Plantare zmeura: trucuri pentru o recolta frumoasa

Plantare zmeura: trucuri pentru o recolta frumoasa

Viorica Ghinea, redactor

Ispite mici si roz, fructele de zmeur ne cuceresc de la prima vedere, devenind cu usurinta vedetele oricarui desert. Plantarea zmeurei este o tentatie mare pentru orice gradinar iscusit, insa trebuie sa cunosti din timp cateva trucuri utile care sa te ajute sa obtii cele mai gustoase si mai sanatoase fructe.

Descopera ce trucuri poti sa aplici pentru ca plantarea zmeurei sa fie o activitatea placuta si roditoare!

Conditii generale pentru plantarea zmeurei

Inainte sa incepi plantarea zmeurei, trebuie sa te documentezi in legatura cu nevoile arbustului, apoi sa alegi cel mai bun loc din gradina pentru el. Zmeura are nevoie de multa lumina naturala, de un sol drenat bine, cu valoarea pH-ului intre 5.8 - 6.5, de o buna circulatie a aerului si, nu in ultimul rand, de protectie impotriva vanturilor puternice. Acest arbust trebuie plantat intr-o zona care este scaldata de lumina soarelui timp de 6-8 ore pe zi.  

zmeura in gradina

Trucuri pentru plantarea zmeurei

- Cu cateva saptamani inainte sa plantezi zmeura pregateste solul cu ingrasamant natural. Astfel vei imbogati textura pamantului cu substante nutritive esentiale pentru dezvoltarea viguroasa a arbustilor. 

- Zmeurul nu rezista prea mult timp daca este plantat intr-un sol care retine multa apa, deoarece atrage asupra lui boli sau ii sufoca radacina. Daca drenajul solului reprezinta o problema serioasa, plantarea zmeurei ar trebui sa fie facuta in paturi ridicate. Acestea sunt usor de construit si reprezinta o metoda inedita de amenajare a gradinii. In plus, te vor ajuta sa controlezi conditiile de crestere a zmeurului si iti vor asigura o recolta mai bogata.

pat pentru zmeur
Sursa foto:
geekygarden.com

- Pentru a tine la distanta bolile, evita zonele in care au fost cultivate mure, rosii, cartofi, ardei, vinete sau trandafiri. De asemenea, cand plantezi zmeura in gradina, pastreaza o anumita distanta fata de aceste tipuri de culturi. Cele mai potrivite terenuri sunt acelea pe care ai cultivat leguminoase (fasole, mazare, linte, soia) sau cereale. De asemenea, poti sa cultivi plante de companie, care sa te ajute sa tii la distanta anumiti daunatori. Florile de vetrice indeparteaza diversi gandaci, furnicile si soarecii, iar veninarita respinge melcii si mustele.

- Te gandesti cu groaza ca zmeurul tau va fi sufocat de buruieni? Apeleaza la o solutie simpla si naturala, care nu contamineaza solul. Creeaza un strat de protectie care ajuta la prevenirea aparitiei ierburilor. Acesta poate fi confectionat din paie, frunze uscate sau scoarta de copac. Stratul organic aduce si alte beneficii: mentine solul umed si ii imbunatateste calitatea prin aportul de substante nutritive.

In primul an dupa plantarea zmeurei nu vei obtine recolta, deoarece arbustii sunt in perioada de dezvoltare, dar in sezonul urmator te vei putea bucura de roadele muncii tale: fructe proaspete, gustoase si pline de vitamine.

 

Articolul urmator
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
Ești frumoasă sau deșteaptă?
Incepe quiz
Ești frumoasă sau deșteaptă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (109)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.