Cum se planteaza gazonul si in cat timp creste

Cum se planteaza gazonul si in cat timp creste

Ioana Dinu

Dacă nu ești un specialist în amenajarea grădinilor, cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată cum se plantează și în cât timp crește gazonul. Pentru o curte frumoasă, gazonul este elementul care aerisește orice grădină, o face elegantă și îi conferă un aspect îngrijit. Există mai multe modalități de a avea iarbă superbă în curtea ta, fie prin aplicarea covoarelor de gazon, fie semănând direct iarbă. Află în continuare care este cea mai bună și mai ieftină metodă de plantare și în cât timp crește gazonul!

Cum se plantează gazonul și în cât timp crește

Iarbă sau gazon, care variantă este mai durabilă?

Atât gazonul de tip rulou, cât și plantarea ierbii dau rezultate extrem de bune, din punct de vedere estetic și durabilitate. Totuși, fiecare metodă prezintă anumite avantaje și dezavantaje, așadar dacă te întrebi ce este mai bine să plantezi iarbă sau gazon, iată care sunt argumentele pro și contra pentru fiecare caz în parte!

Avantajele gazonului de tip rulou:

  • Rezultate instantanee. Nu va mai trebui să plantezi semințe de gazon sau să aștepți să crească iarba, tu doar trebuie să aranjezi gazonul gata crescut în grădina ta.  
  • Instalare rapidă. Dacă gazonul este manevrat și instalat corect, durează doar 2-3 săptămâni pentru a se înrădăcina bine. Din momentul în care rădăcinile de gazon se stabilesc bine în sol, gazonul este pregătit pentru trafic (divertisment, joacă și animale de companie).
  • Flexibilitate în sincronizare. Gazonul de tip rulou poate fi instalat în orice sezon, cu excepția perioadelor de căldură excesivă.  
  • Puține buruieni. Un gazon de calitate are puține buruieni sau chiar deloc.

Dezavantajele gazonului de tip rulou:

  • Cost inițial ridicat și alte cheltuieli. Gazonul finit are un preț mai mare decât semințele de iarbă. În plus, dacă nu-l instalezi în mod corespunzător, va avea rădăcini slabe, margini vizibile și gazon eșuat, din punct de vedere estetic. Din aceste motive, este mai bine să apelezi la profesioniști pentru montare.
  • Condiții de creștere diferite. Condițiile de creștere din curtea ta pot varia semnificativ de locul unde a fost cultivat gazonul. Majoritatea tipurilor de gazon sunt cultivate în plin soare, astfel dacă ai zone foarte umbroase, acestea pot constitui o adevărată provocare.
  • Trebuie plantat rapid după recoltare. Gazonul proaspăt trebuie așezat în mod ideal în 24 de ore după recoltare.

Dacă vrei să experimentezi plantarea unor semințe de gazon, iată ce trebuie să știi despre acest procedeu!

Avantajele semințelor de gazon:

  • Cost inițial și alte cheltuieli mai mici. Costul semințelor de gazon este mult mai mic în comparație cu costul gazonului finit. În plus, însămânțarea unui gazon este un proces simplu în care nu prea poți greși.
  • Flexibilitate. Semințele de gazon permit o mare flexibilitate în alegerea soiurilor de iarbă care să corespundă condițiilor tale de creștere (tipul solului, conditii de lumina etc).
  • Iarba crește în același loc în care germinează și se înrădăcinează. Ea își dezvoltă rădăcini sănătoase și adânci.

Dezavantajele semințelor de iarbă:

  • Perioada de însămânțare a gazonului. De obicei, începutul toamnei este momentul ideal de plantare a gazonului deoarece solul este cald, iar temperaturile moderate. Acest lucru favorizează germinarea rapidă și stabilirea rădăcinilor puternice. Este important de știut că semințele nou plantate au nevoie de o umiditate consistentă a solului. Un alt moment oportun pentru însămânțarea gazonului este primăvara când temperaturile trec de cel puțin 18 grade Celsius. Momentul necorespunzător de plantare duce la gazon eșuat sau iarbă slabă susceptibilă la insecte și boli.
  • Traficul după instalare. Viteza de germinare variază, dar de obicei peluzele nou însămânțate pot avea nevoie de până la 10 -12 săptămâni înainte ca acestea să fie pregătite pentru trafic. Dacă te întrebi în cât timp crește gazonul, trebuie să ții cont de faptul că și vremea influențează viteza de creștere.
  • O întreținere inițială mai mare. Trebuie să uzi des gazonul la început. De asemenea, este nevoie de o monitorizare și atenție deosebită în această fază de plantare.
  • Potențial de eroziune și buruieni. Până se dezvoltă rădăcinile, se pot strânge ploi abundente, iar acest lucru dăunează. De asemenea, semințele de gazon sunt vulnerabile la apariția buruienilor.  Din acest motiv, plantarea toamna ajută, deoarece buruienile sunt mai puțin active în acest anotimp.
  • Timp mai mare de maturare. O peluză nou însămânțată are nevoie de un sezon de creștere complet înainte de a fi densă, matură și suficient de bine înrădăcinată.  

Însămânțare gazon: cum se procedează ca să iasă iarba

Semințe de gazon în mâna unui bărbat

Primul lucru de care să ții cont atunci când vrei să îți plantezi gazonul, este anotimpul. Așa cum spuneam mai sus, primăvara și toamna sunt momentele prielnice pentru această activitate. Astfel, semințele se pot dezvolta în tihnă, cât solul nu este deranjat.

De obicei, lunile septembrie și octombrie sunt cele mai bune deoarece iarba se află în perioada activă de creștere. De asemenea, temperaturile sunt perfecte (nici prea cald, nici prea frig), iar precipitațiile sunt moderate.

Dacă optezi pentru însămânțarea gazonului primăvara, lunile martie- mai sunt cele mai potrivite. Este esențial să pregătești pământul încă din toamnă, adică să-l sapi astfel încât solul să fie aerisit și propice pentru un gazon uniform.

Un alt aspect deosebit de important este ca, înaintea însămânțării, solul să fie afânat pe o adâncime de cel puțin 10 cm, să fie curățat, buruienile înlăturate, la fel și resturile de rădăcini sau pietre. După ce solul este curățat, suprafața acestuia trebuie nivelată. Dacă terenul nu este uniform, vor apărea găuri în gazon, oferind un aspect neplăcut întregii grădini.

Așadar nu te întreba în cât timp crește gazonul, mai întâi încearcă să-l însămânțezi corect.

Când se plantează gazonul: Semănarea

Bucată de gazon cu iarbă în mâna unui fermier

Înainte cu 2-3 zile de însământarea gazonului, se aplică îngrășământul pentru sol, pentru a permite ulterior nivelarea fină a suprafeței. Este foarte important să folosești un îngrășământ de pornire.

În mod normal, fiecare metru pătrat de teren trebuie acoperit cu 30-40 de grame de semințe de gazon, împrăștiate cât mai uniform. Pentru a fi sigur că acoperi complet suprafața destinată plantării, împrăștie prima dată doar jumătate din cantitatea de semințe, într-o singură direcție. Apoi, perpendicular pe această direcție, răspândește și cealaltă jumătate.

Citește și: 15 flori de grădină care nu vor muri niciodată

Pentru ca gazonul să fie des și rezistent la uzură, se poate aplica un amestec de material de însămânțare (aproximativ 25 de grame pe metru pătrat) sau un amestec de nisip cu material de însămânțare. După aceste operațiuni, este necesară o greblare la câțiva centimetri adâncime.

La final, suprafața gazonului trebuie călcată și irigată cu atenție. În principiu, sunt suficienți 5l pentru un metru pătrat pentru a uda solul până la cel puțin 6-8 centimetri. Atenție la jetul de apă, acesta nu trebuie atât de puternic încât să sape pământul sau să deranjeze semințele!

Semințele au o singură șansă de germinare; lăsate să se usuce, vor muri. Pe de altă parte, mai este un aspect important despre cum se plantează gazonul: trebuie să ai grijă să nu se creeze bălți, întrucât prea multă apă provoacă putrezirea semințelor.

După ce ai aflat cum să-l plantezi, mai trebuie doar să știi în cât timp crește gazonul. Citește în continuare și vei afla!

În cât timp crește gazonul?

Dacă vrei să afli în cât timp iese gazonul semănat, trebuie să știi că nu ai mult de așteptat. Gazonul crește într-un timp relativ scurt. În mod obișnuit, semințele plantate vor răsări în aproximativ 10-15 zile, dacă semănătura a avut loc toamna. Dacă plantarea a avut loc primăvara, timpul în care gazonul crește este de 15- 20 de zile.

Cum se întreține gazonul

Casă cu gazon de iarbă tuns scurt

Cei mai importanți factori în întreținerea corectă a gazonului sunt udarea sa regulată și evitatea călcării pe el, în momentele proaspetei răsăriri. Gazonul trebuie udat zilnic sau cel puțin o dată la 2 zile. Conform site-ului southernliving.com, dimineața este cel mai potrivit moment de udare, însă și seara când este mai răcoare se poate uda. În cât timp crește gazonul depinde de tine și de felul în care reușești să-l întreții.

Prima tundere a gazonului este cea mai importantă, deoarece aceasta stimulează creșterea. Momentul când tunzi gazonul trebuie să fie acela în care planta a atins 8-9 cm. De altfel, tăietura se face la o înălțime de 5 cm (practic, se taie doar o treime). Ține cont și de faptul că gazonul se tunde doar când solul este uscat, deoarece, în caz contrar, el se poate rupe cu usurință.

Dacă semințele de gazon au fost puse toamna, este recomandat ca prima tundere să aibă loc primăvara.

Din acest moment, irigatul se poate face mai adânc și cu mai multă apă, pentru a ajuta creșterea rădăcinii în adâncime. Dacă omiți aceste mici detalii, rădăcinile plantei se vor dezvolta în stratul superficial de sol, acest lucru ducând la uscarea mai rapidă a acesteia.

Cele mai bune semințe de gazon: forum

Există o mulțime de informații despre care sunt cele mai bune semințe de gazon pe forumurile de specialitate. Totuși, pentru a avea rezultate eficiente trebuie să ții cont de specificul grădinii tale. Acest lucru înseamnă să iei în considerare mai multe lucruri, inclusiv tipul de sol, luminozitatea grădinii, etc. Înainte de a achiziționa un anumit tip de semințe de gazon, citește bine toate instrucțiunile de pe etichetă și cere sfatul unui specialist. Acesta îți va putea răspunde la toate întrebările, inclusiv în cât timp crește gazonul, cum să-l întreții ș.a.m.d.

Pregătirea terenului pentru gazon rulou

Greblarea unui teren și plantarea gazonului de tip rulou

În cazul în care te pregătești pentru montarea gazonului de tip rulou, trebuie să acorzi o atenție sporită pregătirii terenului. Mai exact, pământul trebuie să fie mărunțit foarte bine. Asigură-te că nu există pietricele sau bolovani, deoarece atunci când o să fie desfășurat, gazonul nu va sta drept.

Gazonului îi place un sol nisipos, așadar dacă tu ai unul argilos, este bine să adaugi un strat de nisip peste gazon pentru a-l nivela. De asemnea, solul trebuie aerat. Acest lucru se poate face prin săparea unor găuri în pământ și apoi umplerea acestora cu nisip pentru gazon. Astfel, apele de suprafață se vor scurge mai bine și solul va avea mai mult aer, favorizând creșterea gazonului.

Șablarea gazonului este folosită pentru a revitaliza zonele uzate și pentru a oferi solului apă și oxigen. Șablarea se face la începutul anului și serealizează prin desprinderea gazonului și prin împrăștierea nisipului pe întreaga suprafață de gazon.

Nisip pentru gazon: ce proprietăți trebuie să aibă?

Pentru plantare gazon, cel mai potrivit nisip este cel fin, care nu are substanțe chimice în el, pietricele sau buruieni. Trebuie să alegi un nisip care păstrează umiditatea solului și asigură priză pământului existent. De asemenea, se poate folosi un amestec de nisip fin cu solul grădinii. Specialiștii susțin că nisipul de râu nu este potrivit deoarece se spală.

Pentru fixarea gazonului, se recomandă împrăștierea unui strat de nisip fin, cu o grosime de aproximativ 1-2 cm, în funcție de granulația solului existent. Dacă ai un pământ cu mai mulți bolovani, trebuie adăugat unei cantități mai mari de nisip.

Așadar, după ce ai aflat cum se însămânțează și în cât timp crește gazonul, poți încerca să plantezi în curtea ta și câțiva pomi fructiferi. Citește acest articol și vezi cum poți crește fructe proaspete în grădina ta. Spor la lucru!

 

Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com, iStock.com

Articolul urmator
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Cat timp va dura casnicia ta?
Incepe quiz
Cat timp va dura casnicia ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (72)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.