Vrei o casa in stil mediteranean? Uite cum trebuie sa arate

Vrei o casa in stil mediteranean? Uite cum trebuie sa arate

Andreea Catan

Stilul mediteranean este originar din tarile aflate in nordul Marii Mediterane, incluzand aici Spania, Grecia si Italia, areal cunoscut astazi si sub denumirea de "Spania moderna". Inspirat din vilele construite in epoca renascentista pe litoral, designul caselor in stil mediteranean pleaca de la arhitecturi romantice italiene si spaniole, imbinand armonios detaliile rustice cu cele marine. Exista o gama variata de amenajari in stil mediteranean, de la cele mai simple pana la cele formale.

Idei pentru decorarea casei in stil mediteranean

Daca vrei sa aduci tonuri varatice la tine acasa si sa ai o casa decorata in acest fel, iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont:
- profita cat mai mult de lumina naturala, astfel mobilierul va fi iluminat de soare si atmosfera mai relaxata;
 

 
 
- foloseste materiale ca majolica si vinilul, cu desene cat mai variate si culori puternice;
- aseaza plante pe mijlocul mesei pentru a crea o senzatie permanenta de naturalete, una din caracteristicile principale ale casei in stil mediteranean;
- opteaza pentru pardoseli in nuante pamantii, pentru ca vor da casei tale o senzatie placuta de caldura si de armonie, transmitand energii pozitive;
 

 
 
- pentru usi sau pentru cadranele ferestrelor, foloseste culori puternice, precum albastrul, rosul si verdele, iar pentru pereti, un alb contrastant.

 


Case in stil mediteranean: cum arata la exterior

Acest tip de case are un stil distinctiv, cu elemente care se pot regasi in vilele italiene, spaniole sau grecesti. Peretii exteriori au un finisaj neted, plat, acoperit cu pietre mari. De cele mai multe ori, se folosesc culori intense, precum rozul, portocaliul sau galbenul.

Balcoanele frumos decorate, realizate din fier forjat sau din lemn, ferestrele mari, acoperisurile tipice, curtile largi si verandele iti dau senzatia de ospitalitate si te duc cu gandul la peisajele exotice de pe litoralul Mediteranei.



Acoperisurile sunt plate sau usor inclinate si construite din tigle de teracota, care ajuta la mentinerea aerului rece pe timpul verii. Principalele caracteristici ale exterioarelor caselor in stil mediteranean sunt grinzile de lemn, usile mari de la intrare si ferestrele arcuite, cu obloane din lemn si bare de fier.



Balcoanele sunt prevazute cu balustrade din fier, in mijlocul curtilor sunt fantani de piatra, iar aleile sunt acoperite cu pavaj sau piatra. Amenajarile in stil meditaranean includ gradini luxoase, frumos decorate cu palmieri si plante mari in ghivece.



Case in stil mediteranean: cum arata la interior

Inainte de toate, trebuie sa stii ca arhitectura interna trebuie sa reflecte elemente din designul exterior. Poti picta peretii in aceleasi nuante puternice ca in exterior, iar tapetul trebuie sa aiba texturi diferite, putand imita piatra sau metalul. Casele mediteraneene sunt recunoscute pentru structura lor asimetrica si spatiile deschise, aerisite. Intrarile sunt mari, prevazute cu obloane din lemn, pentru a permite brizei sa patrunda inauntru in zilele fierbinti de vara.

Bucatariile pot fi decorate cu clopote sculptate in stuc, blaturi de faianta, amenajate in stil insula, dulapuri mari din lemn, recipiente din ceramica si accesorii din cupru. Podelele sunt acoperite cu teracota, dar poti folosi si alte materiale, cum ar fi lemnul, granitul, marmura sau pluta. De asemenea, poti fi folosite si covoarele persane.



Mobila trebuie sa fie rustica. In general, este simpla si imprumuta elemente din stilul vintage . Printre materialele folosite pentru mobilier se numara rachita si pielea.



Iata si alte idei de decor in stil mediteranean!

Exteriorul in stil mediteranean


 



Livingul in stil mediteranean






Bucataria in stil mediteranean


 

 

Baia in stil mediteranean


 



Tu ce elemente folosesti pentru decorarea casei tale in stil mediteranean?

Surse foto: houzz.com, terra.com, pinterest.com

Articolul urmator
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia
In ce casa ar trebui sa locuiesti?
Incepe quiz
In ce casa ar trebui sa locuiesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.