Cum sa cultivi busuiocul in ghiveci

Cum sa cultivi busuiocul in ghiveci

Andreea Gluh, redactor

Pastele cu suc de rosii proaspete nu au farmec fara putin busuioc, iar sosul pesto este un adevarat deliciu, insa nu il poti prepara fara a avea la indemana cateva frunze din aceasta planta-minune. Desigur ca pe langa un gust si o aroma deosebite, busuiocul are si o multime de proprietati terapeutice. Daca vrei sa te bucuri de toate acestea fara a alerga mereu la cel mai apropiat supermarket, poti planta busuiocul in ghiveci. Nu este greu sa faci acest lucru, chiar daca nu ai o gradina la dispozitie. In cele ce urmeaza, noi iti vom da toate sfaturile necesare, astfel incat sa nu intampini probleme.

Iata cum sa cultivi busuiocul in ghiveci si cum sa il ingrijesti!

Busuiocul - o planta de apartament cu o aroma deosebita

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta folosita adesea in bucataria mediteraneana. Gustul sau este foarte aromat si distinct, potrivindu-se de minune cu branzeturile, de exemplu. Daca vrei sa il cultivi, ai nevoie de cateva seminte, de un ghiveci cu diametrul de 15-30 cm, care sa aiba un orificiu in partea de jos, pentru a-i permite apei sa se scurga, si de un sol potrivit, bine drenat, pe care il poti achizitiona de la o florarie.

Asadar, primul pas consta in umplerea ghiveciului cu pamant in proportie de trei patrimi. Apoi, uda solul, insa ai grija sa nu pui apa in exces. In continuare, presara cateva seminte pe suprafata solului, lasand 3-5 cm distanta intre ele, si acopera-le cu un strat de pamantde 6-7 mm. Foloseste un dispozitiv de stropire pentru a le asigura semintelor umiditatea necesara. Dupa o saptamana, vei vedea ca semintele incep sa germineze, cu conditia ca solul sa fie mentinut in permanenta umed si temperatura sa fie constanta, la o valoare de aproximativ 25-26 de grade Celsius.

Odata ce plantutele au inceput sa creasca, este momentul sa muti ghiveciul la fereastra, pentru ca un aspect important in ingrijirea busuiocului il reprezinta cantitatea de lumina. Este bine ca cel putin patru ore pe zi sa fie lumina suficienta, insa ai grija ca soarele sa nu bata direct pe frunzele plantei, pentru ca acestea se pot usca. Temperatura trebuie sa fie in continuare constanta, de cca 25 de grade Celsius. In plus, din cand in cand, este indicat sa asezi un ventilator in functiune in apropierea ghiveciului, pentru a te asigura ca aerul are o circulatie optima, mai ales vara, cand mercurul termometrelor urca vizibil. Ai grija ca ventilatorul in cauza sa nu scada prea mult temperatura ambianta.

In ceea ce priveste cantitatea de apa necesara, solul din ghiveciul tau cu busuioc trebuie sa fie in permanenta umed, insa nu in exces. In plus, pentru a permite o drenare mai buna, poti folosi o spatula de lemn in scopul afanarii pamantului cel putin o data pe luna.

Nu ar strica sa utilizezi si un ingrasamant natural pentru busuiocul din ghiveci. Acesta pote fi achizionat de la florarii sau se prepara din resturi de frunze moarte.

Daca vei respecta aceste reguli, te vei putea bucura de aroma unica a frunzelor proaspete de busuioc in fiecare zi.

Descopera aici si ce proprietati are ceaiul de busuioc!

Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.