Rețete delicioase Înapoi la
Beauty Fridays

Budincă de pâine cu ciocolată albă și sos de rom: o simfonie de gusturi

Duminică, 16.10.2016
de Alexa Galgau
Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Budincă de pâine cu ciocolată albă și sos de rom: o simfonie de gusturi

Caracteristici

O budincă delicioasă este tot ceea ce îți trebuie pentru a te binedipune într-o zi mohorâtă de toamnă, iar cea decadentă de mai jos este o adevărată revelație pentru cei care adoră să își răsfețe papilele gustative cu cele mai interesante combinații de gusturi. Aceasta are o textură fină datorită unui ingredient-cheie – ciocolata albă – și se servește cu o „garnitură” decadentă de banane caramelizate și cu un sos de rom divin. 

Dacă ți-am trezit interesul, încearcă și tu rețeta următoare de budincă de pâine, care te va face să uiți de crema de zahăr ars sau de alte deserturi cu caramel!

Budincă de pâine cu ciocolată albă și sos de rom

Iubim deserturile tocmai pentru că putem îmbina cele mai banale ingrediente, pentru a ne bucura de niște dulciuri care ar putea cu ușurință să fie catalogate drept opere de artă. Budinca de pâine de mai jos este un desert simplu de făcut, care îți demonstrează că există și deserturi foarte rafinate care nu necesită ore în șir petrecute în bucătărie și nici experiență foarte vastă în arta cofetăriei. 

Ingrediente pentru budincă:

  • un litru de lapte;
  • 20 linguri de unt nesărat;
  • 200 g zahăr;
  • 2 lingurițe de esență de vanilie;
  • o linguriță de nucșoară măcinată;
  • un sfert de linguriță de sare;
  • 450 g de pâine albă tăiată în cubulețe de circa 1 cm;
  • 200 g ciocolată albă tăiată grosier;
  • 80 g fulgi de migdale rumeniți;
  • 8 ouă;
  • 120 g făină;
  • 60 g firimituri de pâine uscată (cel puțin 2 ore).

Ingrediente pentru sosul de rom și pentru bananele caramelizate:

  • 300 g zahăr;
  • 240 ml frișcă lichidă grasă;
  • 3 linguri de unt de masă, nesărat, tăiat cubulețe;
  • 2 linguri de rom;
  • o jumătate de linguriță de zeamă de lămâie;
  • 100 g zahăr turbinado;
  • 4 banane, tăiate în jumătăți pe lungime, apoi în jumătăți pe lățime.

Mod de preparare:

  1. Pune laptele, untul, zahărul, vanilia, nucșoara și sarea într-o cratiță medie, pe foc mediu spre mare, până încep să dea în clocot, apoi stinge focul și lasă amestecul să se răcească vreme de 20 de minute. Combină pâinea, ciocolata și migdalele într-un castron mare și pune-le deoparte. Adaugă 6 ouă la amestecul cu lapte și folosește un tel pentru a omogeniza compoziția, apoi toarn-o peste pâine și amestecă din nou. Lasă pâinea la înmuiat în crema de lapte circa 20 de minute și, între timp, preîncălzește cuptorul la 150 de grade Celsius. Toarnă budinca într-o tavă de 22x30 cm și ai grijă ca ingredientele să fie distribuite uniform. Acoperă tava cu folie de aluminiu și ține-o la cuptor circa o oră, apoi las-o să se răcească la temperatura camerei și pune-o la frigider pentru cel puțin 2 ore sau, mai bine, peste noapte. 
     
  2. Ca să prepari sosul de rom, amestecă zahărul cu 120 ml de apă și lasă ingredientele pe foc mediu până încep să dea în clocot, amestecând bine pentru ca zahărul să se dizolve. Apoi lasă pe foc sosul până începe să se rumenească zahărul și capătă culoarea chihlimbarului (circa 15 minute). Ia sosul de pe foc și adaugă frișca lichidă, untul, romul și zeama de lămâie, amestecând până se dizolvă ingredientele.

  3. Pune firimiturile și făina în vase separate, apoi amestecă laptele și ouăle într-un al treilea vas. Scoate din tavă budinca și tai-o în 8 bucăți pătrate, încinge 2 linguri de unt într-o tigaie mare și dă fiecare bucată de budincă mai întâi prin făină, apoi prin amestecul de lapte și, în cele din urmă, prin firimituri. Pune câte 4 bucăți de budincă la prăjit în unt, circa 3 minute pe fiecare parte, până devin rumene. Scoate-le pe niște șervețele de hârtie și gătește-le și pe celelalte 4. Cât timp budinca încă este fierbinte, presară peste fiecare porție un strat generos de ciocolată albă dată pe răzătoare. 

  4. Înainte de servire, pune zahărul turbinado pe o farfurie, apoi pune feliile de banană cu fața în jos în zahăr, astfel încât să se formeze un strat de zahăr uniform. Apoi pune-le pe toate cu fața în sus într-o tavă tapetată cu folie de aluminiu și fie le lași la cuptor cam 6-7 minute, la 200 de grade Celsius, fie folosești un pistol pentru caramelizare pentru a topi zahărul de pe ele. Budinca se pune într-o farfurie în care ai turnat anterior sos de rom și se servește alături de bananele caramelizate. 

Când spui „budincă de pâine”, te gândești la un preparat simplu sau foarte banal, dar adevărul este că acest desert este unul dintre cele mai decadente delicii cu care te poți delecta!

Încearcă și budinca de ciocolată fără coacere și budinca de banane!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016