Cum sa alegi blatul de bucatarie perfect

Cum sa alegi blatul de bucatarie perfect

Redactor Alexa Galgau

Reamenajarea bucatariei poate fi o activitate pe cat de placuta, pe atat de anevoioasa si obositoare. Ai atatea detalii de pus la punct, incat uneori simti ca nu vei reusi niciodata sa o decorezi asa cum ai visat intotdeauna. Daca ai bifat pe lista mobila, gresia si faianta, trebuie sa incepi sa te gandesti si la blatul de bucatarie, care are o dubla functie: utila si estetica. 

Afla totul despre cum sa alegi blatul de bucatarie perfect, pentru ca rezultatul final al amenajarii sa fie demn de invidiat!

Alegerea blatului de bucatarie perfect, o misiune dificila

Se stie ca femeile vor sa se ocupe de fiecare detaliu in parte atunci cand reamenajeaza o incapere. O camera precum bucataria nu este tocmai usor de amenajat, pentru ca trebuie sa imbine utilul cu placutul, astfel incat sa ai toate ustensilele la indemana, dar sa si arate excelent. Poate ca blatul de bucatarie nu este primul aspect la care te gandesti atunci cand investesti in aceasta incapere, dar atunci cand ajungi la el, iti dai seama ca nu este atat de simplu de ales. Materialul din care este facut trebuie sa fie unul durabil si usor de intretinut, motiv pentru care nu trebuie sa te zgarcesti atunci cand faci aceasta achizitie. Bineinteles, el trebuie sa arate bine si sa completeze perfect stilul pe care l-ai ales pentru bucataria ta.

Asadar, sa vedem cum alegi un blat perfect, luand in considerare toti acesti factori!

Ce fel de blat iti trebuie?

Mai intai, trebuie sa te gandesti la cat de mult folositi bucataria tu si familia ta. Obisnuiti sa gatiti mult in casa sau de obicei mancati in oras ori faceti comanda? Daca esti genul de persoana care adora sa experimenteze in bucatarie si te mai ajuta si copiii, stii bine cata mizerie se poate face atunci cand incercati o reteta noua. In acest caz, poate ca nu este tocmai indicat sa alegi un blat foarte deschis la culoare, dar nici unul negru, de exemplu, deoarece pe acestea se va vedea orice mica pata.

Alegerea materialului pentru blatul de bucatarie

Exista mai multe materiale pentru blatul de bucatarie din care sa alegi:

1. Granitul este un material foarte popular, care ii confera bucatariei un aspect elegant. Ai la indemana o gama variata de tonuri, de la alb si negru pana la gri deschis, dar si nuante de verde. Exista doua tipuri de finisaje ale blatului de bucatarie din granit: lustruit si mat. Primul are un aspect lucios si este mai usor de intretinut, in vreme ce al doilea este poros, insa nu iti imagina ca este foarte grunjos si greu de curatat. Pretul blatului din granit variaza in functie de culoare, finisaj si provenienta rocii. 

2. Materialele din roca naturala, precum marmura, calcar sau steatit, sunt mai delicate decat granitul si au nevoie de mai multa ingrijire. Toate acestea trebuie slefuite din cand in cand, insa efortul merita, deoarece sunt materiale care ii vor da bucatariei tale un aer sofisticat.

3. Blaturile de bucatarie din beton sunt din ce in ce mai populare si vin intr-o gama larga de culori. Ai de ales intre finisaj mat, grunjos sau cu o textura asemanatoare marmurei, avand acelasi tip de vinisoare ca aceasta. In principiu, nu ai de ce sa iti faci griji in privinta rezistentei acestui material, singura problema fiind schimbarea drastica de temperatura, care poate cauza modificari in forma blatului. De asemenea, daca lasi un prosop ud pe acesta, este posibil sa apara decolorari. Intretinerea consta in slefuire si folosirea pastei de ceara, care fac blatul sa arate ca si nou.

4. Lemnul este un material ideal pentru bucatariile rustice si creeaza o atmosfera calda si primitoare. Blaturile din acest material sunt usor de intretinut si pot fi facute din multe tipuri de lemn, in functie de preferinte si, bineinteles, buget. Singura problema cu aceste blaturi este ca trebuie ferite de umezeala, deoarece se pot umfla. Este recomandat sa fie lacuite periodic, pentru a preveni acest inconvenient. 

5. Blaturile laminate sunt cele mai accesibile ca pret, iar pe piata se gasesc in numeroase modele si culori. Sunt destul de usor de intretinut, insa niciodata nu trebuie sa pui pe ele vase fierbinti, abia luate de pe foc. 

Daca nu te poti hotari asupra unui material, de ce sa nu le imbini? Poti folosit mai multe tipuri de blaturi care sa aiba diferite functii. De exemplu, unul pentru taiat si maruntit ingrediente sau unul din marmura, pentru prepararea produselor de patiserie.

Acum probabil te-ai convins ca, desi nu este usor sa alegi in blat de bucatarie perfect, ai la dispozitie destule optiuni, pentru toate gusturile si buzunarele. 

Articolul urmator
De ce sa speli, de acum înainte, căpșunele în apă cu sare
De ce sa speli, de acum înainte, căpșunele în apă cu sare
Ce obiect din bucatarie esti?
Incepe quiz
Ce obiect din bucatarie esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.