Rețete delicioase Înapoi la

Cum prepari prăjitura miliardarului

Vineri, 08.07.2016
de Diana Solomon
Cum prepari prăjitura miliardarului

Caracteristici

Dacă te gândești la o rețetă de prăjitură care să nu fie doar gustoasă, ci și foarte apectuoasă, atunci nu ai cum să dai greș cu prăjitura miliardarului.

Așa cum îți poți da seama și din nume, acest desert este foarte bogat în... ingrediente. Prin urmare, fii pregătită să umpli un coș de cumpărături și înarmează-te cu multă răbdare, pentru că ai de urmat mulți pași. Însă rezultatul va merita, iar tu te vei lăuda cu un dulce inedit: o prăjitură a miliardarului!

Cum se face prăjitura miliardarului

Ingrediente pentru blat:

- 400 g de făină;

- 2 lingurițe de praf de copt;

- 1/2 linguriță de sare kosher;

- 225 g de unt la temperatura camerei;

- 400 g de zahăr;

- 200 ml de ulei vegetal;

- 4 ouă mari;

- o linguriță de esență de vanilie;

- 200 ml de lapte.

Ingrediente pentru sosul de caramel:

- 300 g de zahăr;

- 2 lingurițe de apă;

- 150 g de unt;

- 170 ml de smântână pentru frișcă.

Ingrediente pentru „firimituri” blat:

- 200 g de făină;

- 2 lingurițe de zahăr;

- 1/2 linguriță de sare kosher;

- 100 g de unt sărat topit.

Ingrediente pentru crema cu gust de cookie:

- 100 g de unt la temperatura camerei;

- 100 g de zahăr brun;

- o linguriță de extract de vanilie;

- 200 g de făină;

- 2 lingurițe de lapte;

- 100 g de fulgi de ciocolată.

Ingredinte pentru crema de unt și bezea:

- 3 albușuri;

- 200 g de zahăr;

- 200 g de unt sărat lăsat la temperatura camerei;

- 120 g de fulgi de ciocolată topiți.

Ingrediente pentru crema de ciocolată Ganache:

- 130 g de fulgi de ciocolată neagră topiți;

- 50 g de smântână pentru frișcă.

Metoda de preparare:

Pentru blat

1. Încălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Pregătește două tăvi rotunde pentru copt și unge-le cu ulei. Acoperă-le apoi cu hârtie de copt și unge bine marginile cu ulei.

2. Într-un bol de mărime medie, amestecă făina cu praful de copt și sarea, apoi pune bolul deoparte.

3. Adaugă untul și zahărul în bolul unui mixer și amestecă la o viteză medie timp de 2 minute. Adaugă uleiul, ouăle și esența de vanilie și continuă să amesteci până când obții o compoziție omogenă.

4. Setează mixerul la cea mai mică treaptă, apoi adaugă o treime din amestecul de făină cu praful de copt. Pune apoi jumătate din cantitatea de lapte și amestecă după fiecare operațiune. Repetă acești pași și finalizează procesul adăugând făina. Folosește mixerul la o viteză medie și amestecă pentru încă 30 de secunde.

5. Pune aluatul astfel obținut în cele două tăvi, asigurându-te că ai proporții egale.

6. Lasă la copt pentru 25- 30 de minute. Fă testul scobiturii.

7. Lasă blatul să se răcorească 5 minute în tavă, apoi transferă-l pe un grătar special pentru prăjituri, pentru a se răci complet.

Pentru sosul de caramel

1. Adaugă zahărul și apa într-o cratiță și las-o pe foc mediu. 

2. Amestecă până când zahărul se dizolvă complet și temperatura compoziției ajunge la 170 de grade Celsius. Adaugă apoi untul și amestecă până când acesta se topește. Pune smântâna și continuă să amesteci pentru încă 2 minute, după care poți opri focul.

Pentru „firimituri”

1. Preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Pune pe o tavă hârtie de copt.

2. Amestecă într-un bol făina, zahărul și sarea. Adaugă untul și continuă să amesteci până când toate ingredientele au format o compoziție omogenă. Ia amestecul și presară-l pe tava cu hârtie de copt, având grijă să formezi firimituri de dimensiuni mari. Pune totul la cuptor pentru 15-20 de minute sau până când firimiturile devin aurii. Lasă-le să se răcească.

Pentru crema cu gust de cookie

1. Pune într-un bol de mixer untul și zahărul brun și amestecă timp de un minut, la viteză medie.

2. Adaugă esența de vanilie și amestecă din nou.

3. Setează mixerul la o treaptă mai mică de viteză, pentru a adăuga făina și laptele. Amestecă până obții un aluat omogen, apoi adaugă fulgii de ciocolată. Continuă să amesteci cu o spatulă.

Pentru crema de unt și bezea

1. Într-un bol rezistent la temperaturi ridicate, amestecă albușurile și zahărul. Pune apoi bolul pe o cratiță aflată pe aragaz cu puțină apă. Amestecă bine albușul pentru 4-5 minute.

2. Adaugă apoi compoziția într-un bol și, cu ajutorul unui mixer, bate albușurile la viteză maximă pentru 10 minute sau până observi că obții o textură lucioasă, de bezea. Adaugă untul și continuă să amesteci la o viteză medie de data aceasta. Când observi că textura este delicată și omogenă, adaugă fulgii de ciocolată topiți.

Pentru crema de ciocolată Ganache

Încălzește smântâna pentru frișcă în bain-marie. Adaug-o apoi peste fulgii de ciocolată topiți și amestecă bine. Lasă sosul astfel obținut să se răcească pentru 10 sau 15 minute.

Asamblarea prăjiturii miliardarului

Pentru a asambla prăjitura miliardarului, împarte cele două tipuri de cremă în două părți egale. Adaugă mai întâi crema cu gust de cookie pe fiecare blat în parte și întinde bine compoziția. Pune apoi sosul de caramel. Lasă blaturile la frigider pentru 10 minute, astfel încât sosul de caramel să se întărească puțin.

Pune primul blat pe un suport special pentru tort sau pe un platou. Apoi, cu grijă, adaugă cel de-al doilea blat. Cu ajutorul unei spatule, îmbracă întreaga prăjitură cu crema de unt și bezea. Apoi, adaugă crema Ganache peste prăjitură. La final, pune firimiturile.

Tocmai ai preparat prăjitura miliardarului! Cum ți se pare această rețetă?

Surse foto: confessionsofacookbookqueen.com, therecipejournal.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016