10 idei de decoratiuni de Craciun facute manual

10 idei de decoratiuni de Craciun facute manual

Adelina Ion

Doar cateva zile ne mai despart de sarbatorile de iarna, acea perioada a anului in care intreg orasul isi imbraca hainele festive. Magazinele sunt deja de ceva vreme in straiele de sarbatoare, iar casele noastre asteapta si ele sa fie impodobite corespunzator. Asta daca nu cumva unii dintre noi au facut-o deja. Daca te numeri printre aceia care inca nu si-au decorat casele in spiritul sarbatorilor, iti propunem ca anul acesta sa incerci decoratiunile de Craciun facute manual. Iti prezentam o serie de astfel de obiecte usor de realizat, care vor conferi un farmec aparte locuintei tale.

Iata care sunt cele 10 decoratiuni de Craciun facute manual care vor schimba infatisarea casei tale cu ocazia sarbatorilor de iarna!

Braduti din scoici realizati manual

Pentru realizarea acestor braduti ai nevoie de carton, care poate fi inlocuit cu polistiren expandat si de scoici de diferite marimi si culori. Daca apelezi la carton, decupeaza din acesta bucati de diferite dimensiuni si uneste capetele in asa fel incat sa dai forma unor conuri. Lipeste marginile cu ajutorul unui adeziv foarte puternic, dupa care incepe sa aplici pe conurile astfel obtinute scoicile, de la baza catre varf, cu ajutorul aceluiasi adeziv.

   

Conurile le poti obtine si din polistiren expandat. Scoicile se lipesc mult mai bine pe acest material, singurul inconvenient fiind faptul ca trebuie sa ai ceva talent la sculptat conuri intr-o bucata compacta de polistiren. Bradutii din scoici sunt printre cele mai de efect decoratiuni de Craciun facute manual si pot fi asezati pe "suporturi" din crengute de brad. 

Globuri din capace de ghinde, facute manual 

Daca intamplator prin vreun coltisor al casei tale se afla vreo gramajoara de ghinde culese din toamna, este momentul oportun sa le folosesti. Achizitioneaza-ti cateva bile de polistiren si, cu ajutorul unui adeziv puternic, lipeste capacele de ghinde pe bile. Apoi, presara sclipici. Cu ajutorul unui ac, introdu pe sub unul dintre capacele de ghinda o sfoara subtire care va servi drept agatatoare. La baza sforii leaga o panglica sub forma de fundita. 

Poti agata aceste decoratiuni de Craciun facute manual in pomul impodobit, de crengute de brad individuale individuale pe care sa le raspandesti prin casa sau le poti prinde de coronitele traditionale de Craciun.  

Spiridusii Craciunului, realizati manual

Pentru a realiza aceasta decoratiune de Craciun ai nevoie de conuri de brad, bile de lemn in doua dimensiuni (o bila mai mare care sa reprezinte capul spiridusului, o bila mult mai mica pentru nasul acestuia), de un metru de material uni, alb sau rosu, care sa contina bumbac si, evident, de un lipici foarte bun. Incepe prin a decupa triunghiuri echilaterale mari din materialul achizitionat, apoi pliaza triunghiul de la jumatatea uneia dintre laturi triunghiului in asa fel incat sa obtii un triunghi mai mic. 
     

Coase marginile astfel incat sa obtii o caciulita, care, bineinteles, va trebui sa intre pe capul spiridusului. La marginea caciulitei, poti lipi o banda alba care sa dea impresia de margine. Marginea trebuie sa fie alba, indiferent daca aceasta caciulita este rosie sau alba.

Lipeste caciulita pe bila de lemn, apoi pileste putin atat bila de lemn mare, cat si pe cea mica, pentru a le lipi mai usor una de alta. Dupa ce ai lipit nasul, taie varful unui con si fixeaza cu ajutorul adezivului capul spiridusului in con. Decoratiunea noastra de Craciun facuta manual este aproape gata!

Din acelasi material din care ai realizat caciulita, decupeaza acum fulare sau barbi pentru spiridusii tai si lipeste-le sub nasurile acestora.

Ghirlande de Craciun facute manual

Aceasta decoratiune este de efect si este si usor de realizat. Ai nevoie de un fir argintiu de lurex si de niste hartie metalizata argintie. Traseaza pe aceasta hartie contururile unor stelute si ale unor inimioare, apoi decupeaza-le. Introdu firul de lurex in ac si fa o bucla a firului la nivelul urechii acului, in asa fel incat prin ghirlanda ta sa nu treaca doua fire argintii, ci doar unul. Inteapa steluta/inimioara in partea de sus, introdu firul cu ajutorul acului, apoi inteapa inca o data in partea de jos a figurinei, astfel incat firul sa traverseze figurina. Poti alterna stelutele cu inimioarele sau poti face ghirlande cu o singura figurina.

 

Agata aceste decoratiuni de Craciun facute manual fie la geamuri, fie de lustre sau in oricare alt loc consideri ca se potrivesc. 

Decoratiuni de Craciun din hartie reciclata

Daca vrei sa iti impodobesti locuinta cu obiecte inedite, incearca handmade-urile din hartie reciclata. Poti folosi partituri vechi, pagini din manualele vechi ale copiilor si, desiguri, pagini din ziare foarte vechi. Formeaza din ele cornete mari si mici si lipeste-le intre ele, in forma de cerc: mai intai pe cele mari, apoi, peste ele, asaza-le si pe cele mici.

Acest tip de decoratiuni de Craciun facute manual pot fi agatate pe usile interioare, pe usile de la dulapuri sau prinse de draperii. Sunt destul de migaloase, dar merita tot efortul, intrucat vor da o infatisare inedita locuintei tale. 

Lumanari handmade din... scortisoara

 Din decorul Craciunului nu aveau cum sa lipseasca nici lumanarile, care musai trebuie aprinse in asteptarea venirii Mosului, si nici scortisoara, aroma sarbatorilor de iarna. Ai nevoie de cateva lumanari groase, albe sau rosii (culorile Craciunului), de multe batoane de scortisoara si de panglici. "Imbraca" lumanarile in batoanele de scortisoara, iar pe acestea din urma fixeaza-le legandu-le cu panglici sau cu sfoara. Decorarea panglicii sau a sforilor ramane la latitudinea ta: poti introduce intre panglica/sfoara si batoanele de scortisoara crengute de brad, frunze uscate sau manunchiuri de merisoare.  

"Oameni de zapada" din portocale

Cu ajutorul mandarinelor, clementinelor si portocalelor, poti realiza "oameni de zapada". Suprapune trei fructe, de preferinta de dimensiuni diferite, iar fructul cel mai mic sa reprezinte capul. Fixeaza citricele cu ajutorul unui bat pentru frigarui, care sa le traverseze de la un capat la celalalt. Pentru nas, brate si palarie, foloseste acadele mai subtiri sau mai groase, pe care le vei infige in fructe. Esarfa realizeaza-o din lemn-dulce. Raspandeste peste tot in locuinta aceste decoratiuni de Craciun facute manual, pentru ca vor fi de efect si vor imprastia un miros foarte placut. 

Iarna din solnita

Aceste decoratiuni de Craciun sunt foarte usor de realizat cu conditia sa gasesti obiecte de mici dimensiuni si solnite putin mai mari decat cele pe care le folosim in mod uzual. Achizitioneaza-ti cateva astfel de solnite, niste braduti, cativa reni, niste figurine Mos Craciun, oameni de zapada sau saniute de dimensiuni mici, sacrifica o cutie de sare si incepe sa pregatesti decoratiunile. Umple un sfert de solnita cu sare si introdu in interior fie un bradut, fie un Mos Craciun, fie un ren. Daca nu gasesti obiecte atat de mici pe care sa le introduci in solnite, inlocuieste solnitele cu clasicele borcane de 400 g. Arata aproape la fel si, in plus, ii confera un farmec aparte locuintei. 

      

Braduti ce Craciun realizati din nasturi

Cauta niste nasturi verzi de toate dimensiunile si in toate tonurile de verde si niste nasturi maro de mici dimensiuni, eventual si cativa nasturi de lemn in forma de stea si ai materia prima pentru realizarea acestor braduti. Asaza nasturii unii peste altii, incepand cu cei maro - tulpina - si continuand cu cei verzi, care trebuie aranjati in forma conica - cei cu diametrul mare la baza si din ce in ce mai mici catre varful bradutului. Prinde-i unul de altul, trecand un fir de ata prin orificiile lor. Este de preferat ca steaua din varful bradutului sa nu fie un nasture clasic, prevazut cu orificii, ci un buton, astfel incat atunci cand trecem ata prin agatatoarea lui, acesta sa stea intrucatva ridicat. 

Agata aceste decoratiuni de Craciun facute manual oriunde in casa, de preferinta de suprafete de culoare deschisa.

Ghirlande aromate facute manual

 Daca obisnuiesti sa consumi citrice, cel putin in aceasta perioada nu le arunca cojile. Incearca sa le indepartezi cat mai frumos de pe fructe; daca reusesti, taie cojile felii. Lasa cojile la uscat timp de cateva zile, apoi apuca-te de creat ghirlande. Insira cojile de portocale pe o ata, iar intre ele adauga cateva felii de citrice, batoane de scortisoara si chiar si ardei rosii uscati. Agata ghirlanda aromata in brad sau atarn-o de lustra. Va inveseli incaparea si, in plus, va raspandi o aroma deosebita 

Tu obisnuiesti sa-ti decorezi locuinta cu decoratiuni de Craciun facute manual? Ce ornamente stii sa realizezi? 

Surse foto: www.hgtv.com, www.bhg.com, www.allaboutyou.com, www.countryliving.com, www.realsimple.com, www.homedit.com 

Articolul urmator
Obiectele care îți aduc ghinionul în casa ta dacă le lași la intrare
Obiectele care îți aduc ghinionul în casa ta dacă le lași la intrare
Ce rol meriți să ai de Crăciun?
Incepe quiz
Ce rol meriți să ai de Crăciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (30)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.