se foloseste pentru suprafetele care necesita o curatare mai riguroasa. De exemplu, daca ai un cap de dus infundat din cauza calcarului, nu trebuie decat sa pui o jumatate de cana de otet intr-o punga si il lasi in acest lichid timp de cel putin doua ore sau, si mai bine, peste noapte. Vasul de toaleta poate fi si el curatat cu otet nediluat si, daca tot suntem la capitolul baie, este bine sa stii ca acesta indeparteaza si reziduurile de detergent din haine, daca il folosesti in loc de balsam la programul de spalare a masinii. 

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul este usor abraziv si inlocuieste perfect produsele pentru curatare chimice in mai multe situatii. Poate fi folosit ca detergent daca il aplici direct pe un burete si freci suprafetele murdare. Daca ai de a face cu o mizerie deja intarita, creeaza o pasta din bicarbonat de sodiu si putina apa, aplic-o pe zonele afectate si las-o sa isi faca efectul timp de 10-20 de minute. Vei constata ca orice obiect se va curata mult mai usor, fara ca tu sa freci la el minute in sir.

Daca ai gauri de scurgere infundate la cada ori chiuveta, toarna cam o jumatate de cana de bicarbonat de sodiu peste acestea, apoi toarna apa fierbinte destula, astfel incat solutia sa patrunda in teava. Las-o sa isi faca efectul peste noapte, iar a doua zi, porneste apa calda pentru a clati scurgerea.

Atentie! Aceasta metoda nu functioneaza in cazul tevilor infundate.

Amoniac

Nu o sa iti vina sa crezi cat de eficient poate fi amoniacul ca produs de curatare natural! Iata cateva idei despre cum sa il folosesti pentru a-ti face casa sa arate ca noua:

1. Amoniac pentru curatarea cuptorului electric

Porneste cuptorul si lasa-l sa ajunga la 65 de grade Celsius, apoi opreste-l. Pune inauntru (la cel mai inalt nivel) un vas mic in care ai turnat o jumatate de cana de amoniac. Apoi, pe nivelul cel mai de jos al cuptorului pune un vas cu apa fiarta, inchide usa cuptorului si lasa-l asa peste noapte. A doua zi dimineata, scoate cele doua vase si asteapta cel putin o jumatate de ora sa se aeriseasca cuptorul. Ia o carpa si foloseste amoniacul si un pic de bicarbonat sau foarte putin detergent lichid diluat cu apa pentru a curata interiorul cuptorului. Vei vedea ca pana si petele uscate, cu cruste, se vor curata imediat. 

2. Amoniac pentru curatarea cristalului

Ai prin casa obiecte de cristal care si-au pierdut stralucirea? Atunci amesteca cateva picaturi de amoniac in doua cani de apa si foloseste o carpa moale pentru a aplica solutia pe suprafetele de cristal. Clateste-le apoi cu apa si tamponeaza-le cu o alta carpa moale si uscata.

Afla de aici si cum se curata argintaria simplu si eficient!

3. Amoniac pentru curatarea geamurilor

Ingrediente:

- 1 cana de spirt;

- 1 cana de apa;

- 1 lingura de amoniac.

Amesteca ingredientele intr-o sticla cu pulverizator si inlocuieste spray-urile pline de chimicale din comert cu aceasta solutie ingenioasa. Astfel, nu numai ca vei economisi o gramada de bani, dar nici nu vei inhala tot felul de substante nocive.

Ulei de masline

Oricine are mobila din lemn stie ca ea trebuie intretinuta cu mare grija, iar aceasta implica inclusiv ceruirea ei o data la cateva luni. Stiai, insa, ca cele mai multe produse de ceruire din comert contin ulei siliconic, care, culmea, nu este tocmai bun pentru mobilier? El poate sa patrunda in micile fisuri si sa afeteze lemnul, ceea ce te-ar putea impiedica sa reconditionezi mobila mai incolo. De aceea, iti propunem sa folosesti doua alimente pe care de obicei le pui in salate, de data aceasta pentru a curata si lustrui mobila pretentioasa: lamaia si uleiul de masline. Amesteca intr-un vas cu pulverizator o cana de ulei de masline si o jumatate de cana de zeama de lamaie. Agita foarte bine recipientul si pulverizeaza o cantitate mica pe o carpa moale, distribuind amestecul in mod uniform pe toate suprafata mobilei. Intoarce carpa pe partea cealalta, cea uscata, si lustruieste lemnul. 

Ai la indemana o gramada de produse de curatat naturale, iar tot ceea ce trebuie sa faci este sa te informezi, altfel risti sa arunci o caruta de bani pe toate acele marfuri scumpe si pline de substante chimice nocive.

Afla de aici cum sa faci un detergent lichid natural , un produs care nu trebuie sa lipseasca din bucataria ta!

Articolul urmator
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?
Incepe quiz
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.