Rețete delicioase Înapoi la

3 rețete mediteraneene pe care să le prepari în 2016

Duminică, 10.04.2016
de Alexa Galgau
Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
3 rețete mediteraneene pe care să le prepari în 2016

Caracteristici

Se știe că mâncarea mediteraneeană este una dintre cele mai sănătoase din lume, motiv pentru care și dieta specifică acestei părți a lumii este recomandată atât pentru slăbit, cât și pentru sănătatea inimii. Grăsimi benefice, legume din plin, pește și brânzeturi delicioase - toate fac parte din dieta mediteraneeană, care nu se bazează pe restricții, pentru că aceste popoare știu să se bucure de viață și această calitate se reflectă inclusiv în alimentația lor și în pofta de mâncare.

Rețetele mediteraneene sunt, de obicei, simple, dar extrem de gustoase. Dacă practici măsura, le poți mânca liniștită, pentru că nu sunt periculoase pentru siluetă. Iată 3 rețete mediteraneene delicioase pe care să le încerci anul acesta!

3 rețete mediteraneene delicioase

1. Pui rumenit cu salată grecească și quinoa

Ingrediente (4 porții):

  • 225 g de quinoa;
  • 25 g de unt;
  • un ardei roșu iute, curățat de semințe și tăiat fin;
  • un cățel de usturoi zdrobit;
  • 400 g de piept de pui;
  • o lingură și jumătate de ulei de măsline extravirgin;
  • 300 g de roșii lunguiețe, tăiate grosier;
  • o mână de măsline kalamata, fără sâmburi;
  • o ceapă roșie tăiată fin;
  • 100 g de brânză feta tăiată cubulețe;
  • câteva frunze de mentă;
  • zeama și coaja rasă de la o jumătate de lămâie.

Mod de preparare:

1. Gătește quinoa conform instrucțiunilor de pe pachet, apoi clătește-o în apă rece și las-o la scurs.

2. Între timp, amestecă untul, ardeiul și usturoiul, pentru a forma o pastă. Acoperă fâșiile de piept de pui cu ulei de măsline și asezonează-le după gust. Pune-le într-o tigaie încinsă bine și lasă-le câteva minute pe fiecare parte, până se pătrund și se rumenesc. Pune-le deoparte, pe o farfurie, apoi unge-le cu pasta de unt condimentată.

3. Amestecă într-un vas roșiile, măslinele, ceapa, brânza feta, coaja de lămâie și frunzele de mentă, apoi adaugă quinoa și stropește totul cu puțin ulei de măsline și cu zeama de lamâie. Servește salata cu puiul rumenit deasupra.

 2. Ardei copți cu roșii și anșoa

Ingrediente (4 porții):

  • 4 ardei roșii, tăiați în jumătăți și curățați de semințe;
  • 50 g de pește anșoa în ulei, scurs;
  • 8 roșii cherry, tăiate în jumătăți;
  • 2 căței de usturoi, tăiați felii subțiri;
  • 2 fire de rozmarin proaspăt;
  • 2 linguri de ulei de măsline.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 140 de grade Celsius. Pune ardeii pe o hârtie mare de copt, dă-i cu puțin ulei din conserva de anșoa și rumenește-i la cuptor timp de 40 de minute, până sunt înmuiați, dar nu complet.

2. Pune în fiecare ardei câte două jumătăți de roșii, câteva felii de usturoi, puțin rozmarin și câte două jumătăți de anșoa. Stropește ardeii cu ulei de măsline și pune-i din nou la cuptor până ingredientele se pătrund și lasă o zeamă gustoasă. Ardeii se servesc la temperatura camerei.

 3. Caponata

Ingrediente (6-8 porții):

  • 100 ml de ulei de măsline;
  • 3 vinete mari, tăiate în cubulețe de 2 cm;
  • o ceapă de apă, taiată julienne;
  • 4 roșii prunișoare mari, tăiate cubulețe;
  • 2 linguri de capere;
  • 50 g de stafide;
  • 4 fire de țelină;
  • 50 ml de oțet din vin roșu;
  • o mână de nuci de pin;
  • o mână de frunze de busuioc;
  • 8 felii de ciabatta;
  • ulei de măsline pentru stropit pâinea;
  • un cățel de usturoi.

Mod de preparare:

1. Toarnă uleiul de măsline într-o tigaie cu fundul gros și pune-o pe foc mediu, iar după câteva minute adaugă vinetele. Gătește-le cam 15-20 de minute, până se înmoaie. Scoate-le din tigaie, având grijă să le scurgi de ulei. Adaugă ceapa în aceeași tigaie și las-o la călit până „transpiră”. Apoi adaugă roșiile și gătește-le la foc mic, până scad și devin un sos concentrat. Pune în tigaie caperele, stafidele, țelina și oțetul, asezonează după gust și acoperă cu un capac. Lasă-le pe foc mic timp de 40 de minute, ca să fiarbă înăbușit. Atunci când amesteci, ai grijă să nu zdrobești legumele. Amestecul ar trebui să miroasă dulce și acru în același timp. 

2. Când s-au gătit legumele, lasă-le la răcit cât timp faci bruschetele. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, stropește pâinea ciabatta cu ulei de măsline, apoi freac-o bine cu usturoi și asezoneaz-o cu sare și alte ierburi după gust. Pune feliile de pâine la cuptor și lasă-le până se rumenesc complet și devin aurii. Pune-le pe o farfurie și servește-le alături de Caponata presărată cu nuci de pin și busuioc.

 Încearcă aceste rețete mediteraneene delicioase și te vei îndrăgosti de arta culinară din această parte a lumii!

 Descoperă și o rețetă delicioasă de mic dejun italian!

Surse foto: bbcgoodfood.com, seriouseats.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016