Ce trebuie să știi despre trandafirul deșertului, floarea prosperității

Ce trebuie să știi despre trandafirul deșertului, floarea prosperității

Redactor Alexa Galgau

Trandafirul deșertului (adenum obesum) face parte din categoria plantelor suculente, care sunt foarte ușor de îngrijit și au niște frunze groase și lucioase. Este originar din Africa și Arabia, dar poate fi crescut oriunde atât timp cât are suficientă lumină și căldură. Florile răpitoare sunt, de obicei, o combinație de alb cu roz și cresc în grupulețe, fiind foarte dese.

Află mai multe despre trandafirul deșertului!

Cum să îngrijești trandafirul deșertului

În primul rând, alegerea ghiveciului este întotdeauna importantă când te decizi să crești o plantă. Trandafirul deșertului are nevoie să fie udat frecvent, dar nu suportă să stea în pământ umed, așa că apa nu trebuie să băltească. Așadar, ideal pentru el ar fi un ghiveci din ceramică sau lut, care să aibă la bază găurele de scurgere. Pentru un drenaj corespunzător, pământul trebuie amestecat cu pietriș sau nisip.

După ce planta crește, e posibil să fie nevoie să o muți în alt ghiveci, iar momentul perfect pentru această operațiune este în toiul primăverii. Dacă este prea frig afară, planta ar putea suferi. Înainte să o scoți din pământ, lasă-l să se usuce complet, apoi curăță bine rădăcinile de noroi și îndepărtează-le pe cele putrezite sau moarte.

Nevoile de bază ale trandafirului deșertului

Iată care sunt aspectele esențiale de care trebuie să ții cont dacă vrei ca trandafirul de deșert să se dezvolte armonios:

  • lumina naturală: trandafirul deșertului poate fi ținut direct în razele soarelui, deci este o plantă ideală de ținut la geam. Pont: pentru ca planta să crească drept, trebuie să rotești ghiveciul o dată la două-trei zile, în special în cazul plantelor tinere;
  • temperatura: nu este o plantă care să reziste la temperaturi scăzute, pentru că provine din zone foarte călduroare ale globului. Trandafirul trebuie ținut la cel puțin 25 de grade Celsius; dacă stă la peste 30 de grade, își va păstra frunzele și pe timpul iernii.
  • solul: trebuie să fie bine drenat, iar pH-ul ideal este de 6 (ușor acid);
  • umiditatea: din cauza sistemelor de încălzire moderne, apa din atmosferă se evaporă rapid, iar această plantă nu se descurcă prea bine în aceste condiții. Pe timpul iernii, este indicat să pui ghiveciul cu trandafirul deșertului într-un vas care are la bază un strat subțire de apă. Alternativ, poți să cumperi un umidificator.

Plantele suculente sunt mult mai puțin pretențioase decât altele când vine vorba despre udare. Trandafirul deșertului nu trebuie udat zilnic. Pentru a-ți da seama când are nevoie de apă, bagă degetul în pământ cam 3-4 centimetri. Dacă acesta este uscat, planta trebuie udată. Ghiveciul trebuie așezat pe o farfurie pe care să se scurgă apa. După fiecare udare, aceasta trebuie golită. În timpul iernii, trandafirul deșertului ar trebui udat doar o dată pe săptămână. Dacă pleci în concediu, nu îți face probleme: această plantă poate să reziste mult timp fără apă, cea mai mare problemă fiind, de fapt, udatul în exces. Când planta stă într-o baltă de apă, rădăcinile ei pot putrezi, exact ca în cazul bonsaiului.

Cum să tunzi și să fertilizezi trandafirul deșertului

Înainte de a fertiliza orice plantă, asigură-te că folosești cantitatea recomandată pentru mărimea ghiveciului. Trandafirul deșertului trebuie hrănit cu îngrășământ solubil o dată la două săptămâni în timpul primăverii. Apoi, când vine vara și planta crește mai încet, aplică un îngrășământ pentru palmier, cu eliberare controlată. Apoi, după două luni, la începutul toamnei, mai aplică o dată același fertilizator. Astfel, trandafirul tău va avea cele mai frumoase flori.

Esențială pentru dezvoltarea armonioasă a trandafirului deșertului este tunderea regulată a acestuia și eliminarea tuturor frunzelor și florilor uscate. Primăvara este momentul propice pentru a da plantei o nouă formă, mai ales dacă vrei să fie cât mai bogată în frunze și flori.

Trandafirul deșertului este o plantă de apartament ideală, dar poate fi pusă și în grădină, dacă este cald afară. În plus, se spune că este o plantă care aduce prosperitatea în casa ta, așa că merită să cumperi și tu una!

Articolul urmator
Copacul pe care niciun român nu trebuie să-l planteze în curte pentru că atrage ghinionul asupra gospodăriei
Copacul pe care niciun român nu trebuie să-l planteze în curte pentru că atrage ghinionul asupra gospodăriei
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?
Incepe quiz
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.