Rețete delicioase
Înapoi la

Retete de ciorba de burta

Retete de ciorba de burta

Geanina Ichim

Ciorba de burta este un preparat comun in bucataria europeana si nu numai, despre care se spune ca este un remediu pentru mahmureala. Desi este un fel de mancare foarte apreciat de unii, altii pur si simplu nu il suporta.

Renumitul bucatar, scriitor si om de televiziune Radu Anton Roman spunea despre ciorba de burta: "Este mancare de vizitii beti, dar are cea mai savanta si pretentioasa pregatire din bucataria noastra. E deopotriva acra si dulce, picanta si catifelata, grasa si totusi delicata, eclectica si simpla in acelasi timp."

Iti prezentam in continuare doua retete de ciorba de burta, una in varianta romaneasca, iar cealalta specifica mexicanilor.

Reteta ciorba de burta romaneasca

 


Sursa foto: euronatfood.blogspot.com

Retetele de ciorba de burta variaza si la noi in functie de zona si de obisnuintele din familie, asa ca poti adauga sau scoate ingrediente dupa bunul plac.

Timp de pregatire: doua ore

Timp de gatire: 8 ore

Portii: 12

Ingrediente necesare

- 1 kg de burta de vaca

- 2 kg de picioare de vaca si ciocanele

- 2 morcovi

- doua radacini albe (pastarnac si patrunjel)

- doua cepe

- o capatana de usturoi

- doua galbenusuri

- 200 ml smantana

- 100 ml otet

- leustean

- doua foi de dafin

- sare, piper

Mod de preparare

Intr-o oala mare pune 8 litri de apa la fiert, impreuna cu picioarele de vita si cu ciocanelele. Lasa-le sa fiarba trei ore, timp in care iei spuma ori de cate ori este necesar.

Spala bine burta, apoi taie-o in bucati potrivite, pe care le freci cu otet. Dupa ce au fiert picioarele cu ciocanelele de vita, scote-le si taie zgarciurile taietei.

Taie ceapa marunt si da pe razatoare restul legumelor - morcovi, pastarnac si radacina de patrunjel. Pune din nou la fiert, in aceeasi zeama, completata pana la 5l, zgarciurile, alaturi de bucatile de burta si de legume. Dupa alte trei ore de fiert, se scoate burta si se taie fasii subtiri, apoi se pune din nou in oala, cu zarzavatul.

Se piseaza usturoiul cu sare, se amesteca galbenusurile de ou cu smantana si se adauga unul-doua polonice de zeama fiarta, racita.

In oala trebuie sa ramana la final 3l de ciorba. Daca a scazut prea mult, mai adauga apa fiarta. Dupa ce stingi focul, drege ciorba de burta cu otetul si adauga apoi amestecul de usturoi, smantana si oua. Presara leustean.

Ciorba de burta cu specific mexican


Ciorba de burta
este un fel de mancare traditional in Mexic, cat se poate de picant, obisnuit mai ales la masa de Anul Nou.

Timp de pregatire: 20 minute

Timp de gatire: 3 ore, 30 de minute

Portii: 8-10

Ingrediente necesare

- 1 kg de burta de vaca

- 1/2 kg de ciolan de vitel

- 6 cani cu apa

- 3 cepe medii, tocate

- 2 catei de usturoi, tocati

- doua lingurite de sare

- 1/2 lingurita de seminte de coriandru        

- 1/4 lingurita de oregano uscat

- 1/4 lingurita de ardei iute rosu, zdrobit

- 1/4 lingurita de piper negru

- cateva felii de lamaie verde

Mod de preparare

Taie burta de vaca in bucati de 3 cm, apoi pune-o la fiert impreuna cu ciolanul de vitel si cu ceapa, ustoroi, sare, piper, coriandru, oregano si ardei rosu. Fierbe intr-o oala acoperita, la foc mic, timp de trei ore, pana cand burta incepe sa fie mai gelatinoasa.

Scoate ciolanul de vitel si lasa-l sa se raceasca, apoi curata carnea de pe oase si taie-o feliute. Pune-o inapoi in oala, acopera si mai lasa ciorba sa fiarba inca 20 de minute.

La final decoreaza cu felii de lamaie verde si serveste cu ardei iute rosu.

Fie ca alegi reteta de ciorba de burta cu traditie romaneasca, fie ca optezi pentru varianta mai picanta, de inspiratie mexicana, modifica lista de ingrediente dupa bunul plac, pentru a obtine cel mai bun preparat.

Pofta buna!

Articolul urmator
Semințe de chia: rețete pe care să le încerci
Semințe de chia: rețete pe care să le încerci

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.