Rețete delicioase
Înapoi la

5 produse traditionale romanesti pe care ar trebui sa le cumperi mai des

5 produse traditionale romanesti pe care ar trebui sa le cumperi mai des

Viorica Ghinea, redactor

Nu mai este o supriza pentru nimeni ca produsele traditionale romanesti sunt extrem de gustoase si nu contin atat de multi aditivi si conservanti ca cele din afara. Mai mult, unii comercianti promit ca ei ofera doar produse bio pe piata. Daca nu ai avut pana acum ocazia sa te rasfeti cu ele, insa esti interesata sa le cunosti, iata care sunt cele mai apreciate.

Produse traditionale pe care ar trebui sa le incerci cel putin o data

1. Magiunul de Topoloveni este o vedeta in randul produselor traditionale romanesti, participand pana in prezent la mai multe targuri nationale si chiar internationale. Producatorii sustin ca prunele folosite in realizarea magiunului sunt ecologice si ca produsul este extrem de gustos. In plus, in compozitia lui nu vei gasi zahar, E-uri, conservanti si gluten, putand fi consumat si de persoanele care au probleme de sanatate. Il poti consuma la micul dejun (alaturi de o cana de ceai sau una de lapte) ori il poti adauga in compozitia unor deserturi.

magiun_topoloveni

2. Salamul de Sibiu este al doilea produs romanesc care se bucura de protectie comunitara dupa Magiunul de Topoloveni. Acest produs a fost apreciat de catre consumatori inca de la aparitia lui pe piata, astfel ca a devenit intr-o perioada de timp scurta un brand de succes in domeniu. Acest produs nu sufera tratamente termice in timpul procesului tehnologic, iar maturarea se face cu ajutorul mucegaiului, ideal pentru conservarea, gustul si aroma salamului. Serveste-l in sandwichi-uri, salate, pe pizza, la paste sau chiar in varza calita, insa nu exagera cu cantitatea, in special daca esti la dieta.

3. Carnatii de Plescoi se numara printre cele mai bune produse traditionale romanesti, fiind printre cele mai vechi dintre ele. Exista specialisti care sustin chiar ca ar fi o reteta inventata de haiduci. Acest produs este pregatit numai din carne de oaie si vita, este condimentat cu ardei iute si usturoi si aromat cu cimbru. Nu mai este nevoie sa iti recomandam cum sa servesti carnatii de Plescoi pentru ca cu siguranta te-ai gandit la cateva retete care sa iti rasfete papilele gustative.

4.Telemeaua de Ibanesti este unul dintre produsele care a obtinut certificare in Uniunea Europeana. Laptele din care este preparata branza este cumparat de la crescatorii din zona respectiva. Si saramura in care este pastrata este naturala, fiind obtinuta din fantani in care se gaseste apa sarata de la Orsova. Consuma branza ca atare sau adaugata in anumite preparate, modalitatile fiind nelimitate.  

telemeaua de Ibanesti

5. Pestele Novac afumat din Tara Barsei este crescut in apa curata de munte, doar cu hrana naturala prezenta in helestee. Prelucrarea lui se face sub forma de fileuri afumate la cald, iar pentru aroma se foloseste rumegus de esenta tare si frunze de telina. Serveste-l ca atare sau adaugat intr-o salata.

Tu ai incercat si alte produse traditionale romanesti care te-au impresionat?


Sursele foto: magiun-sonimpex.ro, mirdatod.ro

Articolul urmator
8 rețete de paste la cuptor pe care să le încerci
8 rețete de paste la cuptor pe care să le încerci
Cât de des te faci de rușine în public?
Incepe quiz
Cât de des te faci de rușine în public?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.