Cum sa cresti ardei iuti in ghiveci, la tine acasa

Cum sa cresti ardei iuti in ghiveci, la tine acasa

Andreea Gluh, redactor

Ardeiul iute are o multime de proprietati, consumul lui fiind indicat nu doar pe timpul iernii, cand poate conferi senzatia de caldura odata ingerat, ci si in celelalte anotimpuri, in functie de rezultatul pe care il doresti asupra corpului (slabire, detoxifiere etc). Noi iti propunem sa incerci si tu sa cultivi aceasta planta, pentru a avea mereu la indemana fructele sale.

Iata cum poti folosi semintele de ardei iute pentru a cultiva aceasta planta chiar la tine acasa!

Cate ceva despre ardeiul iute

Ardeiul iute (Capsicum annuum) este originar din America de Sud, insa, in timp, odata cu marile descoperiri geografice, el s-a raspandit in intreaga lume. Ardeiul iute contine o substanta care ii confera gustul picant specific, numita capsaicina. Aceasta se gaseste nu in seminte, ci in partea carnoasa a fructului.

Proprietatile ardeiului iute sunt cunoscute de secole, una dintre ele fiind capacitatea de a favoriza circulatia sangelui, motiv pentru care este recomandat a fi consumat in caz de degeraturi. De asemenea, Capsicum annuum are efect hipocolesterolemiant, are proprietati antivirale si este de mare ajutor in ameliorarea durerii. Nu in ultimul rand, capsaicina le vine in ajutor persoanelor care vor sa slabeasca, intrucat ea contribuie la arderea caloriilor.

Cum sa cultivi ardeii iuti din seminte

Cea mai buna perioada pentru a cultiva semintele de ardei iute este primavara, referindu-ne mai exact la lunile martie-aprilie, insa ei pot fi plantati si vara.

Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru a folosi semintele de ardei iute in scopul plantarii!

In primul rand, trebuie sa achizitionezi de la o florarie niste seminte, un ghiveci cu orificii pe fund, pentru a-i permite apei in exces sa se scurga, ingrasamant si niste pamant cu un pH usor acid, avand valoarea aproximativa 6. Umple vasul cu sol, avand grija sa lasi 2-3 cm de la gura ghiveciului pana la stratul de pamant.

Pune trei-patru seminte in ghiveci, la o distanta de cca 4 cm intre ele. Apoi, presara putin ingrasamant si uda  solul folosind un recipient cu pulverizator, pentru a initia procesul de germinare.    

Trebuie sa ai putina rabdare pentru a vedea plantutele, intrucat, in functie de soiul ales, primele fire verzi pot aparea dupa o saptamana sau chiar dupa cinci ori sase saptamani. Totusi, daca vrei ca germinarea semintelor de ardei iute sa fie mai rapida, trebuie sa ai grija ca temperatura din incaperea unde se afla ghiveciul sa fie de aproximativ 27 de grade Celsius.  

In ceea ce priveste cantitatea de lumina necesara ardeiului iute, trebuie sa stii ca aceasta planta este iubitoare de soare. De aceea, este indicat sa o tii langa o fereastra. De asemenea, este indicat sa o uzi o data pe saptamana, insa daca vezi ca solul se usuca rapid, creste rata de irigare, in functie de necesitate, mai ales ca temperatura optima pentru planta este de peste 30 de grade.

In plus, Capsicum are nevoie de mai mult spatiu, iar odata ce a atins o inaltime de 15-20 cm, este indicat sa ii schimbi ghiveciul cu unul mai mare.

Recoltarea ardeilor iuti se face in perioade diferite, in functie de soiul pe care l-ai plantat, culoarea fructelor diferind de la rosu pana la oranj sau verde. Asadar, in functie de acest criteriu te poti ghida pentru a ii recolta. Indiferent de aceste aspecte, insa, este indicat sa folosesti o foarfeca pentru gradinarit si sa tai fructele unul cate unul, pentru a nu rani planta.

Acum ca ai aflat cum sa plantezi semintele de ardei iute pentru a creste aceasta planta la tine acasa, in ghiveci, descopera aici si cum poti obtine niste muraturi cu adevarat picante!

Articolul urmator
11 lucruri pe care nu ar trebui să le depozitezi în baie
11 lucruri pe care nu ar trebui să le depozitezi în baie
Cum arata barbatul potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Cum arata barbatul potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (61)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.