Rețete delicioase
Înapoi la

Cea mai buna reteta de nuci umplute

Cea mai buna reteta de nuci umplute

Cristina Tarziu

Sorin Vlad

Articol revizuit de Sorin Vlad

Specialitate
Blogger culinar
Despre
Sunt blogger culinar din 2015. Bucataria pentru mine este o pasiune si este locul in care ma retrag dupa o zi grea la munca. Este posibil ca si pregatirea mea de chimist sa fi facut apropierea mai usoara de gastronomie, fiindca in mare parte...
Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Cea mai buna reteta de nuci umplute

Caracteristici

In amintirea anilor de copilarie, cand nicio masa de sarbatoare nu era completa fara cozonac, nuci umplute, „faguri" lipiti cu serbet si prajitura alba ca zapada, va propunem sa va aromati bucataria si sa va rasfatati simturile cu reteta de nuci umplute. Forma de nuci o gasiti fie in bucataria bunicii, fie prin piete sau o puteti chiar comanda online de pe anumite site-uri.
 
Nuci umplute puse intr-o farfurie

Reteta nuci umplute cu crema de nuca: gustul copilariei

Iata cum prepari o reteta de nuci umplute de zile mari: e atat de buna, ca te lingi pe degete! Vezi mai jos de ce ingrediente ai nevoie!


Ingrediente pentru aluat:

- 200g de unt (preferabil cu 80% grasime)
- 650g de faina (incepe cu 600 de grame si mai adauga in cazul in care consideri ca e nevoie; aluatul trebuie sa iasa moale, dar suficient de ferm incat sa poti lucra usor cu el)
- 4 oua (3 daca sunt foarte mari)
- 3-4 linguri de zahar (in functie de cat de dulce iti doresti sa fie aluatul, doar tine cont de faptul ca poti tavali nucile umplute prin zahar pudra la final)
- 1 pliculet de praf de copt

Ingrediente pentru crema:

- marginile ramase dupa cosmetizarea „cojilor" + biscuiti simpli, cat e necesar ca sa obtii dupa combinarea celor doua o cantitate de aproximativ 200 de grame
- 150 g de zahar pudra
- 200g de nuca maruntita
- o esenta de rom
- o lingura plina de cacao de buna calitate
- lapte - aproximativ 200 ml sau cat e nevoie pentru a aduce crema la consistenta dorita

Mod de preparare:

Pentru a prepara aluatul, bate untul cu zaharul pana ce obtii o pasta fina.
Adauga ouale unul cate unul.
Incorporeaza treptat faina in care ai adaugat si pliculetul de praf de copt.
Framanta usor aluatul, doar cat sa il aduci la un loc intr-o bila.
Formeaza bilute de aproximativ 5-7 grame din aluat - este suficient pentru cele mai multe tipuri de forme. Fa doar cateva, insa, incearca-le in forma si ajusteaza-le apoi dimensiunea in functie de cat e nevoie.
 
Unge forma in interior cu ulei sau unt topit, pune bilutele de aluat in ea, pune forma pe aragaz, preseaz-o bine si las-o pe foc pentru cateva minute pe ambele parti. Dupa prima „tura" vei stii exact care este timpul ideal de coacere. Cand sunt gata, „cojile" se vor desprinde usor de pe forma. Daca e cazul, le poti ajuta usor cu varful unui cutit sau cu o furculita.

De cele mai multe ori cojile din aluat nu vor iesi perfecte, asa ca ajusteaza-le marginile cu ajutorul unui cutit si pastreaza bucatelele pentru crema.

Pentru a prepara crema doar amesteca bine ingredientele mentionate mai sus si adauga cat lapte e nevoie pentru a o aduce la consistenta dorita.

Umple cojile cu crema si lipeste-le usor. Sterge excesul de pe margini cu un servetel de bucatarie.

Daca le lasi peste noapte, cojile vor absorbi din umiditatea din crema si vor deveni moi, pufoase si delicioase. Trece-le prin zahar pudra, daca doresti, sau consuma-le ca atare!
Pofta mare!

Nuci umplute cu lapte condensat

Nucile umplute pot fi preparate si cu lapte condensat, aceasta reteta fiind pregatita si in bucatariile internationale. 

Pont: pentru crema poti folosi lapte condensat pe care l-ai fiert pentru aproximativ doua-trei ore. Tot ce trebuie sa faci este sa perforezi cutia in 3-4 locuri (pentru a permite aburului sa iasa si pentru a preveni un accident - cutia poate exploda!) si sa o pui intr-o cratita cu apa. Poti pune un prosop mic sau o carpa pe fundul cratitei pentru a mai reduce din zgomotele produse de lovirea cutiei de cratita in timpul fierberii. Dupa cele doua ore vei obtine o crema minunata, groasa, cu gust de caramel. Amestec-o cu nuca, biscuitii si esenta de rom si mai dilueaza cu putin lapte daca ti se pare ca are o consistenta prea groasa.

recipient cu nuci umplute pe fata de masa in carouri alaturi de cana de cafea

Nuci umplute pret: cat costa aceste delicii?

Daca nu ai chef sau timp de pierdut in bucatarie, dar nici nu poti renunta la perspectiva unor nuci umplute atat de bune, afla ca aceste delicii pot fi si cumparate.

Pretul lor variaza, fireste, in functie de sortiment si de producator. In medie, poti plati de la 10 lei la peste 60 de lei, totul depinzand de modalitatea de preparare. De exemplu, pentru 500 de g de nuci umplute achizitionate din supermarket, nu e necesar sa scoti din buzunar mai mult de 15 lei.

Dar, daca vrei nuci umplute pregatite de maini dibace de gospodine, atunci trebuie sa plusezi. Preturile variaza in online, putand ajunge si la 70 de lei kilogramul. 

Forma pentru nuci umplute: de unde o poti cumpara?

Majoritatea dintre noi nu avem norocul de a fi mostenit o forma pentru nuci umplute de la mama sau de la bunica, asa ca suntem nevoite sa ne descurcam pe cont propriu. Din fericire, poti achizitiona forme de nuci umplute din online sau din magazine.

Nuci umplute asezate in forma speciala, pe un blat in lemn

La eMAG, preturile formelor de nuci umplute pornesc de la 40 de lei si depasesc suma de 100 de lei. Desigur, poti gasi accesorii mai ieftine sau mai scumpe de atat. Forme de nuci poti achizitiona si de la olx, cel.ro, kitchenshop.ro sau de pe site-urile supermarketurilor.

Nuci umplute cu crema de vanilie: iti lasa gura apa!

Ciocolata nu iti surade, si nuca (cea adevarata) cu atat mai putin? Nu e nimic, avem noi o reteta de nuci umplute cu crema de vanilie care sa iti mearga drept la inima. Iata de ce ingrediente ai nevoie!

Pentru aluat

  • 440 g faina
  • 2 oua
  • 170 g unt
  • 2 linguri de zeama de lamaie
  • 130 g zahar
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 plic de zahar vanilat

Pentru crema de vanilie

  • 500 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • esenta de vanilie
  • 40 g amidon
  • 100 g unt

Modalitate de preparare:

  1. In acest caz, incepe prin a pregati crema de vanilie. Pune la incalzit laptele si esenta de vanilie, dar nu lasa sa dea in clocot.
  2. Separat, freaca galbenusurile, amidonul si zaharul pana ce vei obtine o compozitie uniforma.
  3. Toarna peste acest mix laptele, incet si amestecand constant.
  4. Pune pe foc si amesteca. Dupa ce fierbe, mai lasa cateva minute si apoi permite-i dragii tale creme sa se odihneasca. 
  5. Cat crema este inca un pic calduta, adauga untul la temperatura camerei.
  6. Acopera crema cu o folie de aluminiu si pune-o la frigider cat timp prepari aluatul.
  7. Pentru cojile de nuci, amesteca untul cu zaharul si cu zeama de lamaie, pana ce vei obtine un mix cremos.
  8. Adauga ouale pe rand, apoi zaharul vanilat si praful de copt.
  9. Include in mix si faina pana ce obtii o compozitie omogena, moale, usor elastica.
  10. Formeaza bile in maini, care sa corespunda formei de nuci umplute pe care o detii. 
  11. Unge forma cu ulei si apoi incalzeste-o pe flacara inainte de primul tur de nuci umplute.
  12. Gazduieste nucile umplute in forma si lasa sa se coaca timp de circa doua minute.
  13. Lasa cojile de nuci la racit si umple-le apoi cu crema. 
  14. Surplusul de crema va fi sters cu un servetel dupa ce cojile au fost lipite intre ele.
  15. Poti trece nucile prin zahar pudra, ca sa le faci inca si mai apetisante. 

nuci umplute pe fundal negru in castron alaturi de o creanga de brad

Nuci umplute bucataras.ro: o reteta pe care nu o vei uita

Nu ne oprim si iti mai propunem o reteta de nuci umplute, „imprumutata” de pe bucataras.ro! Iata ce contine!

Nuci umplute cu crema de ciocolata, nuca si biscuiti

Ingrediente:

Nuci:

  • 250 g unt moale;
  • 400 g faina;
  • 100 g zahar pudra;
  • sare;
  • esenta de vanilie;
  • un ou.

Crema:

  • 200 g biscuiti simpli cu vanilie;
  • 200 g nuci;
  • 70 g zahar pudra;
  • 20 g cacao;
  • ciocolata cu lapte (100 g);
  • 300 ml lapte fierbinte;
  • esenta de rom.

Modalitate de preparare:

  1. Incepe prin a pregati aluatul pentru nuci. Da pe razatoarea marea untul, apoi adauga faina, zaharul pudra, sarea, esenta de vanilie si oul. 
  2. Framanta acest aluat pana ce obtii un mix consistent si omogen. Yummy!
  3. Modeleaza bilutele din aluat.
  4. Unge cu ulei forma pentru nuci umplute si prajeste in ea biluetele pe ambele parti.
  5. Continua pana ce e gata tot aluatul. Daca ti-au mai ramas din margini, nu le arunca, ci amesteca cu crema.
  6. Pentru a prepara minunea de crema, marunteste la robotul de bucatarie biscuitii si nucile.
  7. Topeste ciocolata la bain-marie.
  8. Amesteca intr-un bol de sticla biscuitii, nucile, ciocolata, zaharul, cacaua si laptele fierbinte. 
  9. Mixeaza cu pofta de dulce in suflet si apoi adauga esenta de rom.
  10. Lasa sa se raceasca si umple apoi cojile de nuci cu aceasta minunatie.
  11. Pofta buna!

nuci umplute in forma de nuci umplute asezate pe blat de lemn gri alarturi de esarfa gri

Nuci umplute calorii: merita sa le mananci sau nu?

Iti plac la nebunie nucile umplute, dar esti ingrijorata cu privire la continutul lor de calorii? Din pacate, ai motive de alarma. Nucile umplute te pot „imbogati” cu aproape 500 de calorii per suta de grame. Fireste, aceasta valoare depinde si de sortimentul pe care il consumi si de ingredientele pe care le-ai adaugat in preparat.

Ca valori nutritive, nucile umplute pot oferi pana la 50% din cantitatea zilnica recomandata de grasimi, 21% de carbohdrati si 9% din proteine.

Reteta nuci ca la bunica: ti-e dor de preparatul copilariei?

Tanjesti dupa gustul nucilor umplute ca in copilarie, cand totul era mai bun? Noi am descoperit o reteta numai buna de incercat! Vezi mai jos cum sa o pregatesti!

E timpul sa dai gust copilariei tale cu aceste retete de nuci umplute ca la mama sau la bunica! 

Afla si de ce sa pui bicarbonat de sodiu pe carne, trucul pe care gospodinele inteligente il folosesc pentru preparate cu gust incredibil de fraged!

Sursa retete: Ciprian Muntele, bucataras.ro

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.