Cat de des trebuie sa faci curatentie in fiecare camera din casa

Cat de des trebuie sa faci curatentie in fiecare camera din casa

Viorica Ghinea, redactor

Simti cum stilul de viata tot mai aglomerat iti fura din timpul tau liber, asa ca incepi sa realizezi ca nu te mai poti ocupa nici de curatenia in casa asa cum ti-ai dori? Solutia este sa te organizezi mai bine, astfel incat sa iti ramana timp si pentru tine, dar sa faci sa luceasca si intreaga locuinta. Inspira-te din ghidul nostru si nu vei avea decat de castigat.

Iata cat de des trebuie sa faci curatenie in fiecare incapere din casa si cum este mai bine sa imparti responsabilitatile!

Curatenia in casa si regulile pentru fiecare camera

Baia

Aceasta incapere din casa necesita, intr-adevar, atentia ta aproape zi de zi. Insa nu trebui sa te apuci de o curatenie generala, ci doar sa pastrezi ordinea. Teoretic, baia ar trebui curatata general aproximativ o data pe saptamana, insa de multe ori este nevoie chiar de mai multe ori. Totul depinde de ritmul tau de viata si de cati membri locuiesc in casa. Zonele carora trebuie sa le acorzi atentie mai des sunt vasul de toaleta, cada de baie, chiuveta si bateriile.

femeie facand curatenie

Nu este nevoie sa folosesti doar produse de curatenie si igienizare din comert, ci poti sa apelezi si la cele naturale: otet, bicarbonat de sodiu, lamaie, uleiuri esentiale, etc. Nu uita de gresie si faianta! Si aceste placi acumuleaza mizerie si mucegai, asa ca este bine sa le verifici constat aspectul. Daca ai geamuri in baie, nu trebuie sa le scoti de pe lista de curatenie a casei, chiar daca te poti ocupa de ele mai rar.

Bucataria

O alta incapere din locuinta ta care necesita o atentie deosebita este bucataria. Avand in vedere cat de repede se inmultesc bacteriile, este foarte important sa cureti des aragazul si frigiderul. Saptamanal, de preferat in weekend, scoate toate produsele din frigider, verifica starea lor si igienizeaza spatiul bine. Bineinteles, aragazul si cuptorul trebuie sterse de fiecare data cand se murdaresc, altfel iti va fi greu sa indepartezi resturile de mancare ramase. Acelasi lucru este valabil si pentru chiuveta si blat. In principiu, in bucatarie nu exista o regula generala pentru curatenie si ordine, pentru ca nu poti sa aplici astfel de reguli intr-o incapere pe care o folosesti atat de des.

Dormitor

Dormitorul necesita atentia ta o data sau de doua ori pe saptamana, iar daca ai animale de companie sau copii, va trebui sa faci acest lucru mai des. Ascunde obiectele inutile, sterge praful de pe mobila, obiecte decorative si electronice, da cu aspiratorul si schimba lenjeria de pat (la sfarsitul saptamanii). Geamurile le poti sterge la cateva saptamani sau la o luna, depinde de cat de murdare sunt. Nu uita sa aspiri si salteaua de pat, sa scuturi la cateva zile patura si pilota si sa le aerisesti. Acestea aduna cu usurinta praf, acarieni si bacterii.

femeie cu produse de curatenie

Camera de zi

Pentru multe persoane camera de zi este cea mai importanta atunci cand vorbim de curatenia in casa, pentru ca acolo este locul unde vin oaspetii. Curatenia ar trebui realizata saptamanal in acest spatiu, iar ordinea efectuata frecvent, in functie de situatie. Daca aceasta incapere este folosita pe post de dormitor, este necesar sa aplici aceleasi reguli de mai sus.

Holurile

Indiferent ca este vorba despre holul mare sau despre cel mic, este necesar sa te ocupi de aceste spatii aproximativ zilnic, insa poti sa amani curatenia in casa si pentru doua-trei zile, in functie de aspect. Daca ai animale de companie, va trebui sa cureti chiar de mai multe ori pe zi. Foloseste produse aromate pentru a scapa de mirosul neplacut lasat de patrupede.

Balconul

Nici balconul nu trebuie neglijat atunci cand vine vorba despre curatenia in casa. In functie de cat de des il folosesti, fa curatenie saptamanal sau la doua saptamani. Sterge praful, da cu aspiratorul si spala pe jos, acordand atentie fiecarui obiect.

Daca nu ai mult timp la dispozitie pentru a te ocupa de curatenia in casa, incearca sa pastrezi ordinea. Tine obiectele in acelasi loc si acorda atentie zonelor care au prioritate.

 

Articolul urmator
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Cât de des te faci de rușine în public?
Incepe quiz
Cât de des te faci de rușine în public?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.