Cultivarea cartofilor dulci: informatii de baza si trucuri

Cultivarea cartofilor dulci: informatii de baza si trucuri

Viorica Ghinea, redactor

Numeroasele proprietati benefice pe care le are cartoful dulce l-au propulsat in toata lumea. Cu siguranta nu stiai ca acesta este mult mai sanatos decat cartofii pe care ii consumi de obicei. El te protejeaza de bolile cardiovasculare, este un adjuvant de baza in cazul afectiunilor digestive, ajuta vederea, intareste sistemul imunitar, este util in lupta impotriva reumatismului, previne aparitia cancerului, este bogat in antioxidanti si are actiune benefica asupra sistemului nervos.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa consumi aceasta leguma si sa te ocupi si de cultivarea cartofilor dulci, in special daca ai posibilitatea.

Cultivarea cartofilor dulci pe pasi

In principiu, este bine sa cumperi cartofi dulci bio, deoarece acestia nu sunt tratati chimic si incoltesc mai repede.

cartofi dulci

1. Spala cartofii bine, apoi taie-i in jumatate si pune fiecare sectiune intr-un pahar sau borcan, avand grija ca partea taiata sa stea in jos. Pentru a-i fixa poti folosi scobitori. Umple jumatate de recipient cu apa si schimb-o aproximativ la trei zile cu alta proaspata. De asemenea, cartofii au nevoie de caldura, astfel ca este bine sa ii tii in apropierea unei astfel de surse. Cartofii se vor umple de radacini si ramurele in cateva saptamani.

2. In acest timp pregateste un loc in gradina pentru cultivarea cartofilor dulci. Ocupa-te de afanarea si de imbogatirea solului (folosind compost). Acest lucru ajuta radacinile plantei sa se dezvolte mai bine in pamant. Asadar, pune accent pe afanare.

3. Dupa ce cartofii s-au dezvoltat corespunzator, muta-i in gradina, de preferat in ultimele saptamani ale primaverii, pentru a evita frigul. Inlatura cartoful vechi si pastreaza doar plantele noi. Formeaza un rand si introdu plantele la aproximativ 15 cm departare una de cealalta. Ia o lopatica de gradina si sapa gropi pe masura ce pui plantele in pamant. Acopera gaura cu pamant, fixand bine radacinile si scutura murdaria ramasa pe frunze. Dupa ce termini totul, uda bine plantele. Intreaga operatiune de plantare  a cartofilor dulci trebuie efectuata dimineata.

4. Cultivarea cartofilor dulci nu implica nevoi speciale, ci doar sa ii uzi, sa ii feresti de buruieni si sa fertilizezi solul cu materie organica. Atentie la plivire, pentru ca poti sa tai foarte usor si cartofii.

5. Strange recolta toamna, sapand cu grija dupa cartofi.

Sfat: nu depozita cartofii dulci in frigider, ci pastreaza-i intr-un loc caldut cateva saptamani, dupa care ii poti muta intr-unul cu o temperatura mai rece.

Cartoful dulce se numara printre cele mai sanatoase legume, ocupand un loc important in topul lor. In concluzie, daca ai gradina, nu ezita sa te ocupi de cultivarea cartofilor dulci. Gandeste-te cate preparate gustoase si sanatoase vei putea sa pregatesti din acestia.
Articolul urmator
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
Ce fost se va întoarce la tine?
Incepe quiz
Ce fost se va întoarce la tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (109)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.