Rețete delicioase
Înapoi la

Reteta de castane coapte - la tigaie sau la cuptor

Reteta de castane coapte - la tigaie sau la cuptor

Cristina Tarziu

Timp de gătire:
5-10 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Calorii:
200
Reteta de castane coapte - la tigaie sau la cuptor

Caracteristici

Pe langa faptul ca sunt delicioase si extrem de versatile in bucatarie, castanele au si o multime de beneficii pentru sanatate: sunt bogate in fibre si ajuta la reducerea nivelului de colesterol, sunt incarcate de minerale, vitamine si grasimi mononesaturate, nu contin gluten, sustin functiile cognitive si sunt benefice in perioadele de stres. Ti-am facut pofta? Nu-ti face griji, nu trebuie sa ajungi in Baia Mare pentru a te delecta cu castane coapte perfecte! Iti spunem cum sa le prepari chiar la tine acasa, dar sa obtii aceleasi rezultate grozave!

Reteta castane coapte la cuptor

Ai pofta de castane coapte la cuptor? Avem pentru tine o reteta simpla si minunat de delicioasa!

castane coapte intr-un castron de pamant pe un fundal negru

Pentru castanele coapte la cuptor ai nevoie de:

  • Castane comestibile, cate incap intr-o tava.
  • Sare, dupa gust. Tine cont doar ca cea mai mare parte din sare va ramane pe coaja, asa ca-ti permiti sa exagerezi un pic.

Modalitate de preparare:

  1. Lasa castanele la hidratat intr-un bol cu apa calduta pentru cel putin 20-30 de minute.
  2. Cresteaza castanele (in forma de cruce, daca doresti, sau doar intr-o singura linie) pentru a se coace mai bine, dar si pentru a evita micile „explozii" care se pot petrece din cauza presiunii acumulate in interior.
  3. Incinge bine cuptorul.
  4. Pune castanele intr-o tava, presara sare peste ele si apoi baga-le la cuptor. Daca ai o functie de aburi, este minunat - foloseste-o! Daca nu, va trebui sa stropesti castanele in mod constant cu apa - cam la 5 minute o data.
  5. Tine-le in cuptor pana sunt gata, apoi lasa-le sa se raceasca pentru cateva minute inainte de a le consuma.
  6. Decojeste-le si bucura-te de gustul divin al castanelor coapte!
    Asta e tot!

Dupa ce o sa le degusti, o sa iti spui singura ca nu ai mancat o reteta de castane coapte mai buna, mai savuroasa si mai dulceaga.

Citeste si: Cheesecake cu castane, cel mai bun desert pentru sărbătorile de iarnă

Secretul castanelor coapte

Oricat ai fi incercat, nu ti-au iesit niciodata castane la cuptor ca in copilarie? Un mic secret poate sa faca diferenta in bucataria ta!

Cea mai comuna greseala in coacerea castanelor este uscarea lor excesiva. Castanele isi pierd astfel din savoare si capata o textura gumoasa. Pentru a evita acest lucru, castanele trebuie fie pre-fierte (desi aceasta varianta nu este tocmai recomandabila), fie hidratate inainte de gatire si/sau stropite in mod constant pe parcursul procesului de coacere.

Nu te gandi ca trebuie insa sa stai lipita de cuptor ca sa iti iasa o reteta buna de castane coapte. Nu e necesar sa le stropesti cu apa mai des de o data la cinci minute, asa cum te-am sfatuit si in randurile de mai sus. Iar la ce bunatate iti va iesi din cuptor, sigur va merita efortul. 

Castane coapte in tigaie

Castanele coapte in tigaie ies la fel de gustoase precum cele preparate la cuptor, insa avantajul lor consta in faptul ca tot procesul dureaza mult mai putin.

Ai nevoie de:

  • castane comestibile, cat sa incapa intr-o tigaie.
  • sare, dupa gust.

Mod de preparare:

  1. Pasii sunt oarecum aceiasi: hidrateaza castanele, cresteaza-le, sareaza-le, apoi pune-le pe foc.
  2. Ai grija doar sa le intorci din cand in cand!
  3. Daca in cuptor castanele vor fi gata in aproximativ 45 de minute, in tigaie obtii castane coapte in doar aproximativ 10 minute.

castane coapte intr-o tigaie neagra pe un fundal de lemn

Aceasta reteta de castane prajite in tigaie va face furori in bucatarie si va inlocui cu succes (si nenumarate beneficii pentru sanatate) chipsurile sau snacksurile pe care le degustai la serialul preferat!

Castane coapte video

Castanele coapte iti fac cu ochiul? Mai avem o reteta pentru tine, si, bonus, una video, mult mai usor de pus in practica! Iata cu ce te tentam acum! De data aceasta, nimeni altul decat faimosul bucatar Jamie Oliver ne raspunde la intrebarea: „cum se fac castanele la cuptor”!

Castane coapte Adi Hadean

Ne place sa incercam retete traditionale reinterpretate de chefi deoarece maestrii bucatari le confera o interpretare aparte, inspirata de peregrinarile lor culinare prin lume. Iata mai jos o reteta de castane coape a la celebrul Adi Hadean, fostul jurat de la MasterChef!

Ingrediente:

  • castane cat sa iti incapa pe o plita
  • sare

Modalitate de preparare:

  1. Incepe prin a cresta castanele in trei locuri, ca sa se desfaca mai usor. 
  2. Adi Hadean prefera sa pregateasca minunatele castane coapte pe plita, nu la cuptor si nici in tigaie, desi recomanda si aceste optiuni. 
  3. Intoarce castanele de pe o parte pe alta ca sa se coaca mai usor si mai uniform.
  4. Pune castanele coapte intr-un vas, stropeste-le cu putina apa si presara deasupra sare.
  5. Acopera castronul cu castane cu un prosop de bucatarie timp de cinci minute pentru a le curata apoi mai usor.
  6. Serveste castanele coapte cu sufletul plin de incantare!

Maestrul in bucatarie recomanda sa consumam castanele coapte alaturi de must sau vin fiert.

castane coapte pe suport de lemn alaturi de pahar de vin fiert si decoratiuni de Craciun pe fundal

Castane coapte beneficii

Pline de nutrienti, asa cum ti-am povestit si in primele randuri ale materialului nostru, castanele coapte au un continut mai mic de grasimi decat alte „surate” nuci, ceea ce le face excelente. Le poti consuma linistita si daca suferi de diabet, mai ales ca au atatea beneficii. Iata cateva in randurile de mai jos!

Imbunatatesc sanatatea sistemului digestiv. Deoarece contin fibre insolubile, castanele coapte sunt minunate pentru a preveni constipatia. 

Ofera energie. Castanele contin carbohidrati, dar, inainte sa le arunci o privire acuzatoare, afla ca este vorba despre carbohidrati complecsi, nu simpli. Acestia sunt absorbiti si digerati in timp, ceea ce inseamna ca iti vor darui constant energie pe parcursul zilei.

Sustin sistemul nervos. Bogate in vitamina B, castanele sunt minunate pentru functionarea adecvata a sistemului nervos. Consuma-le alaturi de o portie de salata verde si carne slaba la gratar daca ai pofta de un regal de vitamina B.

Contin mangan, cu o multime de beneficii. Mineralul-vedeta din compozitia castanelor este insa manganul. Acesta e plin de antioxidanti, ceea ce inseamna ca neutralizeaza efectele negative ale radicalilor liberi, dar sustine si sanatatea tesuturilor si ajuta la procesul de coagulare. Mai departe, expertii de la University of Maryland Medical Center au afirmat ca manganul poate preveni si imbatranirea prematura.

Intaresc oasele. De data aceasta, cuprului trebuie sa ii multumesti pentru acest beneficiu al castanelor coapte. In plus, acest mineral contribuie la formarea globulelor rosii, fortifica imunitatea si sustine sistemul nervos.

Castane coapte la microunde

Vrei sa accelerezi procesul de coacere a castanelor? Foloseste cuptorul tau cu microunde bun la toate!

Ingrediente:

- castane dupa pofta inimii

Modalitate de preparare:

  1. Pentru aceasta reteta de castane coapte, incepe prin a cresta fructele in forma de X cu ajutorul unui cutit ascutit.
  2. Pune castanele intr-un recipient pentru cuptorul cu microunde si coace-le la interval de cate un minut.
  3. Opreste cuptorul atunci cand coaja incepe sa plezneasca.
  4. Nu tine castanele mai mult de 3-4 minute la cuptor sau se vor arde. Desigur, totul depinde de puterea aparatului tau.
  5. Decojeste castanele cat de repede poti; tine cont ca le cureti mai usor atunci cand sunt inca fierbinti. 
  6. Pofta buna la castane coapte!

castane coapte si aburinde intr-o tigaie aflate pe un fundal de lemm

Calorii castane coapte

La cat de mult ne plac castanele coapte, nici nu e de mirare ca am cautat sa aflam raspunsul la intrebarea „cate calorii au castanele coapte”. Astfel, 100 de grame din acest deliciu contin 245 de calorii. 
 
Nu e mult, dar nici putin, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa exagerezi cu acest deliciu. Cu toate acestea, daca ne raportam la criteriul „castane coapte calorii”, le putem recomanda cu caldura si celor care urmeaza cure de slabire. 
 
Ti-am facut pofta cu retetele noastre de castane coapte? Spor la rontait; cat de curand, nu o sa te tenteze deloc floricelele de porumb si nici macar atragatorii covrigei! Iar cand vei simti pe propria piele si beneficiile pentru sanatate, nu o sa mai renunti la castanele coapte. 
 
Innebunita dupa castane? Incearca si ACEASTA reteta de chec cu piure de castane si nuci caramelizate!

Sursa: Adi Hadean, healthyeating.sfgate.com, My Frugal Home, calorii.oneden.com

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Rulada Pavlova: rețeta care te va cuceri
Rulada Pavlova: rețeta care te va cuceri
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.