Rețete delicioase
Înapoi la

Cum sa prepari o paine ciabatta

Cum sa prepari o paine ciabatta

Ana Musat

Una dintre schimbarile pe care le poti face pentru o alimentatie mai sanatoasa este sa iti prepari singura painea. Doar asa poti controla foarte bine ingredientele si o poti face pe placul tau. O varianta foarte gustoasa este ciabatta, painea italieneasca folosita la faimoasele panini.

Ciabatta poate fi preparata atat cu faina alba, cat si cu faina integrala, are o forma plata si alungita si coaja mai groasa si crocanta.

Iata cea mai buna reteta de ciabatta!



Ciabatta - cea mai gustoasa paine

De ce ingrediente ai nevoie:

• Pentru maia

o 250 de grame de faina alba;
o ½ de pliculet (5g) de drojdie uscata activa;
o 250ml de apa calduta.

• Pentru paine

o 500 de grame de faina;
o ½ pliculet de drojdie uscata activa;
o 300 ml de apa calduta;
o 2 lingurita de sare (incearca marina sau roz de Himalaya) ;
o 4 linguri de ulei de masline extravirgin.

Nota: in aluat poti adauga si cateva masline tocate foarte marunt sau usturoi.

Cum se prepara ciabatta:


1. Incepe cu maiaua. Amesteca 2 lingurite de apa calduta cu drojdia si asteapta 5 minute, pana cand se formeaza o crema. Apoi, transfera mixtura in alt bol si adauga restul de apa si faina. Amesteca 3-4 minute, dupa care acopera bolul cu o folie alimentara si lasa-l la temperatura camerei pentru 12-24 de ore.

2. Pentru paine, amesteca drojdia cu putina apa si asteapta cateva minute sa actioneze. Adauga maiaua, apa si uleiul, amestecand bine, apoi faina si sarea si framanta aluatul bine, pana cand este absorbita faina.

Aluatul trebuie sa fie foarte lipicios, asa ca nu adauga mai multa faina.

Unge aluatul cu ulei, acopera-l cu o folie alimentara si tine-l intr-un loc cald timp de aproximativ 1 ora, pana cand isi dubleaza volumul.

Incalzeste cuptorul la 200O C si taie doua fasii de hartie de pergament, presara peste ele faina din belsug si asaza-le pe tava de copt.

Acopera suprafata pe care vei pune aluatul cu multa faina, pentru ca este foarte lipicios, si taie-l astfel incat sa acopere hartia de pergament.

Asigura-te ca ai mereu faina pe maini pentru a lucra mai usor cu aluatul si manevreaza-l cu grija, pentru a nu elimina bulele de aer din interior. Apoi, acopera bucatile rezultate cu un prosop de bucatarie umed, pentru 10-15 minute.

Presara faina peste painici, aplatizeaza-le usor cu mana si da-le la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, pana cand capata o nuanta aramie si coaja devine crocanta.

Painea se poate consuma ca atare, cu ulei de masline sau cu usturoi. De asemenea, este foarte buna pentru sendvisuri. Poti incerca varianta cu mozzarella, rosii si busuioc proaspat pentru o masa lejera, insa merge foarte bine si cu prosciutto crudo.
  
Pofta buna!

Articolul urmator
Salată de vinete cu usturoi
Salată de vinete cu usturoi
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.