Greseli in alimentatia pisicii

Greseli in alimentatia pisicii

Ioana Dinu

Oamenii fac multe greseli atunci cand vine vorba de alimentatie. Mananca prea mult zahar si sare, mananca prea des uneori, iar alteori nu mananca deloc. Cu toate problemele pe care le au cu propriile regimuri alimentare, nu este de mirare ca stapanii gresesc si cu alimentatia pisicii.

Care sunt greselile pe care le faci si de ce? Pisica ta nu iti va putea spune sau, cel putin, nu prin cuvinte. Uneori nu stii unde gresesti pana cand ea nu se imbolnaveste.
Iata o serie de greseli foarte intalnite in alimentatia pisicii pe care trebuie sa le eviti pentru ca animalul tau de companie sa fie bine hranit si sa se mentina in forma.

Prea multa mancare


Veterinarii spun ca supraalimentarea pisicii este cea mai intalnita greseala de alimentatie pe care o fac iubitorii de feline. De altfel, obezitatea este cea mai intalnita boala de nutritie intalnita la pisici.

Cu toate ca o pisica mica si indesata poate sa arate dragut, obezitatea este asociata cu probleme de sanatate la pisici, inclusiv diabetul zaharat, artrita sau boli ale tractului urinar.

Greselile facute in alimentatia pisicii nu sunt neaparat datorate faptului ca o hranesti in mod intentionat mai mult decat aceasta are nevoie, ci faptul ca, astazi, pisicile sunt cu mult mai sedentare. Inainte, pisicile traiau in curte, in hambare si erau cu mult mai active. Astazi, sunt pernutele moi si insufletite ale canapelei, de aceea nevoile lor nutritive sunt mai mici, fiind mult mai usor sa le supraalimentezi.

Hranirea doar cu hrana uscata

O alta greseala enorma in alimentatia pisicii tale este aceea de a-i da sa manance doar hrana uscata. Este stiut ca sensibilitatea unei pisici la sete este cu mult estompata in comparatie cu a unui caine. Pisicile nu beau apa in mod voluntar, asa cum cainii o fac. In plus, ele produc in mod natural urina foarte concentrata, de aceea o dieta scazuta in lichide le creeaza probleme ale tractului urinar.


Alimente pe care pisica ta nu ar trebui sa le consume


Tonul

Pisicile pot fi dependente de ton, fie ca este vorba de cel special pentru ele sau cel pentru oameni. Nu este o greseala de alimentatie sa iti hranesti pisica din cand in cand cu ton, dar o dieta bazata doar pe ton poate sa duca la malnutritie. Acesta nu contine toate substantele nutritive de care pisica ta are nevoie, iar prea mult ton poata sa produca otravire cu mercur.

Ceapa si usturoiul

In orice forma s-ar gasi, ceapa poate sa descompuna globulele rosii din sangele pisicii tale, lucru ce duce la anemie. Ocazional, in cantitati mici, probabil ca nu ii vor face rau. Dar daca mananca o cantitate mare sau consuma regulat cantitati mai mic, poate sa se intoxice. Alaturi de ceapa, usturoiul si arpagicul sunt si ele alimente care nu trebuie incluse in dieta pisicii tale.

Strugurii si stafidele

Cu toate ca pot fi mici delicii pentru animalul tau iubit, strugurii si stafidele nu sunt tocmai o idee buna pentru pisica ta. Acestea pot provoca insuficienta renala sau diverse boli. Simptome imediate ale acestora sunt varsaturile repetate si hiperactivitatea.

Ciocolata

Una dintre cele mai mari greseli pe care stapanii acestor pufosenii le comit este aceea de a le da ciocolata. Ea poate fi letala pentru pisici. Cu toate ca majoritatea pisicilor refuza sa consume ciocolata, exista stapani care le ofera acest aliment drept mic rasfat. Tine cont de faptul ca poate provoca un ritm cardiac anormal, tremur, convulsii si chiar moarte.

Bomboanele si guma de mestecat

Produsele de patiserie, guma de mestecat si bomboanele sunt indulcite cu xilitol. Acesta poate provoca o crestere a insulinei, ceea ce duce la scaderea zaharului din sangele animalului tau drag.

Oasele

Resturile de la masa sunt un deliciu pentru pisica ta, dar grasimea poate provoca tulburari intestinale, iar oasele pot duce la sufocare sau la rani ale sistemului digestiv.

Carnea cruda

Carnea, pestele si ouale crude pot contine bacterii care provoaca intoxicatii alimentare.

Hrana pentru catei

Cum se intampla cu multe produse, hrana pentru caini nu poate dauna, daca este consumata ocazional. Dar mancarea cainilor nu este un substitut pentru mancarea de pisici. Pisicile au nevoie de mai multe proteine si de acizi grasi, iar o dieta cu hrana pentru catei poate duce la subnutritie.

Greselile facute in alimentatia pisicii tale
nu sunt voite, ci se datoareaza, de cele mai multe ori, faptului ca vrei sa o rasfeti cat se poate mai mult. Fii atenta, insa, la ce alimente introduci in dieta ei zilnica. Ca sa iti tii animalul drag cat mai mult timp aproape, incearca sa nu faci aceste greseli cand il hranesti.

 

Pentru informatii care nu tin de alimentatie, citeste acest articol care te invata cum sa ingrijesti o pisica.

Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.