Curiozități despre șarpele de casă

Curiozități despre șarpele de casă

Redactor Alexa Galgau

Chiar dacă pentru cei mai mulți oameni un animal de companie ideal este unul pufos, cu o privire blajină și o fire jucăușă, există și mulți pasionați de reptile care preferă să aibă în casă șopârle sau chiar șerpi. Acestea sunt mai dificil de îngrijit și au nevoi speciale, dar sunt și fascinante într-o anumită măsură, cel puțin pentru persoanele care nu se tem de ele. Șarpele de casă nu este o specie periculoasă pentru oameni, deși nu este ușor de îngrijit, din cauza „timidității” sale.

Află mai multe curiozități despre acest animal de companie neobișnuit!

Ce nu știai despre șarpele de casă

Șarpele de casă este un animal european și reprezintă cea mai mare reptilă terestră de pe teritoriul Marii Britanii. Nu este vorba despre un șarpe mic, ci unul de circa 1,50 metri la maturitate. Acest șarpe, numit științific Natrix natrix, nu reprezintă un pericol pentru oameni și nu omoară prin constricție sau prin mușcătura veninoasă, motiv pentru care poate fi ținut în casă, într-un acvariu.

Cum arată șarpele de casă

Cel mai adesea, șarpele de casă este oliv sau gri, dar există și specii albinoase. Pe burtă este galben sau alb și are urme triunghiulare sau dreptunghiulare. O caracteristică specifică speciei este gulerul pe care îl are mai jos de cap, o combinație de galben și negru, cu ajutorul căruia poate fi distins cu ușurință de alte specii veninoase de șerpi. Cea mai clară distincție între femele și masculi este faptul că primele sunt adesea mult mai mari, putând ajunge și până la 1,80 metri lungime. Din cauză că seamănă cu vipera, șarpele de casă este adesea ucis, însă specia nu este clasificată ca fiind în pericol.

Mediul în care trăiește șarpele de casă

Șarpele de casă preferă mediile umede, pentru că se hrănește preponderent cu insecte și broaște, pe care le înghite cu totul, cu o viteză uimitoare. De aceea, cel mai adesea este de găsit în mlaștini sau pe lângă lacuri. Interesant este că poate să stea sub apă foarte mult timp (circa o oră), aceasta fiind o bună ascunzătoare pentru el când este vânat de prădători. Pe timpul zilei, ca multe alte specii de șerpi, stă la soare pentru a înmagazina căldura.

În apartament, șarpele de casă poate fi ținut într-un acvariu. Însă trebuie să precizăm că hrănirea lui poate să fie dificilă, pentru că nu este tocmai cel mai prietenos animal, motiv pentru care se recomandă ca numai persoanele cu experiență să îl țină pe post de animal de companie.

Comportamentul șarpelui de casă

Dacă te interesează un asemenea animal de companie, probabil că vrei să știi mai multe detalii despre comportamentul lui în prezența omului. Șarpele de casă nu este un animal care să se atașeze de stăpân, dar este docil în general. Acesta nu prea mușcă omul, ci doar se apără prin atacuri „false” și sâsâit, care seamănă cu cel al șerpilor veninoși. Probabil că te va amuza să afli că un șarpe de casă este foarte viclean și se preface a fi mort dacă atacatorul se apropie prea mult de el. Ba chiar joacă rolul cu măiestrie: stă pe spate, deschide gura și scoate limba! El poate inclusiv să secrete sânge din nas și gură pentru ca prădătorul să creadă că este mort!

Cum se îngrijește șarpele de casă

Pentru că nu sunt foarte mari, serpii de casă au nevoie de un acvariu de dimensiuni medii, însă ceea ce trebuie neapărat să îi asiguri este spațiu vertical pentru cățărare. De obicei se folosesc acvarii cu volum de 100 de litri, considerate ideale pentru acest tip de șarpe. Pentru a reduce din stresul șarpelui și a-i crea un mediu confortabil, poți să îi pui plante non-toxice în acvariu, care să îl facă să se simtă ca în natură. Ar trebui să umpli cam o treime din acvariu cu astfel de plante. Totodată, asigură-te că are un adăpost (de exemplu o cutie de carton) în care să se retragă când se simte amenințat.

Hrănirea șarpelui de casă nu te va încânta prea mult: atunci când este domesticit, el trebuie hrănit cu greieri, aceasta fiind cea mai sigură variantă. Pentru a mai varia dieta, îi poți da și viermi, râme, păianjeni sau alte „delicii”.

Ai alege vreodată un șarpe de casă drept animal de companie sau preferi vietățile mai... pufoase?

Află ce înseamnă când visezi că te mușcă un șarpe!

Articolul urmator
Cum scoți din casă mirosul neplăcut de miel după ce ai gătit friptura tradițională
Cum scoți din casă mirosul neplăcut de miel după ce ai gătit friptura tradițională
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.