Pate de ficat de casa
Ingrediente:
1 kg de ficat de pui (poti folosi si ficat de porc, insa ficatul de pui este mult mai cremos)
1 pachet (200g) de unt de buna calitate (daca e foarte apos, pateul nu va avea consistenta ideala)
2 lingurite de sare
1 lingurita de piper negru
1 lingurita de nucsoara pudra
1 lingurita de cimbru
1 ceapa mare
1 cana de vin
1-2 linguri de ulei
Mod de preparare:
Marunteste si apoi caleste ceapa, pana ce a devenit translucida si s-a inmuiat. (Atentie! Daca nu o prajesti suficient, isi va lasa zeama in pate si va crea o textura neplacuta.)
Muta ceapa intr-un castron si prajeste ficatul in aceeasi tigaie. Dupa 1-2 minute adauga si vinul si lasa-le pe foc la flacara mica pana ce vinul s-a evaporat complet.
Pune intr-un blender ficatul, untul, ceapa si condimentele si paseaza-le pana ce obtii o pasta omogena.
Muta pateul in boluri si mai amesteca din cand in cand in el, pana ce se raceste, apoi da-l la frigider, unde va tine pana la o saptamana. Pateul trebuie tinut acoperit in permanenta, altfel incepe sa se oxideze.
Pate de ciuperci de casa - reteta de post
Ingrediente:
1 ceapa mare, taiata fin
1 lingura plina de margarina (daca nu-ti place ideea de a folosi margarina, o poti inlocui cu alte grasimi vegetale mai sanatoase, care, insa, stii ca se solidifica la temperaturi scazute)
1 kg de ciuperci taiate marunt (cu cat ciupercile sunt mai gustoase, cu atat pateul va fi asemenea)
o mana de crutoane
2 catei de usturoi
2 linguri de suc de lamaie
o jumatate de legatura de patrunjel maruntit
1 lingurita de nucsoara macinata (pentru gustul autentic de pate)
1 lingurita de cimbru
sare si piper dupa gust
Pont: adauga si o mana de nuci sau alune de padure maruntite pentru textura si o aroma surprinzatoare.
Mod de preparare:
Intr-o tigaie mare incalzeste margarina si caleste ceapa pana se inmoaie. Adauga ciupercile si lasa-le pe foc pentru aproximativ 10 minute sau pana s-au gatit si zeama s-a evaporat.
Pune tot amestecul impreuna cu restul de ingrediente (mai putin nucile sau alunele de padure maruntite) intr-un blender. Mixeaza pana ce obtii consistenta dorita, apoi adauga si nucile sau alunele de padure.
Asta e tot! Pofta mare si asteptam sa ne impartasesti si retetele tale de pate de casa!