Ce trebuie sa stii despre cultivarea salatei

Ce trebuie sa stii despre cultivarea salatei

Redactor Alexa Galgau

Daca ai o gradina proprie, ai marele avantaj de a-ti putea cultiva singura fructe, legume si verdeturi si de a-ti produce propria mancare organica. In sezonul cald, salata verde este un ingredient nelipsit din bucatarie, deoarece o folosim in tot felul de salate delicioase si sanatoase. De aceea, te incurajam sa profiti de spatiul pe care il ai in gradina si sa inveti sa iti cultivi salata verde.

Iata tot ce trebuie sa stii despre cultivarea salatei!

Despre cultivarea salatei verzi

Salata verde creste repede si nu este dificil de intretinut. Plina de vitamine si mult mai gustoasa, cea cultivata de tine poate sa intreaca cu mult produsul din supermarket, din punct de vedere calitativ.

Afla cum sa cultivi salata verde!

1. Salata verde creste cel mai bine primavara si vara. Vlastarii de salata rezista foarte bine la temperaturi joase si chiar si pe timpul inghetului usor, asa ca daca plantezi semintele si vremea iti face o surpriza neplacuta, nu te ingrijora. Atunci cand alegi pamantul, ai grija ca acesta sa fie afanat, fertil, nisipos, cu cat mai multa materie organica. El ar trebui sa fie bine drenat, umed, dar nu imbibat cu apa. pH-ul potrivit pentru salata verde este unul usor acid de 6.0-6.5.

2. Semintele se pun in ghivece si se tin in casa timp de 4-6 saptamani inainte de ultimul inghet si de inceperea primaverii. Cu o saptamana inainte de a transfera semintele din ghivece in pamantul din gradina, ai grija sa adaugi putin pamant organic, in special daca in gradina nu ai un astfel de sol. 

3. In intervalul de 2 saptamani de inainte si dupa ultimul inghet, in momentul cand pamantul poate fi lucrat, pune semintele in sol, la o adancime de 1 cm. Zapada nu le poate face rau, insa un vant taios da. Distanta dintre seminte trebuie sa fie de 10 cm.

4. Uda bine solul dupa ce ai acoperit semintele cu pamant. 

In ceea ce priveste ingrijirea salatei verzi, te vei bucura sa auzi ca este foarte usor de intretinut si nu vei avea probleme sa iti mentii recolta.  Ar trebui sa poti sa plantezi semnte suplimentare o data la doua saptamani, pentru o recolta continua in sezonul de crestere a acesteia. Fertilizarea se face la trei saptamani dupa plantarea in gradina. Salata verde prefera un sol bogat in humus, cu o compozitie organica destul de ridicata. Din punctul de vedere al udatului, acesta depinde de conditiile de mediu. Ceea ce trebuie sa retii este ca solul trebuie sa fie mereu putin umed, dar niciodata imbibat. De fapt, este vizibil cand planta incepe sa se usuce. Pentru a o mai revigora in zilele fierbinti, o poti stropi cu apa oricand. Conditiile ideale pentru salata verde implica o lumina partiala de la soare si putina umbra. Daca o lasi complet in soare, s-ar putea sa te trezesti cu niste plante uscate, cu care nu poti face nimic. 

 

Sfat: daca mai ai in gradina si alte plante, mai inalte (de exemplu porumb sau rosii), este indicat sa plantezi salata verde la umbra acestora, pentru a o feri de razele nocive ale soarelui, in special in timpul verii. 

Frunzele de salata verde ar trebui culese indata ce planta creste, exact inainte de a ajunge la maturitate. Poti sa culegi din frunze si inainte ca aceasta sa creasca complet, insa ai grija sa lasi centrul plantei neatins, pentru ca frunzele sa continue sa de dezvolte. Atunci cand ai scos planta cu totul, pune noi seminte si respecta regulile de mai sus. De asemenea, nu uita sa verifici zilnic gradina, pentru ca odata ce a ajuns la maturitate, salata se strica foarte repede. Frunzele de salata verde pot fi tinute la frigider, in pungi, pana la 10 zile. 

Cultivarea salatei verzi nu este deloc complicata si iti permite sa ai la indemana oricand un ingredient principal al salatelor de sezon, dar nu numai. Salata verde poate fi folosita in smoothie-uri si chiar si in ciorba. Descopera aici o reteta delicioasa de ciorba de salata verde!

Si pentru ca tot se apropie vara si probabil ca deja ai inceput sa te interesezi de diete care sa iti sculpteze corpul pentru plaja, iata si un articol despre dieta cu salata verde!

 

Articolul urmator
11 lucruri pe care nu ar trebui să le depozitezi în baie
11 lucruri pe care nu ar trebui să le depozitezi în baie
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?
Incepe quiz
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.