Comportamentul animalelor de companie: descifrarea obiceiurilor ciudate

Comportamentul animalelor de companie: descifrarea obiceiurilor ciudate

Viorica Ghinea, redactor

Pisicile si cainii, prietenii nostri necuvantatori, au multe obiceiuri ciudate. Unele dintre ele te amuza, in timp ce altele te enerveaza. Inainte sa iti certi animalul de companie, afla de ce procedeaza in acest fel. Iata care sunt interpretarile specialistilor legate de comportamentul animalelor de companie!

Comportamentul animalelor de companie: cainii

comportamentul cainilor

Te-ai intrebat vreodata de ce cainele tau sapa cu atata pasiune gropi in pamant? Specialistii spun ca stau mai multe motive la baza acestui obicei. Poate patrupedul a ingropat ceva in pamant sau se plictiseste si isi cauta o activitate distractiva. Instictul de vanatoare ii face pe unii caini sa plece in explorare. De asemenea, necuvantatorul poate cauta o oaza de relaxare si racoare in zilele calduroase. Daca te deranjeaza acest comportament al cainelui, pentru ca iti distruge gradina, ocupa-i timpul cu alte activitati: cumpara-i jucarii sau prajituri pentru caini.

Ai oaspeti, iar cainele tau ii miroase curios peste tot si nu stii cum sa opresti acest moment jenant? Cel mai bun prieten necuvantator al omului va fi mereu atras de aromele corpului, indiferent ca sunt ale cainilor sau ale oamenilor. Acesta este modul lui de a face cunostinta cu cei cu care intra in contact. Solutia este sa il inveti cateva comenzi pentru a-l pune la punct, daca exagereaza.

Oamenii au multe superstitii, iar urletul cainilor este una dintre ele. Specialistii au o explicatie si pentru acest obicei. Se pare ca aceste „vocalize" sunt facute pentru a pastra contactul cu alti caini. Scopul principal este localizarea prietenilor sau atentionarea dusmanilor, in functie de caz. Daca te derajeaza zgomotul, il poti calma sau ii poti distrage atentia oferindu-i mici cadouri.

Urmarirea cozii este un alt obicei al cainilor (in special), iar cauzele sunt mai multe. Fie au probleme cu parazitii intestinali, parazitii externi sau o sensibilitate a glandei anale, fie se joaca sau au dezvoltat o obsesie. Prin urmare, nu este recomandat sa incurajezi acest lucru, chiar daca ti se pare amuzant.

obiceiuri ciudate ale cainilor

Comportamentul animalelor de companie: pisicile

comportamentul pisicilor

Daca ai pisica si locuiesti la curte, cu siguranta ai primit din partea ei mici atentii pe care ti le-a lasat la vedere, cum ar fi soareci sau insecte moarte. Explicatia pentru acest obicei este amuzanta. De obicei, pisicile aduc hrana pentru puii lor neajutorati, pentru a-i invata cum sa vaneze.

Pisicile au obiceiul sa urmareasca innebunite lumini si jucarii care se misca. Instinctul de vanatoare este cel care le dicteaza miscarile si este o metoda ideala pentru distractie, dar si o adaptare a animalelor la mediul urban. Nu prelungi aceste sesiuni de joaca si lasa felina sa prinda din cand in cand „prada", dupa care rasplateste-o.

De multe ori ti-ai surprins pisica facand sprinturi in cautarea unei prazi invizibile, insa nu ai inteles-o niciodata. Ei bine, acesta este modul lor de a se distra si este o actiune sanatoasa. Unele pisici adora sa faca acest lucru destul de des, in timp ce altele nu sunt atrase de acest sport - totul tine de personalitatea lor.

Comportamentul animalelor in caz de cutremur

Potrivit oamenilor de stiinta, comportamentul animalelor este diferit inaintea unui cutremur. Practic, animalele sesizeaza socurile create de placile tectonice inainte ca oamenii sa le simta.

Cainii, in special rasele care au simtul auzului mai dezvoltat, se comporta de parca i-ar deranja un sunet puternic. Acestia sunt agitati inaintea cutremurului si incearca sa scape din locul in care se afla. Latra puternic si iti dau semne ca trebuie sa iasa cat mai repede din locuinta.

Si pisicile devin foarte agitate inainte sa inceapa un cutremur. In functie de intensitatea pe care o percep, pot sa miaune puternic si sa fuga prin casa, in cautarea unui adapost.

Poate ca preocuparile si adaptarile animalelor ti se par ciudate si fara sens, insa pentru ele sunt obiceiuri cat se poate de normale, iar in unele cazuri pot fi chiar benefice pentru tine. De exemplu, comportamentul animalelor in caz de pericol s-a dovedit de un real ajutor pentru multi oameni.

Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Ce animal de companie ti s-ar potrivi cel mai bine?
Incepe quiz
Ce animal de companie ti s-ar potrivi cel mai bine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.