Rețete delicioase
Înapoi la

Desert cu stil: Cozonac cu mac si pere

Desert cu stil: Cozonac cu mac si pere

Diana Sorescu

Nu trebuie sa fie vreo sarbatoare sau ocazie speciala ca sa pregatim cozonac. Pe langa traditionalul desert cu nuca si stafide, exista o multitudine de alte retete de cozonac pe care le putem incerca. Astazi, ceva deosebit: cozonac cu mac si pere.

Cozonac cu mac si pere

Cozonac

Ingrediente:

Pentru aluat:
100g unt
375g faina, in plus pentru prelucrat
4 linguri zahar
1 praf de sare
1 ou
150 ml lapte
42g drojdie (1 cubulet)

Pentru umplutura:
150g seminte de mac
120ml lapte
3 linguri zahar
2 lingurite zeama de lamaie
½ lingurita coaja de lamaie rasa
¼ lingurita praf de scortisoara
50g migdale tocate
1 albus
3 pere tari, acrisoare
100g dulceata de caise
Zahar pudra pentru presarat, optional

Mod de preparare:

1. Topeste untul si lasa-l sa se raceasca. Cerne faina intr-un castron si presara deasupra sarea si zaharul. Bate oul si toarna impreuna cu untul, pe marginea fainei. Incalzeste laptele putin si dizolva drojdia in el. Adauga-l la celelalte ingrediente si framanta repede cu bratele spiralate ale mixerului pana obtii un aluat lipicios.
2. Lasa-l la dospit timp de 30 de minute, la caldura. Macina marunt macul pentru umplutura. Amesteca cu laptele si pune-l la fiert. Fierbe 15 minute la foc mic, amestecand incontinu dupa care lasa-l sa se raceasca si adauga zaharul, zeama si coaja de lamaie, scortisoara, migdalele tocate si albusul.
3. Presara faina pe suprafata de lucru si framanta aluatul cu mainile circa 5 minute, pana cand devine elastic si nu se mai lipeste. Apoi intinde sub forma de dreptunghi de 30x45cm, pe care aplica uniform compozitia cu mac.
4. Curata perele, taie-le in opt felii si indeparteaza semintele si cotoarele. Aseaza feliile de pere in mijlocul blatului de aluat, una langa alta. Ruleaza blatul din ambele margini paralele cu feliile perele, spre interior, astfel incat sa incadreze fructele.
5. Incinge cuptorul la 200ºC (180ºC cu ventilator sau treapta 3-4); tapeaza o tava cu hartie cerata. Aseaza cozonacul in tava si lasa-l 10 minute sa creasca, acoperit. Pune-l la cuptor si lasa-l circa 35 de minute.
6. Incalzeste dulceata de caise si trece-o prin sita. Scoate cozonacul din cuptor, unge-l imediat cu dulceata si presara zahar pudra daca doresti.

Reteta cozonac

Ce reteta de cozonac interesanta am pregatit pentru azi, asa-i?

Articolul urmator
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
Biscuiți cu mascarpone: rețetă rapidă pentru un desert delicios
În ce desert te vei reîncarna
Incepe quiz
În ce desert te vei reîncarna

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.