Conservarea fructelor - cele mai potrivite metode

Conservarea fructelor - cele mai potrivite metode

Bianca Geica, redactor DivaHair.ro

Vara este anotimpul care iti pune la dispozitie o gama variata de fructe, extrem de benefice pentru sanatatea ta si a familiei tale. Pentru a te bucura cat mai mult de avantajele pe care fructele specifice sezonului cald le aduc adupra organismului tau, exista cateva tehnici si metode care te ajuta sa le conservi cat mai mult timp.

Conservarea fructelor poate fi facuta in mai multe moduri, in functie de cat de mult doresti sa pastrezi produsele respective. Iata cateva modalitati care te vor ajuta sa pastrezi fructele intr-o stare excelenta, astfel incat sa poti profita din plin de beneficiile pe care le aduc sanatatii tale!

 

Conservarea fructelor in frigider


Pe termen scurt, poti pastra anumite fructe in frigider, la temperaturi intre 0 si 5 grade Celsius. Astfel ele vor fi ferite de umezeala, lucru care le va impedica sa se inmoaie sau sa se strice din cauza caldurii excesive. Tot in frigider este recomandat sa pastrezi si fructele taiate, pe care nu le poti consuma imediat. Insa este necesar ca pe acestea sa le stropesti cu putina zeama de lamaie, pentru a nu capata acea nuanta de maro caracteristica oxidarii.

Depoziteaza fructele in compartimentul din plastic, special destinat pentru pastrarea fructelor si a legumelor. 

De asemenea, nu lasa fructele in pungi din plastic. In cazul in care vrei sa pastrezi fructele in pungi, opteaza pentru cele din hartie, care nu retin umezeala.

 

Conservarea fructelor prin congelare

Congelarea reprezinta cea mai buna metoda pentru a pastra fructele timp indelungat, intr-o stare perfecta. Fructele conservate la o temperatura de minus 15 grade Celsius isi pastreaza mai mult timp vitaminele si nutrimentele, ele putand fi consumate chiar si dupa 8 luni.  

Insa pentru congelarea fructelor este necesar sa tii cont de anumiti factori esentiali. In primul rand, evita sa congelezi fructele patate, zdrobite sau rascoapte, intrucat acestea nu mai au aceleasi proprietati nutritive precum cele proaspete. In al doilea rand, inainte de a le depozita in congelator trebuie sa speli fructele, dupa care sa le "scufunzi" in apa clocotita timp de 10 secunde, pentru a elimina orice fel de bacterie sau microb. Fructele se vor pastra in congelator in cantitati mici, in pungi alimentare din plastic.

Daca vrei sa pastrezi fructele in stare naturala, fara a le fierbe, le poti depozita in caserole din plastic rezistent.

 

Conservarea fructelor prin uscare

Aceasta este una dintre cele mai populare si folosite modalitati de pastrare a fructelor. Uscarea fructelor se poate face in doua moduri: la soare sau in cuptor. 

Daca optezi pentru uscarea fructelor la soare, trebuie sa tii cont de faptul ca acest proces poate dura zile intregi. Fructele se usuca cel mai bine la soare, atunci cand afara este o temperatura de 30, maxim 35 de grade Celsius, cu o usoara adiere de vant.  Asaza fructele taiate in jumatati sau sferturi pe un gratar inalt, care sa permita aerului sa circule atat sus, cat si la baza. Gratarul cu fructele puse la uscat trebuie asezat intr-un loc cat mai ferit de vant puternic, praf sau insecte, iar seara fructele se vor acoperi cu tifon sau cu folie de aluminiu, dupa care se pun la adapost pentru a sta departe de umezeala.

Uscarea fructelor la cuptor este cea mai utilizata metoda pentru deshidratare. Acest proces poate dura cateva ore bune, in functie de fruct. Deshidratarea alimentelor se realizeaza sub o supraveghere riguroasa, usa cuptorului fiind usor intredeschisa pentru a permite aburului sa iasa, iar temperatura va fi setata la 90 de grade. Este necesar ca la fiecare 20-30 de minute sa verifici daca in cuptor exista fructe deja uscate, pe care le vei scoate si le vei conserva in borcane speciale sau in pungi vidate.

 

Conservarea fructelor in borcane

Desigur, exista varianta conservarii fructelor sub forma de compot. In acest fel poti pastra orice fel de fructe, in orice combinatie, in functie de preferintele tale.  Alege fructe proaspete, fara pete sau lovituri, pe care le vei spala foarte bine sub jetul de apa rece. Apoi taie fructele in jumatati sau in sferturi, in functie de marimea lor.

Spala si dezinfecteaza oala in care urmeaza sa fierbi fructele pentru compot, iar dupa ce le asezi adauga apa si zahar, dupa caz. Nu umple oala pana la refuz cu apa, ci lasa un spatiu de 2-3 degete pentru a-i permite sa fiarba fara sa se verse. Lasa oala cu fructe la fiert timp de 30 de minute, cu capacul pus. Dupa ce amestecul da in clocot, lasa-l sa se raceasca, dupa care toarna-l in borcane speciale.

Borcanele cu compot pot fi depozitate in camara, intrucat este o incapere racoroasa, intunecoasa si lipsita de umezeala. Trebuie sa mai stii ca fructele cu samburi, precum persicile sau caisele nu se pot pastra mai mult de un an, intrucat vor dezvolta o serie de compusi toxici, daunatori pentru organism.

Cunosti si alte metode pentru conservarea fructelor? 

Articolul urmator
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.