Rețete delicioase
Înapoi la

Cea mai sănătoasă rețetă: gogoși la cuptor

Cea mai sănătoasă rețetă: gogoși la cuptor

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Cea mai sănătoasă rețetă: gogoși la cuptor

Caracteristici

Gogoșile ne pun într-o mare încurcătură: știm că nu sunt tocmai sănătoase, dar nu putem să ne abținem să nu le mâncăm. Câte diete nu au fost distruse de acest desert plin de grăsimi, dar atât de gustos? Pentru că soluția nu este să nu îți mai faci deloc poftele doar pentru a arăta bine, îți propunem să urmezi calea de mijloc și să înveți o rețetă delicioasă de gogoși la cuptor!

Iată cum se prepară acest desert cu mult mai puține calorii și mult mai „prietenos” cu corpul tău!

Rețetă de gogoși la cuptor

Ce ar fi să renunți la gogoșile din comerț, dar să nu fii nevoită să renunți complet la aceste dulciuri care dau dependență? Poți face gogoși și acasă, iar cea mai sănătoasă variantă este cea la cuptor, gata în doar 35 de minute. Deși nu se poate spune că sunt tocmai dietetice, cu siguranță sunt mult mai puțin dăunătoare decât cele realizate prin prăjire. Ca să îți faci o idee referitoare la câte gogoși „ai voie” să mănânci, țin cont că o gogoașă de acest tip are 367 de calorii. 

Ingrediente (12 gogoși):

  • 240 g făină albă;
  • 300 g zahăr;
  • 2 lingurițe de praf de copt;
  • 1 linguriță de scorțișoară;
  • 1/2 linguriță de nucșoară;
  • 1/2 linguriță de sare;
  • 1 ou mare, bătut ușor;
  • 300 ml lapte;
  • 2 linguri de unt nesărat, topit;
  • 2 lingurițe de esență de vanilie;
  • spray pentru gătit.

Ingrediente pentru topping:

  • 8 linguri de unt nesărat;
  • 100 g zahăr;
  • 1/2 linguriță de scorțișoară.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius și dă cu spray de gătit două tăvi pentru gogoși (este vorba despre niște tăvi care au adâncituri rotunde, cu o zonă ridicată în centru, pentru a da exact forma clasică gogoșilor).

  2. Dă prin sită făina, praful de copt, scorțișoara și sarea, apoi adaugă zahărul și nucșoara, amestecând ingredientele până se omogenizează. Într-un vas separat, amestecă oul, laptele, untul topit și vanilia, apoi adaugă acest amestec peste cel cu făină, îmbinând ingredientele până formează o masă omogenă. 

  3. Pune aluatul de gogoși în fiecare formă, cu ajutorul unei linguri, umplând circa 3/4 din aceasta, pentru a lăsa loc de creștere pentru aluat. Pune gogoșile la cuptor circa 15-17 minute, până trec testul cu scobitoarea. Scoate-le, lasă-le să se răcească 5 minute, apoi pune-le pe o tavă întinsă. 

  4. Pentru a face toppingul, topește cele 8 linguri de unt într-o tigaie, apoi combină într-un vas separat zahărul și scorțișoara. Înmoaie fiecare gogoașă mai întâi în untul topit, apoi în mixul cu zahăr, fie doar pe o parte, fie pe ambele. Servește gogoșile cât sunt calde, dar nu fierbinți. 

Dacă preferi o variantă mai dietetică a acestei rețete de gogoși la cuptor, poți să renunți la topping și pur și simplu să presari zahăr pudră peste ele înainte de servire. 

Vei încerca și tu acest desert?

Află cum să faci gogoși fără făină dacă ai intoleranță la gluten, dar și pancove, niște gogoși tradiționale de care te vei îndrăgosti!

Articolul urmator
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.