Tot ce trebuie sa stii despre cultivarea capsunilor

Tot ce trebuie sa stii despre cultivarea capsunilor

Adelina Ion

Capsunele sunt fructe ce apartin familiei Rosaceae si sunt bogate in vitamina C, potasiu, magneziu si fier. Proprietatile terapeutice ale capsunelor, care li se datoreaza acestor nutrienti, nu sunt de neglijat. Cele mai comune soiuri de capsuni sunt: soiurile neremontante - cele care fac fructe doar o data pe an, in perioada mai-iunie; semiremontante - cele care fac fructe incepand din iunie pana in octombrie, cu conditia ca toamna sa fie lunga si calda; soiurile remontante - fac o prima recolta in iunie, iar o a doua recolta, incepand din iulie pana in septembrie. Cultivarea capsunilor, ingrijirea si udatul sunt foarte importante in procesul de rodire.

Descopera, in cele ce urmeaza, cum se face cultivarea capsunilor, cum se intretin si cum se recolteaza pentru a te bucura de cele mai gustoase fructe.

Cand se face cultivarea capsunilor

Cultivarea capsunilor se poate face in doua perioade de-a lungul anului: in lunile septembrie-octombrie pentru soiurile remontante si neremontante si in martie-aprilie pentru cele semiremontante. Specialistii spun ca septembrie este cea mai buna luna pentru cultivarea capsunilor. In cazul in care optezi pentru plantarea fructelor in aceasta luna, solul trebuie tratat cu ingrasaminte incepand inca din aprilie. In acest fel, vei asigura dezvoltarea corespunzatoare a plantei.

In ce priveste plantarea de primavara, este recomandat sa elimini inflorescentele pe masura ce apar, pentru a nu permite capsunului sa produca fructe. In acest fel, radacinile se dezvolta mai bine, iar roadele vor fi mai bogate in anul urmator.

Recomandari pentru cultivarea capsunilor

Capsunilor le priesc solurile luto-nisipoase sau luto-argiloase si bogate in humus. Nu trebuie plantati in bataia directa a soarelui, daca acesta este foarte puternic. Pentru aceasta, capsunii plantati primavara se vor plasa intr-o zona partial umbrita, in timp ce cei plantati toamna vor putea sta in bataia directa a soarelui, care nu mai este atat de puternic in perioadele ce urmeaza. Inainte de plantare, pamantul trebuie curatat foarte bine de buruieni si amestecat cu compost sau ingrasamant natural. Intre plante, trebuie sa existe o distanta de minimum 30 cm. In cazul in care cultivarea capsunilor se face pe mai multe randuri, intre randuri trebuie pastrata o distanta de 50-60 cm. Spatierea este necesara in special pentru dezvoltarea frumoasa a capsunilor, insa nu trebuie pierdut din vedere nici faptul ca ingramadirea plantelor constituie un teren favorabil aparitiei daunatorilor si dezvoltarii diverselor boli.

Capsunii sunt mari iubitori de apa, insa nu in exces, pentru ca radacinile putrezesc. Este important ca pamantul sa fie in permanenta umed, udarea facandu-se fie dimineata, fie seara, in acest fel evitandu-se evaporarea prea rapida a apei favorizata de soare. Totodata, pentru mentinerea umiditatii, se recomanda acoperirea solului in care s-au plantat capsunii cu un strat format din iarba rezultata in urma cositului, rumegus, frunze uscate, coaja de copac, aschii de lemn.

Pentru a nu priva planta-mama de nutrienti, stolonii (organe vegetative care au aspectul unei tije, prin care se inmultesc capsunii) trebuie taiati periodic.

Cultivarea capsunilor in ghiveci

Profita de existenta balconului pentru a depozita in el cateva ghivece sau jardiniere cu capsuni. Cultivarea capsunilor in ghiveci se face de preferinta primavara, iar plantele se achizitioneaza deja dezvoltate. Cultiva-le in pamant amestecat cu humus si stropeste-le doar atat cat sa fie pamantul in permanenta umed, niciodata inundat. Capsunii trebuie plasati in semiumbra, feriti de arsita soarelui.

Recoltarea, atat in cazul capsunilor de gradina, cat si in cazul celor din ghiveci, se face dimineata cand fructele sunt mai parfumate. Se culeg doar cele bine coapte. Cele verzi ajung si ele la maturizare in 2-3 zile.

Tu ce alte aspecte importante legate de cultivarea capsunilor mai cunosti?

Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.