Rețete delicioase
Înapoi la

Cea mai buna reteta de otet de mere preparat in casa

Cea mai buna reteta de otet de mere preparat in casa

Andreea Gluh, redactor

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Cea mai buna reteta de otet de mere preparat in casa

Caracteristici

Cu siguranță știi zicala "Un măr pe zi ține departe doctorul". Ei bine, nu numai fructele în sine sunt benefice pentru organism, ci și preparatele obținute din acestea. Pe lista acestora trebuie trecut și oțetul de mere. Acesta te poate scăpa de multe probleme, printre care reducerea celulitei, eliminarea mătreții, îmbunătățirea sistemului digestiv, reducerea febra cauzată de răceli și tratarea deficienței de potasiu. Acest lichid-minune poate fi utilizat atât extern, cât și intern, având o serie de beneficii pentru sănătate confirmate de diverse studii științifice. Iată câteva din beneficiile sale:

Beneficiile oțetului de mere asupra sănătății 

oțet de mere rețetă

1. Are proprietăți antibacteriene și antioxidante. Substanța principală din oțetul de mere, acidul acetic, omoară bacteriile sau le împiedică să se multiplice (de exemplu bacteria e-coli). Oțetul de mere este adesea folosit ca agent de curățare și dezinfectare, pentru tratarea ciupercii unghiilor, eliminarea păduchilor, a negilor și infecții ale urechilor. De asemenea, el conține potasiu, amino-acizi și antioxidanți, ceea ce îl face să fie utilizat pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate.

2. Scade nivelul de zahăr din organism și este un remediu împotriva diabetului. Oțetul de mere este cunoscut pentru reducerea nivelului de zahăr din organism și îmbunătățește funcția insulinei în organism. Din această cauză, oțetul de mere este folosit ca remediu în tratamentul diabetului, iar ca dozaj se recomandă 2 linguri de oțet de mere înainte de culcare.

3. Te ajută să scapi de kilogramele în plus. Oțetul de mere te ajută să crești nivelul de sațietate și să mănânci mai puține calorii. Datorită acestei proprietăți, oțetul este folosit în tratarea obezității.

4. Scade nivelul de colesterol și este bun pentru tratarea bolilor de inimă. Mai multe studii efectuate pe animale au descoperit faptul că oțetul de cidru de mere poate scădea nivelul colesterolului și al trigliceridelor. De asemenea reduce tensiune arterială, ceea ce duce la scăderea riscului apariției bolilor de inimă.

5. Poate fi folosit pentru prevenirea cancerului. Acest ingredient minune poate distruge celule canceroase și reduce tumorile, de aceea el poate fi folosit în tratamentul cancerului.

6. Ajută la tratarea sindromului ovarelor polichistice. Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune hormonală asociată cu cicluri menstruale anormale, niveluri ridicate de hormoni androgeni, chisturi ovariene și rezistență la insulină. Cercetătorii susțin că oțetul de mere poate ameliora simptomele acestei afecțiuni, după ce diverse studii au arătat că femeile cu acest sindrom care au băut oțet de cidru de mere au experimentat o îmbunătățire a nivelului hormonilor și au avut cicluri menstruale mai regulate.

7. Îmbunătățește digestia. Consumul de oţet de mere înainte de mesele grele care conțin multe proteine se pare că ajută pentru îmunătățirea procesului de digestie. Oțetul crește aciditatea stomacului, iar acest lucru ajută organismul să creeze mai multă pepsină, enzima care descompune proteina.

Prea mult oțet poate provoca diverse reacții adverse, precum eroziunea smalțului dinților, interacțiuni medicamentoase sau probleme gastrointestinale. Ca și dozaj optim, se recomandă de la 1-2 lingurițe (5-10 ml) până la maxim 1-2 linguri (15-30 ml) pe zi, amestecate într-un pahar mare de apă, înainte sau după masă. O alternativă foarte bună este să folosești oțetul de mere în mâncăruri, precum sosurile pentru salată, maioneza și altele. Și pentru că cel mai bun este cel preparat de tine acasă, îți prezentăm mai jos cea mai bună rețetă de oțet de mere.

Oțet de mere: rețetă pentru preparat acasă 

Această rețetă de oțet de mere nu este deloc dificilă, însă prepararea lichidului necesită un pic de răbdare. Iată ingredientele de care ai nevoie și cum trebuie să procedezi pentru a obține cel mai bun și mai natural oțet de mere.

Ingrediente:

  • 4 kg de mere
  • 4 litri de apă călduță
  • 400 grame de drojdie de bere proaspătă
  • 400 grame de miere

Metoda de preparare:

  1. Spală bine merele, dă-le pe răzătoare și toacă-le cotoarele, pentru a le adăuga în compoziție. Pune-le într-un borcan mare, adaugă drojdia de bere și apa călduță, apoi acoperă recipientul cu un tifon și lasă-l într-un loc ferit de lumina soarelui, dar la căldură, vreme de 10-14 zile.
  2. Când timpul s-a scurs, strecoară lichidul obținut și stoarce fructele deasupra tifonului, astfel încât acesta să ajute la separarea pulpei de oțet. În borcanul în care ai pus merele inițial, toarnă acest oțet, adaugă cele 400 de grame de miere și acoperă din nou cu un tifon.
  3. Procesul de fermentare, care va dura, de această dată, aproape două luni, are loc numai în condițiile în care recipientul este ținut la loc întunecat și cald. În timp, vei observa că se va forma o pelicula care, odată cu trecerea timpului destinat fermentării, trebuie îndepărtată, scoțând la iveală prețiosul oțet de mere. 

Luând în considerare beneficiile pe care acest lichid le are pentru organism, ar trebui să te gândești serios să-l prepari acasă după indicațiile din rețeta pentru oțet de mere și să îl consumi fie în mâncăruri, fie îndoit cu apă.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (142)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.