Rețete delicioase
Înapoi la

3 retete inedite de ceai cu lapte

3 retete inedite de ceai cu lapte

Redactor Alexa Galgau

Daca faci parte din categoria oamenilor care sunt dependenti de ceai, atunci fara indoiala ca ti-ai dori sa incerci cat mai multe sortimente ale acestei bauturi pentru suflet. In Asia, unul dintre cele mai populare variatiuni ale acestei bauturi este ceaiul cu lapte, iar fiecare regiune are retetele ei specifice. Astfel, in vreme ce in India el se prepara cu un mix de condimente deosebit, in tari precum Japonia sau China, este mai simplu, dar si mult mai slab din punctul de vedere al continutului de cofeina. 

Te invitam sa incerci aceste retete de ceai cu lapte inedite, specifice Orientului!

Ceai roial cu lapte

Acest ceai este de origina japoneza si are mai mult lapte decat alte retete asemanatoare, pentru a contrabalansa taria si gustul amar ale ceaiului. In plus, el nu contine condimentele ceaiului cu lapte indian si, astfel, poate fi mai bun pentru cei care nu vor arome prea extravagante. 

Ingrediente:

- o cana de apa plin in proportie de 80%;

- 2 linguri cu varf de ceai negru sau verde ;

- o jumatate de cana de lapte;

- zahar sau miere (optional).

Mod de preparare:

1. Intr-o cratita mica, pune apa si las-o sa ajunga in punctul de fierbere pe foc mediu. Apoi, pune frunzele in apa si lasa-le sa fiarba 1-2 minute.

2.  Adauga incet laptele in ceai si apoi da focul mic, lasand totul pe foc pana aproape de punctul de fierbere.

3. Cand ceaiul aproape ca fierbe, ia-l de pe foc si toarna-l intr-o ceasca printr-o sita, indulcindu-l inainte sa il consumi. 

Ceai indian chai

Ce anume face ca ceaiul indian cu lapte sa fie atat de indragit si cunoscut in toata lumea? Ei bine, ingredientul secret este un amestec de condimente (Chai Masala) care ii dau o aroma minunata si unica. Partea buna este ca acestea sunt si foarte sanatoase, ajutand digestia si inima.

Iata reteta pentru acest mix de care te vei indragosti!

Ingrediente pentru Chai Masala:

- 160g piper negru pisat fin;

- 125 g praf de ghimbir;

- 50 g scortisoara;

- 50 g cardamom;

- 5 g pudra de nucsoara.

Condimentele se amesteca si se depoziteaza intr-un borcan, la umbra si la o temperatura moderata.

Ingrediente pentru ceai indian cu lapte:

- o jumatate de cana de lapte gras*;

- o jumatate de cana de apa;

- 1-2 lingurite de zahar;

- 1 lingurita de frunze de ceai la alegere (negru, verde, darjeeling etc.);

- 1/4 sau 1/8 lingurite de Chai Masala, dupa preferinte.

Mod de preparare:

1. Se pun toate ingredientele intr-o cratita mica, pe foc mediu. 

2. Lasa ceaiul pe foc pana cand apar bule la marginea lichidului, chiar inainte de a fierbe. Amesteca ceaiul, lasa-l sa dea in fiert, apoi mai amesteca-l o data. 

3. Inainte de a-l pune in cani, lasa-l sa stea deoparte cateva minute, pentru ca aromele sa se intrepatrunda. Toarna ceaiul in cana folosind o strecuratoare.

*Nota: nu inlocui laptele gras cu lapte semidegresat sau degresat, deoarece condimentele se dizolva cel mai bine in alcool sau grasime. De aceea, cu cat laptele este mai gras, cu atat ceaiul va fi mai savuros. Este pacat sa nu bei un ceai facut ca la carte, mai ales ca nu vei consuma atat de multe calorii intr-o singura portie!

Ceai cu lapte chinezesc

In Asia, ceaiul cu lapte este consumat de foarte multi oameni, nu numai pentru gust, ci si pentru proprietatile sale curative.

Iata o reteta de ceai cu lapte din Hong Kong!

Ingrediente:

- o cana cu apa;

- o lingura de ceai negru Ceylon;

- 300 ml lapte condensat.

Mod de preparare:

1. Pune apa si frunzele de ceai intr-o cratita mica, pe foc mediu. Cand aproape ca a dat in clocot, da focul foarte mic si mai lasa ceaiul la fiert inca 3 minute. 

2. Ia ceaiul de pe foc si adauga laptele condensat, amestecand bine totul. 

3. Pune ceaiul cu lapte inapoi pe foc si, cand se apropie de punctul de fierbere, mai lasa-l la flacara mica timp de 3 minute. 

4. Trece ceaiul printr-o strecuratoare si serveste-l in pahare mici, punand mai intai cateva cuburi de gheata. 

Aceste trei retete inedite de ceai cu lapte te vor transporta pe plaiurile inca misterioase pentru noi ale Asiei, plina de traditii si obiceiuri fascinante pentru occidentali!

Surse: justonecookbook.com; thehathicooks.blogspot.com; coffeetea.about.com

Articolul urmator
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.