Rețete delicioase
Înapoi la

Conopidă la cuptor, un preparat de sărbători pentru vegetarieni

Conopidă la cuptor, un preparat de sărbători pentru vegetarieni

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Conopidă la cuptor, un preparat de sărbători pentru vegetarieni

Caracteristici

La prima vedere, poate părea că vegetarienii nu au opțiuni de mâncare la fel de gustoasă precum aceia care mănâncă și carne, însă, de fapt, diversitatea de preparate pe bază de legume este mult mai mare decât cea a preparatelor cu carne. O rețetă pe care cu siguranță nu ai mai încercat-o până acum este conopida rumenită la cuptor, aromată și ușor picantă, care va înlocui cu succes friptura pe masa de sărbători.

Conopidă la cuptor

Preparatele vegane pot fi și ele la fel de bune ca toate celelalte, atât timp cât înveți să te „joci” cu aromele, texturile și combinațiile inedite de legume. Conopida la cuptor este dovada clară că această legumă cruciferă este un deliciu de care nu ne-am putea lipsi, iar dacă o prepari astfel, cu siguranță că și celor mici le va plăcea. Din această rețetă ies 4 porții a câte 205 calorii fiecare!

Ingrediente:

  • 4 căței de usturoi;
  • 1 linguriță de fulgi de paprika;
  • puțin cimbru proaspăt;
  • ulei de măsline;
  • sare și piper;
  • 1 lămâie (coaja + zeama);
  • 1 conopida mare, de circa 1 kg (cu tot cu frunzele din exterior);
  • 4 linguri de sherry;
  • 400 g roșii prunișoare de la conservă;
  • 40 g fulgi de migdale;
  • jumătate de legătură de pătrunjel;
  • ulei de măsline extravirgin.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

  2. Curăță usturoiul, adaugă-l în mojar alături de fulgii de paprika și frunzele de cimbru, apoi zdrobește totul până se formează o pastă omogenă. Adaugă două linguri de ulei de măsline și asezonează după gust cu sare și piper. Rade coaja de lămâie într-un vas separat si pune-o deoparte.

  3. Taie frunzele conopidei, apoi taie puțin din ea, astfel încât să poată să stea cu fața în sus într-un vas, secționându-i baza în formă de „X”. Unge-o cu pasta de paprika pe care ai făcut-o mai devreme și pune-o într-o tavă de ceramică de dimensiuni medii. Stropește conopida cu sherry și stoarce zeamă de lămâie peste ea. Acoperă vasul și lasă conopida la cuptor o oră și 20 de minute, până devine mai fragedă, apoi scoate-i capacul și mai las-o astfel încă 20 de minute.

  4. Scoate tava din cuptor, toarnă în ea roșiile prunișoare cu zeamă cu tot, tăindu-le cu un cuțit în bucățele sau pur și simplu zdrobindu-le cu o furculiță. Presară coaja de lămâie peste conopidă, apoi cimbrul proaspăt și mai pune tava la cuptor încă 10 minute, până când conopida devine aurie.

  5. Între timp, pune o tigaie de dimensiuni medii pe flacără medie-mare și rumenește fulgii de migdale 2-3 minute, până devin aurii. Presară-i peste conopida la cuptor, după ce o scoți, împreună cu pătrunjelul tăiat mărunt. Mai stropește conopida cu puțin ulei de măsline extravirgin.

Conopida la cuptor reprezintă o bună alternativă la clasica friptură de sărbători și este un fel mult mai ușor, care nu îți provoaca o criză de bilă a doua zi.

Află și cum să prepari conopidă gratinată!

Articolul urmator
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Ce cadou o sa primesti de sarbatori?
Incepe quiz
Ce cadou o sa primesti de sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.