Metode si tehnici pentru uscarea fructelor

Metode si tehnici pentru uscarea fructelor

Bianca Geica, redactor DivaHair.ro

Una dintre cele mai vechi metode de pastrare a alimentelor este uscarea lor. Prin acest proces fructele sau legumele pot fi pastrate mult timp, fara sa isi piarda gustul sau proprietatile nutritive.

Se pot usca diverse fructe, indiferent de marime insa inainte de a initia procesul de deshidratare exista cateva elemente de care trebuie sa tii cont:

- Fructele trebuie sa fie coapte, insa nu rascopate, intrucat se altereaza.
- Nu neglija curatarea fructelor. Acestea trebuie sa fie spalate foarte bine si lipsite de impuritati.
- Fructele foarte zemoase precum piersicile sau perele trebuie taiate in bucatele cat mai mici, pentru a se usca in intregime.

In lipsa unui deshidrator poti usca fructele in diverse moduri, chiar la tine acasa. Afla care sunt cele mai indicate metode pentru uscarea optima a fructelor, dar si toate regulile de care trebuie sa tii cont in momentul in care decizi sa folosesti un anumit procedeu pentru deshidratarea lor. 

Uscarea fructelor la cuptor

Uscarea la cuptor reprezinta una dintre cele mai folosite si mai rapide metode pentru deshidratarea fructelor. In cazul in care te hotarasti sa optezi pentru aceasta varianta, trebuie sa tii cont de faptul ca intregul proces poate dura cateva ore bune.

Deshidratarea alimentelor se realizeaza la o temperatura cat mai mica, sub o supraveghere riguroasa, usa cuptorului fiind usor intredeschisa, pentru a permite aburului sa iasa. Fructele pe care doresti sa le usuci trebuie sa fie foarte bine coapte si, in functie de marimea lor, sa fie taiate in jumatati, sferturi sau felii. Asaza-le pe o tava cu gratar sau chiar pe gratarul cuptorului, pe care il vei acoperi in prealabil cu hartie pergament.

Seteaza temperatura cuptorului la 90 de grade (nu mai mult), micsorand-o pe masura ce fructele se deshidrateaza. Tava cu bucatile de fructe trebuie lasata la cuptor timp de o ora, timp in care trebuie sa mai verifici daca exista fructe care s-au deshidratat deja. Este necesar sa repeti aceasta operatiune la fiecare 20-30 de minute, pana cand observi ca fructele nu mai au suc/zeama.

Dupa ce alimentele s-au uscat complet, lasa-le sa se raceasca si conserva-le in borcane speciale sau in pungi vidate.    

Uscarea fructelor la soare

Uscarea la soare este cea mai indicata metoda pentru deshidratarea fructelor. Singurul dezavantaj al acestui proces il reprezinta durata. Spre deosebire de uscarea la cuptor, deshidratarea fructelor la soare poate dura zile intregi, intregul proces fiind destul de pretentios.

Fructele se usuca cel mai bine la soare atunci cand afara este o temperatura de 30 de grade Celsius, iar vantul nu este foarte puternic, ci doar adie, lucru care grabeste procesul de uscare.

Si in acest caz fructele pe care vrei sa le usuci trebuie sa fie copate si nelovite. Taie-le in jumatati sau sferturi, pentru a le permite sa se deshidrateze intr-un timp scurt si asaza-le pe un gratar special pentru uscare. Indicat este un gratar inalt, care ii va permite aerului sa circule atat pe deasupra, cat si la baza.

Gratarul pe care se afla fructele trebuie sa fie asezat intr-un loc insorit, ferit de vant, praf sau insecte. Cand soarele apune, gratarul se acopera cu tifon sau cu folie de aluminiu si se pune la adapost pe timpul noptii, pentru ca fructele sa nu fie afectate de umezeala.

In functie de conditiile meteo, dar si de intensitatea soarelui, procesul de uscare poate dupa pana la doua saptamani, timp in care se recomanda intoarcerea fructelor la fiecare 24 de ore. Dupa ce fructele sunt complet deshidratate, acestea se pastreaza in borcane speciale sau in pungi vidate.

Uscarea fructelor pe calorifer

Pe timpul iernii poti usca fructele pe calorifer sau chiar pe soba. Tot ce trebuie sa faci este sa asezi fructele intr-o tava tapetata cu hartie speciala pentru copt. Fructele se taie in bucatele cat mai marunte, pentru a putea grabi procesul de uscare. La fel ca deshidratarea la soare, uscarea pe calorifer sau pe soba poate dura cateva zile, asa ca se recomanda intoarcerea fructelor la fiecare 24 de ore.

Pastrarea si consumarea fructelor uscate

Odata uscate, fructele vor fi ferite de umezeala sau de surse de lumina. Acestea se pastreaza cel mai bine in pungi vidate, in borcane speciale sau in saculete din panza de culoare inchisa.

Fructele deshidratate se pot consuma ca atare sau le poti include in diverse preparate: de la prajituri pana la diverse feluri de mancare.  

Acum, ca ai aflat care sunt cele mai potrivite metode pentru uscarea fructelor, nu iti ramane decat sa te decizi asupra celei pe care vrei sa o utilizezi, in functie de durata procesului de deshidratare. 

Surse foto: afreshlegacy.net; blockhill.co.nz; apartmenttherapy.com

 

Articolul urmator
De ce sa speli, de acum înainte, căpșunele în apă cu sare
De ce sa speli, de acum înainte, căpșunele în apă cu sare
Ce trebuie sa faci ca sa te vrea barbatul dorit?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te vrea barbatul dorit?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (50)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.