Reguli de amenajare pentru o casă mediteraneeană de vis

Reguli de amenajare pentru o casă mediteraneeană de vis

Redactor Alexa Galgau

Unul dintre cele mai primitoare stiluri de amenajare interioară pe care îl poți adopta este cel mediteraneean, care îți transformă casa într-un loc ospitalier și cald. Provenit din țările aflate la nord de Marea Mediterană, precum Spania, Italia și Grecia, acest stil are câteva caracteristici specifice, de care trebuie neapărat să ții cont. Detaliile cromatice, materialele din care sunt făcute mobila și podeaua, texturile - toate sunt foarte importante atunci când vrei să obții un design pur mediteraneean.

Află de la ce reguli nu trebuie să te abați dacă îți dorești o casă mediteraneeană

Casa mediteraneeană: reguli de amenajare

Culori

Culorile stilului mediteraneean sunt cele ale pământului, fiind predominante nuanțele naturale, calde, completate vizual de accente de marouri și de alte câteva nuanțe mai închise. Dacă vrei să ai o casă mediteraneeană, mizează pe următoarele culori: albastru marin și alb (în special în cazul unui decor grecesc), terra cotta, lavandă, galben, bej, cărămiziu. De cele mai multe ori, pereții sunt vopsiți în culori destul de puternice, care înveselesc încăperile. În stilul grecesc predomină albul și nuanțele marine, iar încăperile amenajate în acest stil par mai spațioase și mai răcoroase.

Texturi

Texturile cântăresc mult mai mult decât am crede în aspectul general al unei case sau încăperi. Stilul mediteraneean este plin de texturi interesante: pereții sunt „mânjiți” cu vopsea și au o suprafață mai grunjoasă; lemnul este natur sau, dimpotrivă, cu modele complexe, aproape regale; țesăturile din casă trebuie să fie din materiale naturale (bumbac, sac, pânză albă); covoarele sunt fine și parcă te îndeamnă să pășești pe ele. Totul într-o casă mediteraneeană te „invită”, te cheamă să te așezi comod undeva și să te bucuri de tihna ei.

Materiale

Vei observa că în stilul mediteraneean se folosește deseori lemnul închis la culoare, roșcat. Acesta este materialul care trebuie să predomine într-o casă mediteraneeană. Pe jos trebuie să existe gresie răcoroasă, în culori calde (de multe ori predomină culoarea maro-ars sau maro-roșcat). Uneori se mai folosește și piatră, din cauza temperaturilor crescute specifice climei mediteraneene, care necesită folosirea unor materiale cât mai reci. Dacă optezi pentru parchet, acesta trebuie să fie masiv, închis la culoare și făcut din piese cât mai mari. Fierul forjat este, de asemenea, una dintre piesele de rezistență ale acestui stil de amenajare. Este un material răcoros, care completează perfect efectul gresiei tradiționale.

Decorațiuni

Stilul mediteraneean este destul de încărcat și nu este potrivit persoanelor care preferă o amenajare minimalistă. Capriciile climei din zona mediteraneeană au dus la adoptarea anumitor materiale, dar și a anumitor decorațiuni specifice. Covorul nu acoperă întreaga podea, ci este de obicei foarte mic și are scopul de a da un aer primitor camerei, care ar fi prea golașă doar cu gresie pe jos. De regulă, covorul are un model tradițional si este închis la culoare. Totodată, stilul mediteraneean presupune o abundență de plante luxuriante, exotice, plantate în ghivece din lut sau din ceramică. Pentru că tot veni vorba despre acest material, află că decoratiunile din lut se potrivesc perfect într-o casă mediteraneeană. Foarte apreciate sunt și decorațiunile din alamă sau din fier forjat. Vesela în culori aprinse, cu modele complexe, este adesea expusă cu mândrie pe mobilier, iar în casele mai simple sunt expuse inclusiv obiecte create din paie, cu un aspect mai rustic.

Un alt element arhitectural important al caselor mediteraneene este arcada. Dacă vei avea ocazia să vizitezi o casă pur mediteraneeană, vei constata nu doar că nu prea se folosesc uși atât de multe, ci și că intrările sunt foarte largi, la fel și ferestrele. În general, acestea au arcadă, care, datorită liniei curbate, „blânde”, contribuie la atmosfera primitoare dintr-o asemenea casă.

Casa mediteraneeană are un farmec aparte, dar trebuie neapărat să ții cont de regulile de mai sus, chiar dacă acest tip de amenajare pare destul de simplu de realizat.

Citește mai multe despre alte două stiluri de amenajare de care te vei îndrăgosti instant: cel vintage și cel clasic!

Surse foto: pinterest.com

Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
In ce casa ar trebui sa locuiesti?
Incepe quiz
In ce casa ar trebui sa locuiesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.