Rețete delicioase Înapoi la

Cum să faci acasă vată de zahăr

Luni, 30.05.2016
de Alexa Galgau
Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Cum să faci acasă vată de zahăr

Caracteristici

Dacă și tu te numeri printre persoanele care abia așteaptă să meargă în parc și să se înfrupte cu vată de zahăr, probabil că oftezi adesea cu jind după acest desert al copilăriei pe care nu  îl găsești chiar peste tot. Avem o veste foarte bună pentru tine: cu puțină îndemânare, poți învăța să faci vată de zahăr chiar la tine acasă. Îți poți imagina cât de plăcut este să te uiți la un film și să ciugulești din acest deliciu?

Dacă ți-am stârnit pofta, iată cum să prepari la tine în bucătărie vată de zahăr!

 

Vată de zahăr homemade

Rețeta de mai jos este ideală pentru momentele când ai musafiri, pentru că ies cam 10 porții. Dacă vrei mai puțină vată de zahăr, redu cantitățile corespunzător. În total, îți ia 25 de minute să prepari acest desert!

Ingrediente:

  • un kilogram de zahăr granulat;
  • 320 de mililitri de sirop de porumb;
  • 250 de mililitri de apă (+ două linguri);
  • colorant alimentar (pastă);
  • ulei vegetal spray.

Mod de preparare:

1. Pentru această rețetă, va fi nevoie să faci loc în bucătărie, pentru că vei ocupa destul de mult spațiu. Ia o carte groasă și pune între paginile ei două linguri de lemn, astfel încât să stea nemișcate. Prinde coperțile cărții cu un elastic, pentru ca lingurile să nu se miște. Acoperă cartea cu o pungă de plastic, ca să nu o murdărești cu zahăr. Cartea trebuie să fie la marginea spațiului de lucru, astfel încât lingurile să fie deasupra podelei, care trebuie la rândul ei acoperită cu ziare, pentru că vei face multă mizerie. Pulverizează ulei vegetal pe linguri. 

2. Pune într-o oală mare, cu fund gros, zahărul, siropul și apa și lasă-le să se topească la foc mediu. Va trebui să folosești un termometru pentru dulciuri și să aduci zahărul la 160 de grade Celsius. Aceasta este faza în care zahărul devine casant dacă intră în contact cu suprafețe mai reci. Când mixul ajunge la temperatura dorită, pune un castron termorezistent pe un prosop gros și toarnă în el zahărul topit. Zahărul o să rămână lichid circa 10 minute, după care o să înceapă să se întărească. Dacă se întâmplă acest lucru, nu trebuie decât să îl pui la microunde între trei și cinci minute, până devine din nou lichid. După ce ai turnat zahărul în castron, este momentul să adaugi coloranți și arome, dacă folosești.

3. Ia un tel ieftin și taie-l cu ajutorul unui clește de tăiat sârmă, astfel încât să elimini partea superioară, curbată, și să rămâi doar cu „bețele”. Introdu telul tăiat în zahărul topit, scoate-l și lasă-l câteva secunde, pentru a se scurge excesul de zahăr, apoi scutură-l deasupra celor două linguri de lemn (mișcarea nu trebuie să fie de sus în jos, ci din față înspre tine și invers), de la o distanță de 40 de centimetri. Vei începe să observi firele de zahăr și, pe măsură ce faci vata de zahăr, vei învăța exact și cât de repede să miști telul.

Sfat: poartă pantaloni lungi și încălțăminte care acoperă complet piciorul, pentru a nu risca să te arzi. Zahărul este foarte fierbinte și poate cauza arsuri grave!

4. Când s-au adunat destule fire de vată de zahăr, adună-le și rulează-le într-un con de hârtie sau în jurul unui băț. Vata de zahăr trebuie servită imediat, pentru că umezeala topește firele firave de zahăr.

Iată și un videoclip în care poți urmări pas cu pas tehnica de mai sus:

Dacă încerci să faci vată de zahăr acasă, ai grijă să protejezi suprafețele de lucru și podeaua, altfel vei avea mai mult de muncit la curățenie!

Încearcă o altă rețetă delicioasă în care zahărul este vedeta: crema de zahăr ars!

Află câte calorii are zahărul și de ce nu ar trebui să depăsești o anumită limită zilnică!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016