Rețete delicioase Înapoi la

Cum se fac clătitele perfecte în patru pași simpli

Miercuri, 22.06.2016
de Alexa Galgau
Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Cum se fac clătitele perfecte în patru pași simpli

Caracteristici

Ai zice că nu e atât de greu să faci clătitele perfecte, nu? Cu toate acestea, deși rețeta este simplă comparativ cu alte deserturi, nu întotdeauna ne ies clătitele așa cum am dori. Noi suntem aici ca să te ajutăm să rezolvi această problemă și să reușești să faci cele mai bune clătite din lume, fără prea mari eforturi!

Află cum se fac clătitele subțiri și cele pufoase (americane) și nu vei mai da niciodată greș! Vei deveni o adevărată maestră a preparării acestui desert delicios!

Cum se fac clătitele subțiri

Atunci când vrei să faci clătite ca la carte, trebuie să respecți întocmai proporțiile și să nu pui mai mult dintr-un anume ingredient, pentru că textura și consistența se pot schimba. Cu această rețetă pentru clătite subțiri nu ai cum să greșești!

Ingrediente:

  • 100 g făină albă;
  • 2 ouă;
  • 300 ml lapte semidegresat;
  • o lingură de ulei de floarea soarelui + suplimentar pentru prăjire;
  • un vârf de cuțit de sare.

Mod de preparare:

1. Pune făina și sarea într-un vas încăpător și creează un gol în centru, apoi sparge ouăle în spațiul respectiv și adaugă peste ele circa 50 ml de lapte și o lingură de ulei. Începe prin a amesteca aluatul din centru, astfel încât făina să se combine cu ouăle treptat. Odată ce făina s-a încorporat complet, poți amesteca mai rapid, până obții o pastă groasă. Dacă este prea groasă pentru a fi amestecată, mai adaugă puțin lapte.

2. După ce obții aluatul gros, mai adaugă niște lapte, pentru a-l mai înmuia puțin. În timp ce amesteci încontinuu în el, toarnă laptele în fir subțire până obții un aluat de consistența smântânii. Pune aluatul la frigider pentru 30 de minute. Astfel, clătitele vor ieși mai fragede.

3. Încinge tigaia pe flacără medie (nu mare), apoi întinde puțin ulei cu ajutorul unui șervețel sau folosește un spray cu ulei, astfel încât să nu rămână grăsime în tigaie, care se poate îmbiba în clătite.

4. Ia aluatul de la frigider și toarnă un polonic de aluat în centrul tigăii, astfel încât să se întindă uniform în formă de cerc. Lasă clătita să se facă circa 30 de secunde pe o parte, apoi întoarce-o cu o spatulă și mai las-o tot pe atât. Dacă folosești ulei obișnuit, nu spray, pune clătitele pe un servețel de hârtie, ca să absoarbă excesul de grăsime.

Pont: clătitele pot fi păstrate la congelator penu 30 de zile, așa că poți să faci o porție mai mare și să te bucuri de acest desert de mai multe ori!

Cum se fac clătitele pufoase (americane)

Deși românii sunt amatori de clătite subțiri, există și multe persoane care adoră clătitele pufoase, pe care americanii le savurează la micul dejun. Acestea nu sunt greu de făcut, dacă urmezi rețeta de mai jos!

Ingrediente:

  • 135 g făină albă;
  • o linguriță de praf de copt;
  • o jumătate de linguriță de sare;
  • 2 linguri de zahăr pudră;
  • 130 ml lapte;
  • un ou mare, bătut ușor;
  • 2 linguri de unt topit (și răcit) sau ulei.

Mod de preparare:

1. Cerne făina, praful de copt, sarea și zahărul pudră într-un vas încăpător. Apoi, într-un castron separat, bate ușor ouăle și laptele. După ce se omogenizează, adaugă untul topit.

2. Toarnă mixul de lapte peste făină și, folosind o furculiță, bate aluatul până devine fin și omogen. Ai grijă să nu rămână cocoloașe. Poți să folosești un mixer dacă vrei, apoi lasă aluatul să se „odihnească” preț de câteva minute.

3. Încinge o tigaie pentru clătite pe foc mediu, apoi adaugă în ea un vârf de cuțit de unt. Când acesta se topește complet, rotește tigaia ca să se întindă uniform, apoi adaugă un polonic de aluat. Acesta va părea foarte gros, dar așa trebuie să fie. Așteaptă până încep să apară bule la suprafața clătitelor, apoi întoarce-le cu o spatulă și lasă-le pe foc până devin aurii și capătă o grosime de aproximativ un centimetru. 

4. Repetă procesul până termini aluatul. Pune clătitele pe o farfurie. După ce se răcesc puțin, presară pe ele zahăr pudră sau, dacă vrei să le consumi 100% în stil american, toarnă puțin sirop de arțar.

Odată ce știi cum se fac clătitele în câțiva pași simpli, nu vei mai da niciodată greș când le vei prepara și te vei putea bucura de ele oricând!

Iată alte două rețete minunate de clătite: cu bere, după rețeta lui Jamie Oliver, și bănățene!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (5)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016