Totul despre bonsai: Ingrijire, intretinere, specii si pret

Totul despre bonsai: Ingrijire, intretinere, specii si pret

Andreea Gluh, redactor

In multe magazine de amenajari interioare poti admira bonsaii. Acesti copaci in miniatura sunt originari din Asia si au devenit din ce in ce mai populari in ultimul secol, fiind folositi pentru decorarea locuintelor. Daca vrei si tu sa achizitionezi o asemenea bijuterie vegetala, trebuie sa stii cateva lucruri legate de ingrijirea acestor plante, dar si ce specii exista si la ce suma se ridica investitia.

Afla si tu, in cele ce urmeaza, totul despre ingrijirea bonsailor!


Scurta istorie a artei bonsai

Aceasta arta a luat nastere in secolul al VI-lea, in China, fiind cunoscuta sub denumirea locala de "penjing". Procesul de transformare a copaceilor crescuti in containere are mai multe etape, iar cea mai populara specie in Japonia este artarul.

Avand in vedere faptul ca multi demnitari japonezi vizitau China, aceste plante decorative au patruns rapid si in statul-arhipelag. Intre secolele al XI-lea si al XIV-lea, deja se putea vorbi despre un stil tipic japonez de realizare a copaceilor care primisera si o denumire tipic japoneza, "hachi-no-ki", ce putea fi tradusa prin "copacul din vas".

In mod uimitor, unele plante au supravietuit de-a lungul secolelor, astfel incat si astazi se pastreaza relicve care dateaza din secolul al XVII-lea.

Mai tarziu, copacii miniaturali au inceput au devenit faimosi pe toate continentele globului sub denumirea de "bonsai".

Cum sa alegi un bonsai

Daca vrei sa achizitionezi un bonsai, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi. In primul rand, alege un copac care are un trunchi robust, insa asigura-te ca nu este un copac batran. Plantele tinere se pot adapta rapid la schimbarile de mediu. Daca are radacinile prea scurte, este posibil sa nu supravietuiasca mutarii intr-un alt vas, o etapa de altfel necesara.

Iata si un sfat cu adevarat util! Daca vrei sa iti fie mai usor sa ii dai copacelului o forma, alege unul care este partial modificat.

Nu in ultimul rand, trebuie sa ai in vedere specia aleasa, in functie de conditiile existente in locuinta ta. Daca ai o gradina  si vrei sa tii bonsaiul acolo, opteaza pentru un stejar, un ulm, un artar sau un mar. In cazul in care preferi conifere, indreapta-ti atentia catre un ienupar, un pin sau un cedru. In schimb, daca vrei ca bonsaiul sa iti decoreze interiorul locuintei, ar fi mai bine sa alegi o specie tropicala sau subtropicala, cum ar fi Pithecellobium tortum, originara din padurea amazoniana.

Specii si sfaturi legate de ingrijirea bonsailor

Una dintre cele mai indragite specii de bonsai este artarul rosu (Acer palmatum), care este potrivit pentru cei care nu au experienta in ceea ce priveste cresterea si ingrijirea bonsailor. Artarul rosu este un arbore de gradina caracterizat printr-un frunzis rosu-orange primavara, care devine rosu inchis odata cu venirea verii. Toamna, frunzele artarului rosu se transforma in adevarate bijuterii, capatand nuante aurii. In anotimpul cald, pomisorul trebuie sa stea intr-o zona cu semi-umbra. Daca nu primeste lumina suficienta, frunzele isi vor schimba coloritul. De asemenea, este indicat ca bonsaiul sa fie ferit de schimbarile drastice de temperatura. Pe timp de iarna,este bine sa fie tinut intr-o camera racoroasa, nu in gradina, unde poate ingheta.

In ceea ce priveste cantitatea de apa de care artarul rosu are nevoie, este bine sa ii oferi cat mai multa, la intervale regulate. Ai grija ca pamantul din container sa fie mereu umed, pentru ca altfel risti ca planta sa se usuce. Verifica pamantul cu degetul, la o adancime de aproximativ un centimetru.

Curatarea si tunderea acestui bonsai trebuie realizate periodic, pentru a-i pastra forma. In acest scop, ai nevoie de foarfece speciale, de o penseta pentru ingriirea plantelor, de o mica grebla si de o maturica. Nu scapa din vedere faptul ca instrumentele trebuie sa fie sterile.

O alta specie de bonsai este Cotoneaster, cunoscut si sub denumirea de barcoace. Frunzele verzi, lucioase, florile albe si fructele rosii, de forma unor bobite, ii confera un aspect deosebit.

Aceasta planta prefera zonele inundate de lumina, asa ca este perfecta pentru a-ti decora gradina . Ai grija sa o uzi mai mult in timpul verii, decat iarna, dar in acelasi timp, nu trebuie sa lasi niciodata solul sa se usuce complet.

Daca vrei ca bonsaiul tau din aceasta specie sa aiba un aspect deosebit, ai grija sa il tunzi primavara. Pentru a-i conferi forma dorita, foloseste-te de tehnicile tipice, care implica realizarea unor instalatii din sarme.

Nu in ultimul rand, poti opta pentru un bonsai din specia Ulmus parvifolia (Ulmul chinezesc). Acesta are frunzele ovale si lucioase, infloreste toamna si atrage atentia mai ales datorita aspectului scoartei, care prezinta numeroase tonuri de gri si de rosu. 

Ulmul chinezesc poate fi tinut atat in gradina, cat si in casa. Daca decoreaza interiorul locuintei, isi va pastra aspectul de copacel cu frunze verzi tot anul.



Iata cum ii poti da forma dorita bonsaiului tau, folosind o instalatie din sarme!

Cat costa un bonsai

Preturile bonsaiului difera, in functie de marime si de specie. Astfel, in timp ce un bonsai de mici dimensiuni, care nu necesita experienta in domeniul ingrijirii acestui tip de planta, costa mai putin de 50 de lei, pentru un bonsai deosebit vei fi nevoita sa scoti din buzunar sume care pot depasi cu usurinta valoarea de 2000 de lei.



 Bonsai dedeman.ro - 44.01 ron
 Bonsai citygarden.ro - 2199 ron

Ingrijirea bonsaiului este un proces care necesita rabdare, atentie si documentare. Daca esti dispusa sa acorzi timp acestei activitati, vei vedea ca rezultatele te vor multumi si, in plus, te vei relaxa. 

Articolul urmator
Gura Leului: plantare și îngrijire
Gura Leului: plantare și îngrijire
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.