Rețete delicioase
Înapoi la

Rețetă de Ceviche, un preparat mexican bun de te lingi pe degete

Rețetă de Ceviche, un preparat mexican bun de te lingi pe degete

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Rețetă de Ceviche, un preparat mexican bun de te lingi pe degete

Caracteristici

Astăzi ne îndepărtăm puțin de preparatele europene și ne propunem să explorăm puțin vastul teritoriu culinar al Americii de Sud, unde gusturile intense și aromele specifice te pot șoca la început, doar pentru a te cuceri complet de îndată ce te obișnuiești cu ele. Unul dintre preparatele sacre ale mexicanilor este Ceviche, o mâncare făcută din fructe de mare, cu o textură foarte fragedă și un gust de neuitat.

Din fericire, nu este nici greu de făcut, așa că, dacă ai chef de noi experiențe gastronomice, îți recomandăm să încerci rețeta de Ceviche, una dintre cele mai îndrăgite delicatese mexicane!

Cea mai bună rețetă de Ceviche

Acest fel de mâncare este originar din Peru, o țară unde fructele de mare sunt la ordinea zilei. Fiecare țară din America Latină are propria variantă de Ceviche, însă principiul de preparare este similar, principala diferență fiind garnitura cu care este servită (de exemplu, în Peru se servește cu felii de cartofi dulci copți și răciți sau cu porumb, în vreme ce în Ecuador se servește alături de popcorn sau nuci).

Rețeta de Ceviche este specială datorită modului de preparare: fructele de mare sunt gătite în zeamă de lămâie, fără a fi preparate termic înainte, iar acidul citric le face foarte fragede. Atunci când ele intră în contact cu lămâia, suprafața lor devine opacă și fermă, exact ca atunci când când sunt preparate termic. Pentru a elimina orice risc de îmbolnăvire cauzată de consumul fructelor de mare crude, îți recomandăm să le prepari înainte, pentru a omorî bacteriile. Ceviche se prepară foarte ușor și poate fi atât fel principal, cât și aperitiv, în funcție de ceea ce servești pe lângă. Rețeta de față este cu creveți, însă poți găsi foarte multe variațiuni, în funcție de preferințele tale.

Ingrediente (8 porții):

  • 2 litri de apă;
  • 50 g sare;
  • 500 g creveți cruzi, curățați;
  • zeama de la două lămâi;
  • zeama de la două lămâi lime;
  • zeama de la 2 portocale;
  • 100 g castravete tăiat felii;
  • 50 g ceapă roșie tăiată fin;
  • 2 bucăți de chilli (serrano), curățați de semințe și tăiați fin;
  • 2 roșii tăiate cubulețe;
  • un avocado tăiat în cubulețe de 1 cm;
  • o lingură de frunze de cimbru;
  • 60 ml ulei de măsline;
  • 1/4 linguriță de sare de mare.

Mod de preparare:

  1. Amestecă apa cu sarea într-o cratiță mare, apoi dă-o în fiert pe flacără mare. Adaugă creveții și stinge imediat focul, lăsând creveții să se gătească în apa fierbinte circa 3 minute, până sunt pătrunși. Scoate-i din apă și pune-i pe un tocător, apoi lasă-i la răcit circa 10 minute. Taie creveții în bucăți mici (de circa 1 cm) și pune-i într-un castron din oțel inoxidabil sau din sticlă. Este important ca materialul să fie non-reactiv, pentru că gătești cu ingrediente acide (lămâia), care reacționează când intră în contact cu anumite materiale. De exemplu, dacă folosești un vas de aluminiu sau de fier, aceste materiale pot schimba gustul sau culoarea preparatului dacă intră în contact cu zeama de lămâie.

  2. Adaugă peste creveți zeama de lămâie, de lime și de portocală, castraveții, ceapa și ardeii, amestecă foarte bine si lasă totul la frigider pentru o oră.

  3. Scoate preparatul de la frigider, adaugă roșiile, avocado, frunzele de cimbru, uleiul de măsline și sarea în amestecul de creveți, apoi lasă totul la temperatura camerei vreme de 30 de minute înainte de a servi.

Dacă vrei să aibă un gust și mai intens, lasă-l 4 ore la frigider, în loc de o oră, apoi treci la pasul 3. Ceviche-ul se servește cu frunze proaspete de cimbru.

Acest preparat mexican este foarte gustos, dar mai are un avantaj major: este dietetic. O porție de ceviche are doar 160 de calorii și o mulțime de nutrienți, datorită ingredientelor foarte sănătoase. Totuși ține minte că este destul de bogat în sodiu (466 mg).

Ce părere ai despre această rețetă de Ceviche? Încearc-o și tu cu prima ocazie, pentru a te bucura de un răsfăț culinar exotic!

Te-ai îndrăgostit de rețetele mexicane? Învață cum să prepari quesadilla cu pui și o delicioasă supă de porumb!

Articolul urmator
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Cât bun simț ai în tine?
Incepe quiz
Cât bun simț ai în tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.