Rețete delicioase
Înapoi la

Compot de rubarbă, o rețetă ușoară și dulce

Compot de rubarbă, o rețetă ușoară și dulce

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Fierbere
Compot de rubarbă, o rețetă ușoară și dulce

Caracteristici

De când a venit frigul, nu trece zi fără să bem ceaiuri sau ciocolată caldă, însă chiar și de aceste delicii te poți plictisi dacă le consumi atât de des. Pentru că oricine are nevoie de variație culinară, îți recomandăm să încerci o minunată rețetă de compot de rubarbă, o plantă plină de beneficii pentru sănătate și siluetă. Delectează-te cu o băutură dulce și plină de nutrienți care îți vor stimula sistemul imunitar în sezonul rece!

Cel mai bun compot de rubarbă

Rubarba este considerată o legumă, însă în America este categorisită ca fruct, pentru că este folosită în special la deserturi și preparatele cu fructe. Din punct de vedere științific, rubarba este o plantă ierboasă perenă care răsare dintr-un rizom gros în pământ, cele mai folosite în domeniul culinar fiind tulpinile. Acest lucru se întâmplă deoarece frunzele conțin foarte mult acid oxalic, o substanță care poate fi dăunătoare organismului. Orice ai face, niciodată nu trebuie să consumi frunzele de rubarbă, iar acestea trebuie să fie evitate în mod special de copii, care au organismul mult mai sensibil.

Rubarba are foarte multe beneficii pentru sănătate:

  • te ajută să slăbești: este unul dintre alimentele recomandate în dietele de slăbire, deoarece are un conținut ridicat de fibre și foarte puține calorii, oferind sațietate. O sută de grame de rubarbă conțin numai 21 de calorii, așa că poți să ronțăi liniștită tulpinile, în special ca gustări sau la salate, pentru a te sătura mai repede.
  • protejează sistemul cardiovascular: în primul rând, rubarba nu conține colesterol sau grăsimi, așa că nu dăunează inimii sau vaselor de sânge, însă ea mai are și capacitatea de a crește nivelul colesterolului „bun” HDL, datorită conținutului ridicat de fibre. În plus, cantitatea mare de antioxidanți din rubarbă protejează inima de acțiunea radicalilor liberi.
  • stimulează digestia: datorită conținutului ridicat de fibre, rubarba ajută enorm sistemul digestiv și te poate ajuta să scapi de constipație. Dacă o consumi sub formă de compot, efectul nu va fi la fel de puternic, dar tot va acționa ca un laxativ ușor și ca pansament gastric.
  • previne cancerul: această legumă este foarte bogată în antioxidanți, compuși care neutralizează acțiunea radicalilor liberi. Unul dintre antioxidanții regăsiți din belșug în rubarbă este betacarotenul, care protejează pielea și ochii.

Ingrediente:

  • 20-25 de tulpini de rubarbă (caută tulpini de o culoare cât mai intensă dacă vrei să aibă un gust delicios compotul);
  • 1.5 litri de apă;
  • zahăr după gust (dacă preferi o variantă mai dietetică, folosește un îndulcitor natural, precum extractul de ștevie);
  • 1 esență de vanilie;
  • zeamă de lămâie.

Mod de preparare:

  1. Curăță și spală tulpinile de rubarbă, apoi taie-le în cubulețe.

  2. Într-o cratiță mare, pune apa și zahărul la fiert, iar când vezi că dă în clocot, adaugă rubarba. Las-o să fiarbă până lichidul capătă culoarea și gustul dorite (poți să faci compotul mai concentrat sau mai diluat). Ia de pe foc compotul și abia atunci pune esența de vanilie (dacă o adaugi în timpul fierberii, aceasta se va evapora). Adaugă și zeama de lămâie după gust.

Compotul de rubarbă trebuie servit după ce se răcește, pentru că va avea un gust mai intens. 

Încearcă și alte două tipuri de compot: de mere și de struguri!

Articolul urmator
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă
Cel mai dulce test: răspunde la 7 întrebări și îți spunem ce desert ești!
Incepe quiz
Cel mai dulce test: răspunde la 7 întrebări și îți spunem ce desert ești!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.