Nouă trucuri ca să îți speli hainele ca la curățătorie

Nouă trucuri ca să îți speli hainele ca la curățătorie

Redactor Alexa Galgau

Spălatul hainelor este o adevărată artă pe care orice gospodină trebuie să o stăpânească. Dacă nu ne crezi, gândește-te doar la nenumăratele haine care s-au degradat după doar câteva spălări și de care te-ai văzut nevoită să te desparți sau să le transformi în haine „de casă”. Dacă nu îți permiți să dai hainele la curățătorie, nu înseamnă că nu poți să faci și tu, acasă, o treaba la fel de bună!

Iată cum să îți speli hainele ca la curățătorie, cu ajutorul câtorva trucuri simple!

Haine ca la curățătorie

1. Ai grijă cum speli hainele prima oară. Prima spălare este foarte importantă, pentru că atunci poți distruge cel mai ușor culoarea, țesătura și elasticele. Hainele sunt tratate cu diverse substanțe chimice și sunt realizate din materiale care au specificații diferite, așa că este esențial să citești întotdeauna eticheta și să nu pui toate hainele la un loc în mașină. Cât despre țesăturile fine, cel mai indicat ar fi să le speli de mână, cu un săpun de casă care să nu atace fibrele. 

2. Nu pune prea multe haine în mașina de spălat. Dacă vrei să îți faci hainele ca la curățătorie, renunță la obiceiul de a le îngrămădi în mașină și ai grijă să pui întotdeauna exact câte haine trebuie. În caz contrar, riști ca acestea să nu fie bine curățate și, mai rău, să nu fie clătite bine, ceea ce face rău și țesăturii, și pielii tale. 

3. Nu folosi apă fierbinte pentru toate hainele. Nu este nevoie să speli hainele de zi cu zi cu apă foarte fierbinte, pentru că nu este necesar să le dezinfectezi. Singurele articole care pot fi spălate la temperaturi înalte sunt lenjeria intimă și prosoapele de baie. Hainele obișnuite pot fi spălate cu apă rece, iar aceasta protejează mult mai bine culoarea și țesătura. 

4. Uită-te la mâneci și la gulere înainte de a pune rufele în mașină. Aceste zone sunt, de obicei, mult mai murdare și se întâmplă ca nici mașina de spălat să nu reușească să „învingă” complet mizeria, așa că poți să îi dai o mână de ajutor. Înainte de a pune hainele la spălat, pune pe guler și pe mâneci puțin bicarbonat de sodiu amestecat cu oțet. Aceste două substanțe distrug bariera de grăsimi care se formează pe aceste porțiuni, iar prin spălare pot arăta ca noi. 

5. Nu te feri de produsele de curățare naturiste. Dezavantajul produselor din comerț este faptul că sunt foarte agresive cu țesăturile și culoarea. În schimb, dacă te obișnuiești să folosești oțet de mere pe post de balsam, vei avea haine cu un miros proaspăt și impecabile ca la curățatorie, fără a afecta materialul din care sunt făcute.

6. Cumpără saci pentru spălat. Una dintre marile probleme ale spălării hainelor la mașină este faptul că acestea încep să se uzeze din cauza fricțiunii. Sacii pentru spălat au fost creați tocmai pentru a evita această problemă și a proteja materialele de frecarea dăunătoare. În plus, nu vei mai avea nici haine scămoșate sau deformate, așa că nu ai nimic de pierdut dacă încerci acest produs. 

7. Închide fermoarele. Atunci când speli rufe, este greu să te gândești la absolut toate detaliile, dar iată un amănunt de care trebuie să ții cont dacă vrei să îți protejezi hainele: nu lăsa niciodată fermoarele deschise, pentru că se vor agăța de restul hainelor și e posibil să le rupă sau să le descoasă. 

8. Verifică întotdeauna buzunarele înainte de spălare. În primul rând, poate ai pus bani în ele și nu vrei să îi pierzi! Dar, în ceea ce privește hainele, este bine să scoți monedele și orice alt obiect din buzunare pentru că acestea nu doar că slăbesc materialul, dar pot modifica și culoarea lui.

9. Separă hainele pe culori. Într-adevăr, este o muncă suplimentară pe care nu prea îți vine să o faci, dar este necesară dacă vrei ca hainele tale să arate ca și cum le-ai dus la curățătorie. Atunci când speli haine de aceeași culoare, poți folosi produse speciale pentru menținerea nuanței respective. În plus, pentru a menține albul, de exemplu, este nevoie să folosești produse care pot fi foarte agresive pentru celelalte haine. Dacă nu ai timp să separi hainele pe nuanțe, asigură-te că speli separat hainele albe, pe cele negre și pe cele colorate, pentru a putea folosi produsele de curățare specifice pentru fiecare categorie.

Nu este deloc greu să îți speli hainele ca la curățatorie, dar trebuie să știi niște mici trucuri, pentru a nu strica o întreagă garderobă din cauza unei mici greșeli!

Citește și cum să scapi de deodorantul de pe haine, dar și ce se întâmplă dacă pui aspirină în mașina de spălat!

Articolul urmator
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
Jumătatea ta îți este fidelă? Fă testul și află
Incepe quiz
Jumătatea ta îți este fidelă? Fă testul și află

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.