Cum sa plantezi si sa ingrijesti vita de vie

Cum sa plantezi si sa ingrijesti vita de vie

Ioana Dinu

Strugurii sunt cu siguranta un fruct cu o multime de utilizari. Din ei poti sa faci vin, gemuri, prajituri sau pur si simplu sa te rasfeti, savurandu-i.

Sa iti plantezi vita de vie este o investitie foarte profitabila pe termen lung. Daca vrei sa te bucuri si tu de aceste fructe delicioase, culese chiar din gradina ta, iata cum sa plantezi si sa ingrijesti vita de vie!

1.Pregateste-te pentru plantarea vitei de vie

In primul rand, ca in orice activitate pe care ai face-o, trebuie sa „pregatesti terenul".

Pregateste-ti propriile vite

Poate ca are un prieten sau chiar tu ai un alt soi de vita de vie. Poti, cu usurinta, sa plantezi si tu acelasi tip de planta, luand o bucatica din ea. Asigura-te ca urmatoarea ta planta masoara cel putin trei noduri, adica aproximativ 15 cm.

Dupa ce le tai, planteaza cat de multe poti, in oricate locuri ai posibilitatea, pentru a avea o sansa mai mare de succes. Daca vor creste plante in plus,  cele de care consideri ca nu ai nevoie pot fi inlaturate apoi. Intotdeauna e mai bine sa ai mai mult decat mai putin.

Alege locul potrivit

Cand te hotarasti sa iti plantezi vita de vie, tine minte ca aceasta este o planta trainca si are o viata care se intinde intre 50 si 100 de ani. Asadar, inainte de a o planta, asigura-te ca ai ales locul permanent pentru aceasta, care ii va oferi spatiu suficient sa creasca si sa se dezvolte.

Vita de vie prospera in zonele de panta si de deal. Daca locuiesti intr-o zona mai rece, este indicat sa plantezi vita de vie in locurile cele mai calduroase, preferabil indreptate spre sud. In acest fel, ajuti la prevenirea inghetului care poate surveni pe timpul iernii.

Pregateste solul

Vita de vie este o planta destul de pretentioasa atunci cand vine vorba de sol, asa ca trebuie sa te ingrijesti de pregatirea corecta a acestuia, inainte de plantare. Cu toate ca poate suna ciudat, ea nu agreaza solurile prea fertile, asa ca ai face bine sa le eviti.

Alege momentul potrivit

Vita de vie nu se poate planta in orice moment al anului. Asa cum ai citit, este o planta mai dificila. Tocmai de aceea, plantarea ei trebuie facuta primavara.

In principiu, primele zile ale lunii aprilie sunt cele favorabile, mai ales daca ele coincid cu cresterea temperaturii solului la valori de 8 - 10 grade.

2.Plantarea vitei de vie

Inainte sa introduci butucii in pamant, sapa o groapa de cel putin 30 de cm. In aceasta, realizeaza un musuroi de pamant. Acolo va sta radacina vitei de vie, pentru a avea unde sa se prinda

Vitele altoite au mare nevoie de lumina, de aceea trebuie sa plantezi butucii la distante unul de altul, pentru a se putea dezvolta optim si a da fructe. Ca masuri de referinta poti sa stabilesti o distanta de 1,2 m pe rand si de 2,5m intre randuri.

Nu introduce planta in pamant decat pana acoperi primul nod, dar asigura-te ca radacinile sunt acoperite in intregime de pamant, rasfirate pe musuroiul realizat anterior. Acesta este momentul in care poti adaugi ingrasamantul.

In functie de umiditatea solului, planta se uda prima data cu intre 5 si 10 litri de apa. Cu cat solul este mai umed, cu atat se adauga mai putina apa.
Tot ce mai ai de facut acum este sa umpli gaura cu pamant, fara a tasa. Vita ta de vie a fost plantata!

Ingrijirea vitei de vie

Dupa ce ai plantat vita de vie, munca nu se opreste, deoarece trebuie sa ai mare grija de ea.

Pana cand frunzele nu sunt indeajuns de bine crescute, este de preferat sa nu pui mana pe ele. De altfel, nici sa uzi frunzulitele nu este recomandat. Udatul viitoarei tale surse de fructe proaspete se face doar la radacina. Cel mai potrivit moment al zilei pentru udarea vitei tale de vie este seara, dupa ce a apus soarele, pentru ca apa sa nu se evapore in arsita.

In primul an, vita ta de vie nu va produce struguri foarte mari, asa ca nu te astepta la acest lucru. Daca acestia ar fi mari si grei, vita de vie nu ar rezista si s-ar rupe sub greutatea acestora, ea fiind foarte subtire.

Sa plantezi si sa ingrijesti vita de vie nu este foarte greu, dar necesita munca si atentie.

Spor la plantat si pofta buna la degustat struguri deliciosi!

Articolul urmator
Gura Leului: plantare și îngrijire
Gura Leului: plantare și îngrijire
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.