Cum sa amenajezi o garsoniera. Trucuri si sfaturi pentru spatii mici

Cum sa amenajezi o garsoniera. Trucuri si sfaturi pentru spatii mici

Ema Rotaru

Foarte multe persoane intampina probleme in amenajarea interioara a locuintei, in special din cauza spatiului redus pe care il au. Garsonierele, de exemplu, pot fi foarte greu de amenajat eficient, iar daca nu gasesti solutii potrivite pentru depozitarea lucrurilor, in scurt timp vei vedea cum locuinta devine "aglomerata" si foarte incarcata, avand un aspect dezordonat.

garsoniera

Cateva trucuri legate de impartirea corecta si ergonomica a spatiului, de alegerea mobilierului potrivit si de imbinarea ingenioasa a finisajelor te pot ajuta sa-ti transformi radical garsoniera, marind-o vizual. Trebuie sa fii foarte atenta la cum iti structurezi spatiul, pentru a nu te simti ca intr-un depozit de lucruri personale. Daca nu stii cum sa economisesti spatiu si sa iti amenajezi eficient garsoniera, iata cateva sfaturi care-ti pot fi de folos:

Amenajarea dormitorului si depozitarea hainelor

In general, dormitorul unei garsoniere tine loc si de living iar, uneori, tot acesta este si locul in care iei masa, din lipsa unei bucatarii adecvate. La un moment dat, spatiul ar putea deveni cam incarcat. Hainele depozitate ineficient reprezinta o problema cand vrei sa iti amenajezi locuinta, astfel ca ele ar trebui organizate cat mai ergonomic cu putinta. Daca nu ai spatiu sau bani suficienti pentru un dressing, e timpul sa iei in calcul cateva solutii alternative.

De exemplu, hainele care nu necesita calcare - cum sunt lenjeriile de pat - pot fi depozitate in cutii de carton sau in cosuri de rachita. In comert, poti gasi o multime de modele cu imprimeuri, care mai de care mai interesante, astfel ca le poti asorta dupa bunul plac cu obiectele din incapere, fara sa iti faci griji ca sunt lasate la vedere.

cutie depozitare haine
suport metalic pentu haine

De asemenea, poti folosi suporturi din metal pentru haine, iar daca iti faci probleme din cauza prafului, poti folosi huse pentru a le acoperi. Aceasta este o solutie ingenioasa, deoarece suportul poate fi asezat dupa usa, de exemplu, sau oriunde ai un spatiu ingust, in care un sifonier n-ar fi incaput.

Pereti de compartimentare pentru un plus de intimitate: Un aspect de retinut cand iti amenajezi garsoniera

Daca locuiesti in garsoniera, este foarte posibil ca dormitorul tau - singura camera pe care o ai, de altfel - sa aiba mai multe functiuni. Daca vrei mai multa intimitate si te gandesti sa iti compartimentezi incaperea, folosirea unui paravan poate fi o solutie buna. Poti opta pentru un perete cu multe rafturi, pe care il poti folosi si ca biblioteca, dar pe care sa iti si asezi diferite plante, dand, astfel, viata si culoare garsonierei tale. O alta varianta ar fi folosirea unui paravan simplu si ingust, care sa nu iti ocupe mult spatiu. Creat din diferite piese si culori, acesta poate deveni piesa centrala a camerei cu ajutorul texturilor si al motivelor decorative folosite.


perete despartitor garsoniera

Amenajarea unei bai mici dintr-o garsoniera

Baia este spatiul in care pastram foarte multe lucruri, de la produse de igiena si curatenie, pana la cosmetice si produse de infrumusetare. Mai mult, deseori, la acestea se adauga si masina de spalat sau cosul de rufe, iar baia unei garsoniere poate fi foarte mica. De aceea, exista sanse ca incaperea sa devina extrem de inghesuita si chiar insuficient aerisita. Pentru ca baile au, in general, un geam mic sau un ventilator, caldura, umiditatea si aglomeratia de lucruri care nu lasa peretii sa respire pot crea un mediu propice dezvoltarii bacteriilor. Curatarea unei incaperi atat de mici si de inghesuite este imposibil de realizat perfect. Astfel, daca bugetul iti permite, poti opta pentru obiecte din ceramica sanitara, iar mobilierul si cada din baia ta vor fi protejate de o suprafata care nu permite bacteriilor sa se inmulteasca. In ceea ce priveste depozitarea cosmeticelor si a celorlalte produse pe care obisnuiesti sa le ai in baie, poti apela la rafturi, dulapuri suspendate, cutii din rachita si chiar la suporturi textile pe care sa le agati pe usa.

baie garsoniera
suport textil cosmetice

Amenajarea bucatariei dintr-o garsoniera

Bucataria este, de asemenea, un spatiu inghesuit intr-o garsoniera. Pe langa multitudinea de obiecte care trebuie sa fie depozitate aici, bucataria trebuie sa aiba si suficient spatiu pentru gatit si pentru servitul mesei. Indiferent de cat este de mica bucataria ta, trebuie sa gasesti o solutie pentru a o amenaja cat mai practic, caci altfel iti va fi imposibil sa-ti desfasori activitatea in ea. Pentru crearea impresiei de spatiu larg si luminos, te poti folosi de trucuri legate de lumina, culoare si finisaje, iar pentru o depozitare cat mai eficienta a lucrurilor, poti opta pentru dulapurile suspendate pe pereti. Poti, de asemenea, sa iti achizitionezi un mobilier cu blat dublu, care poate indeplini si rolul de loc pentru servit masa, dar pe care poti sa si pregatesti mancarea. In ceea ce priveste scaunele, este indicat ca acestea sa fie pliante, pentru a putea fi stranse cand nu sunt folosite. Tot pentru a salva din spatiu, mascheaza electrocasnicele in piesele de mobilier.

bucatarie garsoniera


In conditiile in care structura locuintei iti permite, poti recurge la modificari substantiale, pentru a obtine un spatiu mai larg. Poti darama, de exemplu, total sau partial un perete si astfel iti vei largi cat vrei bucataria. Inlocuieste vechea usa cu una glisanta sau, daca bucataria ta se continua cu un balcon, renunta la peretele care le desparte si mareste spatiul. Daca, dimpotriva, nu exista un zid care sa delimiteze bucataria de camera si nu accepti ideea de open space, din cauza gatitului si a mirosurilor aferente, poti ridica un perete, dar opteaza pentru unului din sticla, prin care sa treaca lumina. Astfel, creezi impresia unui spatiu mai larg si mai aerisit.

garsoniera usi glisante


 

Alte trucuri pentru amenajarea unei garsoniere


• Mobilierul multifunctional joaca un rol important in amenajarea unei garsoniere

Mobilierul multifunctional iti poate fi de mare ajutor pentru amenajarea garsonierei sau a oricarui alt spatiu mic. Un pat cu lada, de exemplu, o canapea sau un coltar cu spatii de depozitare, o masa extensibila ori pliabila pot fi cele mai bune solutii pentru a castiga spatiu in locuinta ta. De asemenea, poti alege o biblioteca cu masa de birou incorporata si vei vedea ca va fi mult mai usor sa-ti depozitezi si sa-ti aranjezi lucrurile.

pat multifunctional


• Amenajarea lucrurilor pe verticala

Designerii vin cu aceasta sugestie atat pentru depozitarea lucrurilor din baie si din bucatarie, cat si pentru cele din camera cu dublu rol de living si de dormitor. Achizitioneaza-ti corpuri de mobilier suspendate, care ating tavanul sau opteaza pentru polite si rafturi pe care sa le asezi de la ce inaltime doresti. Le poti suspenda chiar si asimetric, in camera, obtinand un efect vizual deosebit.

• Atentie la cromatica atunci cand iti amenajezi garsoniera

Culorile sunt, si ele, foarte importante in crearea senzatiei de spatialitate. Sunt recomandate tonurile deschise, deoarece acestea dau impresia unui spatiu incapator si aerisit. In schimb, culorile inchise nu sunt de mare ajutor, caci creeaza efectul opus.

Folosindu-te de aceste trucuri, gaseste cea mai buna modalitate de a-ti amenaja garsoniera si de a organiza spatiul pe care il ai la dispozitie. Cu putina vointa, imaginatie si cu cateva investitii mici iti poti transforma micuta locuinta intr-un spatiu in care sa iti faca placere sa stai.
Articolul urmator
Totul despre cârtița cu nas stelat
Totul despre cârtița cu nas stelat
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.