Lamaiul in ghiveci: ingrijire si altoire

Lamaiul in ghiveci: ingrijire si altoire

Adelina Ion

Lamaiul este un arbust din familia Rutaceae, care face parte din categoria pomilor citrici. Este originar din regiunile tropicale, unde precipitatiile sunt abundente, drept urmare, se poate dezvolta in soluri proaspete si bine drenate. Climatul din tara noastra nu este potrivit pentru cultivarea lamaiului in sol, insa este posibila cultivarea sa in ghiveci. Ca sa faca fructe, atat lamaiul plantat in sol, cat si lamaiul in ghiveci au nevoie de multa lumina naturala si de soare, desi acesta din urma se poate adapta si la niveluri ceva mai scazute de lumina. Totusi, planta de interior nu trebuie plasata langa o sursa de caldura foarte puternica, de tipul radiatorului, care o poate usca.

Descopera in randurile care urmeaza cum se ingrijeste si cum se altoieste corect lamaiul in ghiveci. 

Plantarea unui lamai in ghiveci

Un lamai in ghiveci nu-si poate extrage din sol substantele nutritive de care are nevoie, de aceea, calitatea pamantului pe care il vei pune in ghiveci este foarte importanta. Acesta va trebui sa fie un pamant special pentru cultivarea citricelor. Replantarea se efectueaza primavara, la un interval de doi sau trei ani. Baza ghiveciului va trebui sa fie prevazuta cu gauri din loc in loc si sa fie acoperita de pietricele sau de bile de argila, in scopul asigurarii unui drenaj corespunzator. Intrucat radacinile lamaiului trebuie sa respire, se recomanda folosirea unui ghiveci de teracota, si nu a unuia din plastic. De altfel, teracota este indicata pentru aproape toate plantele in ghiveci.


 

 

Aspectul unui lamai in ghiveci

Nu exista o inaltime standard a plantei, insa daca nu il tai din cand in cand, lamaiul in ghiveci va creste necontrolat. De aceea, este recomandabil sa tai fiecare nou lastar de la jumatate (trebuie sa ramana la o lungime de aproximativ 20 cm), chiar de deasupra unei frunze. In acest fel, lamaiul in ghiveci isi va pastra o forma compacta, frumoasa. Elimina crengile si frunzele uscate ori de cate ori este nevoie si, de asemenea, din cand in cand, rupe cateva frunze din interiorul pomului, pentru a permite luminii sa patrunda mai bine. Fructele se culeg atunci cand ajung la maturitate, adica atunci cand pot fi usor desprinse de pe crengi.

Cum se uda lamaiul in ghiveci

Udarea este o etapa foarte importanta, intrucat un lamai in ghiveci se usuca mult mai repede decat unul plantat in sol. Este necesar sa fie udat imediat ce pamantul se usuca (dar fara a inunda ghiveciul), mai des in timpul verii si mai rar in sezonul rece. In perioada cresterii, se adauga ingrasamant special pentru pomi citrici la un interval de doua saptamani, pentru a rodi mai mult. 

Temperatura agreata de lamaiul in ghiveci

Nefiind o planta de interior, un lamai in ghiveci nu va rezista mult timp daca il vei tine in caldura tot timpul anului. Din octombrie pana in mai, acesta are nevoie de un aer improspatat. Este, deci, important sa muti ghiveciul intr-un spatiu neincalzit, dar in care temperatura sa nu coboare sub zero grade. 

Daunatorii care ataca lamaiul in ghiveci

Ca si in cazul altor pomi citrici, si lamaiul este supus atacului daunatorilor. Cei mai frecventi si cei mai periculosi totodata sunt paduchii testosi, insa lamaiul in ghiveci poate fi atacat si de paduchii de frunze, de bacterioza sau de putregaiul radacinilor. Consecintele atacului daunatorilor sunt: putrezirea fructelor in pom, albirea frunzelor, rasucirea frunzelor si desprinderea lor de creanga. Impotriva acestora exista ingrasaminte si insecticide sau fungicide eficiente, ce pot fi achizitionate din magazinele de profil. Inainte de a pulveriza insecticidul, sterge bine frunzele si ramurile cu o carpa imbibata in apa cu alcool. 

Cum se altoieste un lamai in ghiveci

Lamaiul este un pom foarte productiv, insa, din pacate, poate avea de suferit din cauza climei sau a daunatorilor. Pentru a reduce sensibilitatea la acesti factori, lamaiul in ghiveci trebuie altoit. Perioada propice acestei actiuni este mai-iunie, cand planta este plina de seva, iar temperatura este cam de 20 de grade. Sudura va fi mai rapida in aceste conditii. 

Pentru altoire, se va folosi un portaltoi (planta supusa altoirii) obtinut din seminte, care va trebui sa aiba grosimea unui creion. Acesta va trebui prelevat de la o planta sanatoasa si roditoare, pentru a avea garantia ca lamaiul va avea fructe dupa altoire. Cu ajutorul unui cutit bine ascutit, in capatul portaltoiului se va face o despicatura pe verticala. In despicatura va trebui introdusa o crenguta de lamai altoit, care, la capat, va fi ascutita sub forma varfului unui creion, pentru a se mula mai bine in interiorul despicaturii din portaltoi. Pe zona imbinarii, se poate lipi o banda adeziva, insa nu exagerat de strans. Dupa altoire, planta va trebui plasata la lumina, dar nu in bataia directa a soarelui. Banda adeziva va putea fi indepartata cam dupa un an de zile.

Tie ti-ar placea sa ai in casa un lamai in ghiveci?

Articolul urmator
Gura Leului: plantare și îngrijire
Gura Leului: plantare și îngrijire
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (27)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.