Rețete delicioase
Înapoi la

Aceasta este cea mai usoara reteta de cozonac! Trebuie sa o incerci!

Aceasta este cea mai usoara reteta de cozonac! Trebuie sa o incerci!

Eugenia Dinescu, redactor

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Aceasta este cea mai usoara reteta de cozonac! Trebuie sa o incerci!

Caracteristici

Pentru cei mai multi dintre noi, sarbatorile inseamna un anumit gust, aroma sau miros: de la parfumul proaspat de brad sau notele condimentate ale vinului fiert, pana la mirosul bogat al sarmalelor traditionale. Insa iti poti imagina sarbatorile de iarna fara aroma cozonacului proaspat scos din cuptor?  Noi credem ca nu, insa nu te grabi sa intri in prima brutarie pentru un cozonac fad.

Fie ca esti deja o experta sau este pentru prima data cand pregatesti un cozonac, Craciunul acesta nu ai niciun motiv sa te simti intimidata: CozonaculDolofan.ro ti-a pregatit o multime de retete si trucuri pentru cozonaci deliciosi! Descopera, in randurile urmatoare, o reteta cu traditie de cozonac cu cacao si nuca, dar atat de simplu de facut incat o vei putea pregati rapid in ritmul frenetic al pregatirilor pentru Craciun.

Cea mai buna parte este ca nu trebuie sa fii un expert intr-ale framantatului ca sa iti iasa ca la carte!

Ingrediente pentru cozonac

Pentru aluat
•     50 gr drojdie
•    7 oua
•    300 ml lapte
•    200 gr unt
•    1 kg faina
•    300 gr zahar
•    300 gr nuca
•    3 lamai rase
•    1/2 lingurita sare
•    50 gr cacao
•    4 esente rom
•    4 plicuri vanilie

Pentru umplutura

•    300 gr nuca
•    50 gr cacao
•    50 gr zahar
•    1 esenta rom

Cum prepari cozonacul

Pentru cel mai pufos si aerat cozonac, scoate toate ingredientele pe masa, lasa-le sa ajunga la temperatura camerei inainte de a le folosi, si cerne faina de doua ori inainte de a mixa ingredientele.  

Maia

Intr-un bol micut, dizolva drojdia impreuna cu putin zahar si cu 2-3 linguri de lapte cald. Formeaza o gropita in faina cernuta si toarna maiaua in adancitura creata, acopera cu faina si lasa maiaua sa creasca intr-un loc cald, pentru aproximativ 15 minute.

Cat maiaua creste, topeste untul si lasa-l sa se raceasca. Separa apoi albusurile de galbenusuri si pastreaza albusurile intr-un bol separat. Le vei folosi putin mai tarziu pentru o crema delicioasa!

Amesteca bine-bine galbenusurile cu un praf de sare si mixeaza-le pana cand ele capata aspectul unei spume aurii. Laptele se amesteca cu zahar, coaja de lamaie, romul si zaharul vanilat.

Framantare

Odata ce maiaua  si-a dublat volumul, adauga crema de galbenusuri in compozitia cu maia si unge-ti mainile cu putin unt. Apoi, toarna laptele caldut, putin cate putin, peste aluat si amesteca pana cand compozitia devine omogena.

Adauga treptat untul si framanta, framanta framanta! Vei alterna framantarea propriu-zisa cu impaturirea aluatului, aducand colturile spre mijloc, intorcandu-l pe cealalta parte si reluand procesul.

Continua sa framanti pana cand integrezi toata cantitatea de lapte si aluatul nu se mai lipeste de maini. Ce-a fost mai greu a trecut, dar efortul va merita din plin! Acopera vasul cu un prosop de bucatarie curat sau folie de aluminiu si lasa aluatul sa creasca intr-un loc calduros. La final, vei obtine un aluat pufos si aerat.

Umplutura

Cat timp aluatul se intinde si se lateste, profita de timp pentru a prepara umplutura pentru cozonac.

Incepe prin a bate albusurile pana cand devin o spuma omogena, apoi adauga 3 linguri de zahar, 3 linguri de cacao, o esenta de rom si una de vanilie. Bate bine-bine pana cand totul se amesteca. Acum poti adauga si nuca macinata, apoi amesteca pana cand toate ingredientele devin o spuma omogena.

Cum pregatesti cozonacul

Cozonacul tau este aproape gata sa cucereasca inimile tuturor: mai trebuie doar sa il rulezi!

Incepe prin a imparti aluatul in doua parti egale. Tapeteaza tavile cu hartie de copt. Cu mainile unse cu unt, intinde coca pe un blat uns la randul lui. Aceasta operatiune trebuie facuta de mana (fara a folosi facaletul), pentru a pastra toate bulele de aer care iti vor asigura un cozonac pufos.

Intinde o foaie dreptunghiulara de aluat, putin mai lunga decat forma pentru copt. Unge jumatate din umplutura pe foaie si ruleaza strans, avand grija ca umplutura sa nu “evadeze”. Strange bine capetele, cu mare grija si sustinandu-l constant,  ridica usor cozonacul de pe blat pentru a-l aseza in tava.



Repeta procesul si pentru celelalt cozonac. Odata asezati in tava, unge cozonacii cu un ou batut, care le va conferi o culoare rumena si un luciu apetisant.

Timpul de coacere al cozonacului

Nu a mai ramas mult pana cand te vei putea infrupta din cozonacii facuti chiar de tine! Pune cozonacii in cuptorul preincalzit si lasa-i sa se coaca timp 10 minute la foc mic si 20 de minute la foc mare. Pentru a te asigura ca interiorul este patruns, poti face testul scobitorii. Odata ce betisorul este curat, scoate-i din cuptor, acopera-i intr-un voal de zahar pudra si lasa-i sa se raceasca. Savureaza-i in dimineata de Craciun cu un pahar de lapte!

Pana la Craciun au mai ramas doar cateva zile, asa ca daca te-ai hotarat sa iti umpli casa cu aroma unui cozonac pufos si aromat, CozonaculDolofan.ro iti vine in ajutor! Dolo, felia nostima de cozonac pufos iti este alaturi la fiecare pas pentru a-ti oferi trucuri si explica termeni!

In plus, nu va fi nevoie sa te certi cu prietenii tai pe ultima felie de cozonac: vei gasi o multime de retete de cozonac, traditionale sau cu un “twist” contemporan accesand CozonaculDolofan.ro, incat poti fi sigura ca fiecare va avea un cozonac pe gustul lui.

Pe Dolo il gasesti plimbandu-se pe Facebook si pe Instagram

Articolul urmator
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.