Rețete delicioase
Înapoi la

Rosii pentru iarna: idei de congelare si depozitare

Rosii pentru iarna: idei de congelare si depozitare

Redactor Alexa Galgau

Acum cat inca mai gasesti rosii aromate, carnoase si dulci este momentul sa iti faci provizii pentru iarna, ca sa te bucuri de gustul lor si in sezonul rece. Chiar daca si atunci gasesti in supermarketuri aceste legume, cele importate nu se compara la gust cu cele romanesti. Asa ca pregateste-te sa pastrezi rosiile pentru iarna si invata de la noi cele mai bune metode de a le depozita!

Cum sa pastrezi rosiile pentru iarna

Bulion de rosii

Bulionul este una dintre variantele cele mai delicioase de depozitare a rosiilor pentru iarna, el putand fi folosit la nenumarate preparate. Are un gust atat de bun si de concentrat, incat nu vei mai putea concepe sa nu il ai prin camara. Ca sa obtii circa 4 litri de bulion, va fi nevoie sa folosesti mai mult de cantitatea dubla de rosii - circa 10 kg. La acestea, va trebui sa adaugi 3 linguri de sare si 3 linguri de zahar, pentru o aroma mai puternica. 

Cum sa prepari bulionul: o sa ai nevoie de o masina de tocat cu accesorii speciale pentru a pisa rosii. Rosiile se spala, se curata de codita si se taie in sferturi, apoi se trec prin masina de tocat, care va separa zeama de pielite. Aceasta zeama se pune la fiert intr-un vas smaltuit, pe foc mic, in care va trebui sa amesteci din cand in cand cu o lingura de lemn, pentru a preveni lipirea rosiilor de fundul acestuia. Zeama trebuie sa scada destul cat sa fie groasa si abia atunci se adauga sarea si zaharul (dizolvat in apa calda/fierbinte). Apoi, se toarna bulionul scazut in borcane sterilizate, calde, asezate in tava metalica (pentru a nu se crapa). Capacele se oparesc si se usuca, apoi se inchid borcanele, se pun intr-o tava si se pun la cuptorul incalzit la 150 de grade Celsius, lasandu-se acolo circa 30 de minute, pentru a se pasteuriza. Se opreste focul si se lasa la racit in cuptor. 

Inghetarea rosiilor

Nu trebuie neaparat sa faci bulion ca sa te poti bucura de rosii pe timpul iernii. Daca nu ai spatiu in camara, sigur ai putin spatiu in congelator pentru a pune cateva pachete cu aceste legume delicioase. Rosiile trebuie curatate de coaja. Cea mai simpla metoda pentru a face acest lucru este sa le faci o mica taietura la baza si sa le pui intr-o oala cu apa clocotinda si sa le lasi un minut. Dupa aceea, coaja se va da jos foarte usor. Odata ce le-ai curatat de coaja, taie-le coditele si elimina si semintele, daca nu iti plac. Poti fie sa le pui in pachete dupa ce le feliezi, daca vrei sa dai putina textura mancarurilor cu ele, ori poti sa le fierbi timp de 15 minute. Desigur, inainte de a le pune la congelator, trebuie sa le racesti complet. Foloseste pungi vidate pentru a nu permite aerului sa intre in contact cu rosiile, astfel incat acestea sa nu isi modifice gustul. 

Inghetarea rosiilor cherry

Probabil te gandesti ca si rosiile cherry trebuie curatate inainte de a fi inghetate, insa nu este adevarat. Avantajul acestora este ca poti sa le pui ca atare in congelator, iar astfel isi pastreaza si nutrientii in concentratii maxime. Pentru a le pastra pentru iarna, nu trebuie decat sa la speli si sa le usuci foarte bine si sa le pui intr-o tava, apoi in congelator. Este indicat sa le pui astfel ca sa nu se lipeasca unele de altele. Daca nu incape o tava in congelator, poti sa le pui pur si simplu printre celelalte pachete, avand in vedere ca sunt mici. Dupa cateva ore, scoate-le si pune-le intr-o punga sigilabila si esti gata! In aceasta varianta, rosiile cherry tin pana la un an. 

Rosii deshidratate pentru iarna

O alta varianta delicioasa de a depozita rosiile pentru iarna este sa le deshidratezi. Nu trebuie sa ai un aparat special pentru acest proces, desi aceasta ar fi cea mai simpla metoda de a le usca. Poti folosi si un cuptor sau le poti lasa in soare, mai ales ca zilele calduroase inca nu au luat sfarsit. Daca mai adaugi si cateva ierburi, precum oregano, cimbru sau busuioc, poti sa obtii cele mai savuroase rosii pentru preparatele de iarna. 

Cum sa prepari rosiile uscate: se taie in jumatati sau in sferturi, se scoate partea alba complet si se elimina cat mai multe seminte, fara insa a afecta miezul. Adauga ierburile si sare, daca vrei. In cazul in care alegi sa le faci la cuptor, va trebui sa le lasi la uscat circa 12 ore, la o temperatura de 50-60 de grade Celsius. Varianta cu soarele este mai simpla, insa trebuie sa te asiguri ca umiditatea este cat mai scazuta. Dureaza 3 zile sa se deshidrateze complet atunci cand sunt expuse la razele soarelui. Apoi, rosiile se pun in borcane, alaturi de diverse condimente (usturoi, boia etc.) si se completeaza compozita cu ulei de masline sau cu ulei de floarea soarelui. Borcanele trebuie inchise ermetic si puse intr-un loc racoros. Daca vrei sa iti tina multe luni, cel mai indicat ar fi sa sterilizezi borcanele pline cu rosii la bain-marie timp de 15-20 de minute. 

Inca o varianta de a depozita rosiile pentru iarna este sa iti faci propriul ketchup de casa. Iata reteta AICI!

Spor la facut provizii de iarna!

Articolul urmator
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Ce accesoriu de iarna ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce accesoriu de iarna ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.