Rețete delicioase Înapoi la

Cum sa faci must de struguri pentru iarna si ce beneficii iti aduce

Marţi, 29.09.2015
de Cristina Tarziu
Daca ai parintii sau bunicii la tara, daca ai propria ta vie sau o bolta frumoasa si productiva, cu siguranta ca in aceasta perioada te delectezi cu must de struguri. Din pacate mustul incepe sa fermeteze la doar cateva ore dupa stoarcerea strugurilor, insa vestea buna este ca exista metode de a conserva mustul pentru iarna pentru ca bucuria toamnei sa fie... bucuria intregului an.

Cum sa faci must de struguri pentru iarna fara conservanti


Daca nu reusesti sa faci rost de must din nicio alta sursa, il poti prepara chiar la tine acasa, in storcatorul de fructe. Doar scoate boabele de pe ciorchine, spala-le bine, pune-le in strorcator si apoi strecoara mustul printr-o sita fina pentru a scapa de samburi, coji si alte resturi.
 
  
 
Daca vrei sa pastrezi mustul pentru mai mult timp si nu-ti place ideea de a folosi conservanti, iata care sunt pasii de urmat:

1. Pune mustul intr-o oala, la fiert.

2. Chiar inainte sa inceapa sa fiarba va incepe sa faca spuma. Din cand in cand, indeparteaz-o cu ajutorul unei spumiere.

3. Lasa mustul la fiert pentru aproximativ o ora. Daca ai folosit must de struguri rosii, vei observa ca spuma incepe sa devina de un roz intens.

4. Toarna mustul fierbinte cu grija in sticle, strange capacele, inveleste sticlele in paturi si lasa-le asa pana a doua zi.

Asta e tot! Mustul conservat dupa aceasta metoda isi va mai pierde, e adevarat, din proprietatile benefice, insa ramane la fel de gustos precum cel proaspat! Daca ti se pare prea dulce, il poti combina cu putina apa minerala.

Metoda de conservare cu aspirina


O alta metoda de conservare a mustului pentru iarna presupune folosirea de aspirina. Ai nevoie de o tableta de aspirina netamponata la 1 litru de must (proaspat stors, care nu a intrat inca in fermentatie). Dizolva aspirinele intr-un litru de must, pune-l pe foc, adu-l la temperatura de fierbere, lasa-l pentru 3-5 minute, apoi adauga-l peste restul de must si amesteca bine.

Must pentru iarna cu conservant


Daca nu te deranjeaza ideea de a folosi conservant pentru a opri fierberea, trebuie sa stii ca ai nevoie de aproximativ 1 gram la 1 litru de must proaspat. Conservantul nu se dizolva direct in must, ci se pune intr-un vas cu must (aproximativ 1 litru) pe care il pui pe foc. Lasa-l pentru cateva minute, pana aproape ajunge de temperatura de fierbere, apoi toarna-l peste restul de must.

Must congelat pentru iarna


O metoda foarte simpla si eficienta, daca ai suficient loc in frigider, este sa pastrezi mustul in congelator. Nu umple sticlele pana la refuz (pentru ca lichidul isi mareste volumul prin congelare) si ai grija sa il pui in congelator inainte sa inceapa procesul de fermentatie.

Beneficiile mustului pentru sanatate


Daca este consumat imediat dupa stroarcere sau daca este conservat folosind una dintre metodele de mai sus, mustul poate fi baut in siguranta si de catre copii sau soferi pentru ca nu contine alcool. Dupa 3 sau 4 zile, insa, mustul va avea deja aproximativ 4% alcool, concentratia urmand sa creasca pe masura ce procesul de fermentatie continua si pe masura ce zaharul de transforma in alcool.
 

 
Mustul are multe dintre beneficiile pentru sanatate ale strugurilor, mai putin cantitatea mare de fibre:

- contine polifenoli si antioxidanti care blocheaza efectele radicalilor liberi, responsabili de imbatranirea celulara;
- polifenolii din compozitia sa reduc riscul de formare a cheagurilor de sange si blocarea arterelor;
- accelereaza tranzitul intestinal, trateaza constipatia;
- contine compusi benefici pentru sanatatea sistemului cardiovascular;
- previne degenerarea maculara;
- desi contine mult zahar, mustul este benefic in curele de slabire pentru ca e bogat in resveratrol, un polifenol cu rol important in prevenirea obezitatii;
- curata colonul si este benefic in curele de detoxifiere;
- este bogat in vitamina A, vitamina B1, vitamina B2 si minerale;
- reduce retentia de apa;
- este energizant;
- are un continut ridicat de vitamina C si stimuleaza sistemul imunitar.

Pentru ca are un continut ridicat de zahar, mustul trebuie evitat de catre persoanele diabetice. De asemenea, soferii trebuie sa-l consume cu precautie daca nu au informatii sigure in legatura cu gradul de fermentatie in care se afla.

Pofta mare la must si asteptam sa ne povestesti care este metoda ta preferata de conservare a mustului pentru iarna!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (13)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016