Sfaturi utile privind ingrijirea cactusilor

Sfaturi utile privind ingrijirea cactusilor

Andreea Gluh, redactor

Plantele de decor iti infrumuseteaza locuinta, dar in acelasi timp contribuie la purificarea aerului si la inveselirea atmosferei. Daca faci parte din categoria celor care iubesc natura si vor sa o aduca in caminul lor, insa nu au timp sa se ocupe de intretinerea plantelor, poti recurge la o alternativa convenabila. Este vorba despre achizitionarea unuia sau a mai multor cactusi.

Daca te hotarasti sa faci acest lucru, noi iti prezentam in cele ce urmeaza cateva sfaturi utile privind ingrijirea cactusilor.


Cactusii - origine si caracteristici

Cactusii fac parte din categoria plantelor xerofile, al caror nume inseamna in limba greaca "iubitoare de uscaciune". Ele au fost denumite astfel pentru ca au capacitatea de a supravietui conditiilor de mediu foarte dure, cu un grad de ariditate crescut.

Cactusii isi au originea pe continentul sud-american, exceptie facand o singura specie, Kamatis baccifera, care provine din zona tropicala a Africii. Trebuie sa stii, de asemenea, ca familia Cactaceae, din care fac parte aceste plante, se imparte la randul sau in 2500 de specii cu aspect diferit, de la cel globular, pana la cel plat. Unele au exclusiv spini, altele au atat frunze, cat si flori colorate intens si puternic parfumate, insa cu o existenta scurta.

In ceea ce priveste dimensiunile cactusilor, aceasta poate varia de la cativa centimetri pana la 25 de metri inaltime. Avand in vedere faptul ca aceste plante sunt adevarate rezervoare de apa in desert, cactusii gigantici pot acumula pana la 3000 de litri de lichid vital.

Ingrijirea cactusilor din locuinta

Cactusii nu sunt plante pretentioase, insa nu inseamna ca nu trebuie sa le acorzi atentie, odata ce i-ai achizitionat.

Asadar, primul sfat util pe care ti-l oferim in acest sens este cel privitor la cantitatea de lumina de care are nevoie un cactus. Aceasta planta este iubitoare de soare, provenind dintr-un mediu din care acesta nu lipseste. Vara il poti scoate pe balcon sau in gradina, unde se va simti in largul sau, intrucat suporta temperaturi de pana la 60 de grade Celsius. In schimb, iarna trebuie ferit de sursele de caldura puternica, asa cum sunt caloriferele. In caz contrar, vei observa aparitia unor pete asemanatoare arsurilor pe suprafata plantei.

Tot in anotimpul rece trebuie sa ai grija ca aceasta planta sa nu intre in contact cu aerul rece de afara, asa ca daca deschizi geamurile, muta ghiveciul intr-un loc ferit.

Atunci cand vrei sa uzi un cactus trebuie sa tii seama de trei lucruri: in perioada de primavara si de vara cactusul are nevoie de apa de doua ori pe saptamana, in intervalul noiembrie-decembrie, de trei ori pe saptamana, iar in ianuarie si in februarie este indicat sa nu il uzi deloc. Aceasta din urma este perioada in care celulele plantei intra in stare latenta, asadar cactusul tau va putrezi daca il vei uda, pentru ca nu va putea absorbi apa.



Un ultim sfat in ceea ce priveste ingrijirea unui cactus se refera la schimbarea ghiveciului. Aceasta actiune trebuie efectuata la intervale de timp destul de indelungate, intrucat cactusul nu accepta prea usor schimbarea vasului, iar daca aceasta are loc prea des, planta nu va mai inflori.

Cactusii sunt plante usor de intretinut, daca respecti cateva reguli simple. Viziteaza un magazin de specialitate si alege cactusul preferat, intrucat exista o mare varietate de forme si de dimensiuni.

Articolul urmator
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Care este frica ta?
Incepe quiz
Care este frica ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.