Rețete delicioase
Înapoi la

Trei secrete pentru a prepara un aluat fraged pentru orice tip de placinta

Trei secrete pentru a prepara un aluat fraged pentru orice tip de placinta

Ana Maria Stroe

Timp de gătire:
45-60 minute
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Trei secrete pentru a prepara un aluat fraged pentru orice tip de placinta

Caracteristici

Placinta probabil ca s-a incumetat orice gospodina sa gateasca macar o data in viata ei. Insa cea mai mare problema a fiecareia dintre noi este aluatul. Ce putem face pentru a evita un aluat nisipos pentru placinta noastra? Iata o intrebare pe care nu ti-o vei mai pune. De ce? Pentru ca iti impartasesc trei secrete care te vor ajuta sa prepare un aluat fraged pentru placinta.

Aluat fraged pentru orice placinta ai dori

Pentru a descoperi acele mici ponturi de care ai nevoie pentru ca aluatul de placinta sa fie cat se poate de fraged, trebuie mai intai sa ne amintim cum anume se prepara. Iata de ce ai nevoie pentru ceea ce va fi un aluat fraged pentru placinta:

500 gr faina
250 gr unt
2 oua
3 plicuri de zahar vanilat
75 ml apa
Un plic ammoniac
O lingura otet
O jumatate de lingurita de sare

Incepi prin a iti alege un bol incapator in care vei pune untul, sarea si zaharul vanilat. Cele trei vor fi amestecate pana cand untul va deveni cremos, iar cristalele de zahar vanilat nu se vor mai simti. Intr-un castronel separat, trebuie batute ouale foarte bine. In bolul in care ai frecat untul vei adauga ouale treptat, avand grija sa amesteci in continuu. Amoniacul va fi stins cu ajutorul otetului si va fi adaugat peste unt. Compozitia se amesteca in continuare pana cand totul se omogenizeaza. Jumatate din cantitatea de faina se adauga si ea treptat. Cand simti la mana ca a inceput sa se ingroase compozitia ta, incepi sa adaugi apa, putin cate putin amestecand in continuare pana cand toata apa va fi incorporata. Cand toate ingredientele au fost puse, aluatul trebuie amestecat in continuare pana cand incepe sa se formeze o coca moale. Daca vrei sa te asiguri ca urmezi intocmai pasii pentru aceasta reteta, poti urmari cum faci un aluat fraged in filmuletul de mai jos. 

Trucuri pentru a evita un aluat nisipos

Pentru a intinde foile de placinta, pe masa se va presara faina din abundenta si se aseaza coca ce va fi intinsa. Se presara faina si pe coca pentru a nu se lipi si se incepe intinderea foii.

oua si faina pentru aluat

Un prim secret pentru a evita un aluat nisipos, mai ales al celui pentru placinta, este pastrarea castronului cu coca intr-un loc cat se poate de racoros pentru cateva ore. Astfel, grasimea din aluat nu se va inmuia, ceea ce este foarte important, iar aluatul va incepe sa prinda din fragezime. Tot la rece vor fi tinute si foile, dupa ce au fost intinse,  pentru 15 minute.

Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este felul in care vei pastra foile, odata ce au fost intinse. Niciodata sa nu lasi foile neacoperite. Daca faci asta, ele vor capata o un aspect si o consistenta de uscat.  

De asemenea este bine ca fiecare dintre foi sa fie unsa cu putin unt topit, pentru a nu se usca in timpul coacerii.

Dupa cum vezi, nu este foarte greu sa prepari un aluat fraged pentru placinta ta. Bucataria nu mai este un loc misterios, ci este un loc in care poti da frau liber imaginatiei si, cine stie, poate chiar sa descoperi singura cateva trucuri. Bucura-te ca nu ti-am mai iesit un aluat nisipos si prepara cele mai delicioase placinte!

Articolul urmator
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Te crizezi din orice?
Incepe quiz
Te crizezi din orice?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (51)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.