Tipuri de pahare de vin si cum sa le folosesti cand servesti masa

Miercuri, 30.09.2015
de Cristina Tarziu
Daca ai pasit vreodata intr-un magazin de specialitate sau chiar intr-un simplu supermarket in zona de accesorii pentru servirea bauturilor, stii deja ca exista o multime de tipuri de pahare de vin. Despre care sunt diferentele dintre ele, cum sa le alegi si cum sa le folosesti, povestim in randurile de mai jos.

Tipuri de pahare de vin

Un pic de istorie

Ideea ca exista un tip ideal de pahar pentru fiecare soi de vin in parte este destul de controversata. In anul 1973, Claus Ridel (fondatorul companiei Ridel, specializata in sticlarie) a lansat o campanie de marketing inteligenta pentru vanzarea paharelor de vin. Potrivit lui Riedel, forma paharului, daca este cea perfecta, poate ajuta consumatorul sa simta mai bine aroma vinului si directioneaza bautura catre acea zona din gura unde perceptia gustului vinului se face la cel mai inalt nivel. Ca urmare a acestei campanii, vanzarile au crescut brusc, iar principiile lui Riedel continua sa fie apreciate si respectate, desi mai multe studii de specialitate le contrazic.

Tipuri de pahare de vin


Chiar daca principiul lui Riedel - un tip de pahar pentru fiecare soi de vin - este adesea considerat exagerat si doar marketing pur, exista, totusi, consens in ceea ce priveste nevoia de mai multe tipuri de pahare in functie de tipul de vin servit, iar cele 5 mari categorii sunt: pahare pentru vin rosu, pahare pentru vin alb, pahare pentru vin roze, pahare pentru vin spumant si pahare pentru vinuri fortificate si de desert.

Forma paharelor pentru vin rosu


 
Paharele pentru vin rosu au de regula cupa mare si piciorul scurt.

Pentru a te bucura la maxim de aroma lor, vinurile rosii trebuie servite la temperatura camerei. Asta inseamna ca apropierea mainii de cupa nu afecteaza temperatura bauturii, astfel ca nu e nevoie de un picior foarte lung.

Vinurile rosii contin mai multe taninuri decat vinurile albe, astfel ca e nevoie de aerarea lor pentru a „imblanzi" taninurile si pentru a elibera savoarea vinului. O cupa mare permite o aerare mai buna a vinului si permite consumatorului sa si miroasa vinul in timp ce il bea si sa se bucure, astfel, si de calitatile percepute olfactiv.

Forma paharelor pentru vin alb


 
Spre deosebire de paharele pentru vin rosu, cele pentru vin alb au un picior mai lung si cupa mai mica.

Vinurile albe isi dezvaluie aroma cel mai bine cand sunt racite, astfel ca piciorul mai lung al paharului previne incalzirea bauturi prin atingerea de mana. Cel mai adesea, paharele pentru vin alb au forma de U pentru a mentine temperatura scazuta pentru cat mai mult timp, dar si pentru a directiona bautura catre centrul gurii, unde aromele vinului alb sunt percepute cel mai bine. In functie de maturitatea si de specificul vinului, insa, paharele pentru vin alb pot diferi usor.

Forma paharelor pentru vin roze


 
Pentru ca vinurile roze trec printr-un proces de fermentatie similar cu cel al vinurilor albe, folosirea paharelor de vin alb pentru vinuri roze este acceptata. Paharele specifice, insa, au cupa mai scurta, usor conica si, uneori, buza putin evazata pentru a directiona bautura catre varful limbii, unde papilele gustative sunt mai sensibile la dulce.

Forma paharelor pentru vin spumant


 
Paharele pentru vin spumant sunt cilindrice si au cupa ingusta pentru a mentine carbonatarea bauturii si pentru a-i concentra savoarea.
 

Forma paharelor pentru vin fortificat si de desert


 
Vinurile pentru desert sunt foarte dulci, iar vinurile fortificate au un continut mai mare de alcool decat cele obisnuite. Ambele se recomanda a fi consumate in pahare mici, pentru a directiona bautura direct catre spatele gurii, pentru ca dulceata si alcoolul sa nu predomine si sa acopere, astfel, gustul si savoarea vinului.

In ceea ce priveste culoarea paharelor de vin, toti specialistii iti vor recomanda sa le alegi pe cele clasice, pentru a lasa culoarea vinului sa fie „vedeta". Poti opta pentru pahare din sticla sau pahare din cristal, cu mentiunea ca acestea din urma au o stralucire mai frumoasa si pot transforma experienta degustarii vinului, in special pentru cunoscatori, dar sunt mai costisitoare si fragile.

Data viitoare cand ti-e pofta sa savurezi niste vin, serveste-l in paharul ideal si bucura-te de un rasfat a la connaiseuri!
 
sursa foto: webstaurantstore.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016